Na het lezen van 'Het doel' van Eliyahu Goldratt is het nu de beurt aan 'De zwakste schakel'. Ik moest een hindernis over, omdat ook dit boek al wat langer op de markt is (1997), maar het leest wat makkelijker dan 'Het doel', waar ik steeds duidelijk zag dat de hele digitale wereld nog niet meedeed in het boek. Dat is hier wat beter, maar nog steeds niet optimaal.
In 'De zwakste schakel' neemt Goldratt ons aan de hand in de vorm van een roman. We leren over de academische wereld aan de hand van een professor die op een vaste aanstelling wacht en in zijn collegezaal de verhalen hoort van studenten die bij hem het vak projectmanagement volgen. Op een leuke en interessante manier begeleidt deze professor zijn studenten, en ons lezers, door de stappen die we zetten in een project.
Geen ingewikkelde verhalen, heel praktisch en direct toepasbaar voor een ieder die zich met projecten bezighoudt. Projecten zijn vaak eenmalig en hebben een duidelijk einddoel. Goldratt ziet het tijdspad als één van de grootste beperkingen voor projecten. Vaak worden er veel te ruime buffers genomen.
Er zijn vaak drie ongewenste effecten bij projecten: allereerst het studentensyndroom, dat staat voor het te laat beginnen aan een opdracht. Het tweede ongewenste effect is dat mensen vaak aan meerdere zaken (projecten) tegelijk werken. En in al die projecten ruime tijdsmarges stellen om veiligheid te creëren. Het derde effect is dat je in een project pas aan de volgende stap kunt beginnen als je de vorige stap hebt afgerond.
De auteur adviseert om alle tijdsmarges weg te halen uit het projectplan en die als een eenmalige tijdsbuffer aan het eind van een project te benoemen. Hij heeft ontdekt dat in 50% van de gevallen halverwege het project de meeste stappen op tijd afgerond zijn. Met deze kennis kiest hij er voor om de tijdsmarge die als veiligheid worden gebruikt niet na elke stap neer te zetten. Vooral omdat veel mensen extra veiligheid proberen in te kopen.
Wat ik mis in het geheel zijn plaatjes of beelden om zaken duidelijk te maken. Een uitgeschreven presentatie is moeilijk te volgen als de begeleidende beelden ontbreken. Misschien in de volgende herziene versie? Hoewel ik dan zelf zou kiezen voor een aanvulling met prezi of een andere tool om meer met beelden te kunnen werken.
Ik heb begrepen dat TOC vooral in de wereld van bouwprojecten een veelgebruikt systeem is. Ook dit boek van Goldratt is weer een must voor de student en de beginnende projectmanager. Het biedt een goede basis om verder te onderzoeken waar het in de wereld van projecten om gaat.
Over José Otte
Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.