oost Crasborn en Ellis Buis beginnen het HOE-boek voor de coach met hun visie op coaching. Wat verstaan zij eronder, en wat gebeurt er tijdens het coachingsproces? De termen zelfaccepterend, zelflerend, zelfsturend en zelfoplossend vermogen worden toegelicht en vormen de rode draad door het hele boek.
Interessant is ook hun visie op de rol van de coach. Wat is het profiel van een goede coach? Wilt u meteen weten of u in die rol goed zit, dan bladert u snel door naar onderdeel 3. Daar vindt u checklists waarmee u kunt nagaan waar u goed scoort en waar nog ruimte voor verbetering is. Ook een coach blijft zich immers ontwikkelen, nietwaar?
In deel 2 viert de praktijkgerichtheid hoogtij. Dit deel beschrijft maar liefst 29 aspecten van coaching en staat boordevol tips, modellen, oefeningen en voorbeeldvragen. Bijvoorbeeld: hoe zorg je voor dynamisch contact, en hoe creëer je aansluiting tussen coach en coachee? Beide zijn cruciaal voor het slagen van een coachingstraject – dus een solide basis.
Ruime aandacht is er voor, in mijn beleving, de belangrijkste vaardigheden van elke coach: luisteren en vragen stellen. Ook thema’s als feedback geven of de confrontatie aangaan komen uitgebreid aan bod. Je weet dat het erbij hoort, maar hoe pak je het precies aan? Dit boek biedt uitkomst.
Grappig is ook de HOE van het niks doen – een bijna leeg hoofdstuk. Want ook dát is een krachtig instrument in coachingsessies.
De diversiteit van de HOE’s is groot. Waar het begint met praktische vragen van de coach zelf (zoals: hoe contracteert u een coachingstraject?), gaan de auteurs moeiteloos over op de toepassing van vaardigheden. Ze sluiten af met de belevingswereld van de coachee: hoe ga je om met emoties en gevoelens, wat doe je met interne overtuigingen, hoe buig je weerstand om, en wat is het effect van stress op het coachingsproces?
Voor elk onderdeel van elk coachingstraject is dit boek een uitstekend naslagwerk.
Deel 3 bestaat uit een reeks checklists. Voor elke HOE is er een checklist ontwikkeld waarmee de coach kan aangeven in hoeverre hij of zij deze vaardigheid beheerst. Dit geeft inzicht in de benodigde kwaliteiten én helpt u ontdekken waar uw krachten en ontwikkelpunten liggen.
Joost Crasborn en Ellis Buis hebben met dit HOE-boek voor de coach een knap staaltje werk geleverd voor iedereen die zich (verder) wil bekwamen in het succesvol coachen van medewerkers of cliënten.
Over Daniëlle de Jonge
Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.