Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kracht van Scrum

Een nuttig boekje in de stijl van een roman. Dat doet natuurlijk direct aan 'Het doel', of één van de andere boeken van Eliyahu Goldratt denken. Is het Van Solingen en Rustenburg gelukt om de essentie van scrum te verwerken in een roman? Kunt u daarna zelf aan de slag met scrum?

Jan Jacob Bos | 10 augustus 2011 | 2-3 minuten leestijd

Traditionele projectaanpakken proberen veranderingen zoveel mogelijk te vermijden. Elke verandering kan het behalen van de deadline in gevaar brengen. In de praktijk zijn deze veranderingen juist noodzakelijk omdat van tevoren nooit alles helemaal haarfijn uitgedacht kan worden. Dat zou betekenen dat u tijdens de uitvoer van het project geen goede ideeën meer mag verwerken. Scrum is anders, daarbij wordt er juist rekening gehouden met een veranderende omgeving. Dat klinkt lastig. Het is Van Solingen en Rustenburg echter uitstekend gelukt om deze 'agile' manier van werken helder te beschrijven. U kunt er daarna zo mee aan de slag.

Scrum wordt steeds meer gebruikt. Nederland is één van de koplopers op dit gebied. Jeff Sutherland is een van de bedenkers van scrum. Hij heeft het voorwoord geschreven in 'De kracht van Scrum'. Bij Schuberg Philis zijn we een tijdje geleden gestart met gebruiken van scrum. Jeff Sutherland heeft ons persoonlijk opgeleid. De enorme schat aan ervaring die hij heeft opgedaan blijkt wel uit de boeiende voorbeelden die hij kan geven.

Toch vind ik de 'De kracht van scrum' ook briljant geschreven. In z'n eenvoud en slechts 144 pagina's leest u het boek binnen een paar uur uit. Hierdoor blijft het verband tussen de verschillende aspecten duidelijk. Hoewel het boek in een verhalende vorm is geschreven, is de informatiedichtheid heel groot. Bovendien is aan het einde van elk hoofdstuk de essentie opgenomen van wat er dat hoofdstuk behandeld is.

Hierdoor kunt u de belangrijkste zaken later ook gemakkelijk weer terugvinden. Ik vind de verhalende vorm in dit geval niet alleen het boek lekker leesbaar maken, het voegt ook echt wat toe. In de normale handboeken van scrum, die ik ook heb gelezen, wordt vooral een feitelijke opsomming gegeven van de theorie.

In 'De kracht van scrum' reageren mensen op wat er gebeurt. Zo leidt een van de juniortesters op een gegeven moment de dagelijkse stand-up meeting. Een van de seniorontwikkelaars roept vervolgens dat hij zich niet de les laat lezen door zo'n broekie. De aanpak in het boek om dit probleem op te lossen is erg leerzaam omdat dit in de praktijk ook voor kan komen. Heraclitus zei meer dan tweeduizend jaar geleden al 'Niets duurt voort behalve verandering'. Dit blijkt nog steeds waar te zijn. Voortaan kunt u uw projecten dus beter niet meer van tevoren helemaal dicht timmeren en weinig ruimte voor verandering overlaten. Nee, 'agile' werken zal u uiteindelijk een resultaat opleveren dat veel dichter staat bij de behoefte op dat moment.

'De kracht van scrum' helpt u op weg om de eerste stappen te zetten, of u nu aan softwareontwikkeling doet, of heel wat anders.

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Rini van Solingen, Eelco Rustenburg
De kracht van Scrum

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden