Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De moed om te leiden - ‘Aanrader voor wie met zichzelf aan de slag wil’

‘De moed om te leiden - De zeven Special Forces van de leider van nu’ is een titel die mijn nieuwsgierigheid wekte; wat zijn die zeven special forces van de leider van nu? En gaat dit over leidinggevenden? Of juist over leiding geven aan jezelf, persoonlijk leiderschap?

Renée Braken-Krol | 10 mei 2024 | 2-3 minuten leestijd

Sander Aarts is auteur van het boek Missie Mindset en Niet te breken, waarvan er ruim 40.000 exemplaren zijn verkocht. Hij is eén van de best getrainde militairen van Nederland, bekend van het tv-programma Special Forces VIPS, eigenaar van de Unbreakable Academy en de vader en man van.

Zeven special forces

Op basis van zijn eigen ervaringen en bewustzijn beschrijft Aarts zeven special forces: zelfkennis, moed, kracht, helderheid, integriteit, coherentie en liefde. Het zijn ook de titels van de zeven hoofdstukken in De moed om te leiden. Een hoofdstuk begint met een situatiebeschrijving van zijn ervaringen bij Defensie, in een oorlogssituatie, of oefensituatie, waarmee je je invoelt in de special force. Aarts daagt je na een situatiebeschrijving uit om te leren wat de special force inhoudt. Bijvoorbeeld helderheid. Wat is helderheid precies? En is dit voor jou iets anders dan voor mij? Wat doet perspectief in deze? Door van opzij te kijken, krijg je een ander beeld. Focus je hierbij op je aandacht naar binnen. Dit gaat ook over observeren, zowel je eigen gedrag observeren als van de ander. 

Verbinding in jezelf

In alle special forces gaat het om de verbinding in jezelf. De verbinding tussen hoofd en lijf. Dit kun je volgens Aarts trainen. Jezelf uitdagen, aangaan wat er zich in je lichaam aandient, wetende dat dit niet de makkelijkste weg is. Met behulp van trainen, ademhaling, yoga en meditatie beschrijft Aarts het thuiskomen in jezelf. Bij de Unbreakable Academy noemen ze dit de ‘overwinningsrugzak’; met elk succes vul je je rugzak. En heb je tegenslag, denk aan de overwinningen in je rugzak. Het gaat om jouw duurzame inzetbaarheid, voor jezelf en voor de mensen om je heen. 

Kwetsbaar

Krachtig in De moed om te leiden vind ik de kwetsbaarheid en de openheid waarmee Aarts zijn eigen zoektocht heeft beschreven en bespreekbaar maakt. De periode na het stoppen bij de Special Forces en de impact op hem en zijn gezin.

Het boek is heel toegankelijk geschreven en herkenbaar, zoals bijvoorbeeld ‘dat klinkt natuurlijk lekker makkelijk…’, de stem die we allemaal wel herkennen in ons zelf. Aarts beschrijft dit letterlijk, en stelt zich kwetsbaar op om zijn aanpak en ervaring hierin te delen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een pakkende oneliner of gedicht van een bekende goeroe op het gebied van deze special force.

In De moed om te leiden beschrijft Aarts een prachtige combinatie van ervaringen van 16 jaar Special Forces, zijn persoonlijke zoektocht, de verwerking, de combinatie van fysieke, mentale, emotionele en spirituele inzet. Het is een aanrader voor wie met zichzelf aan de slag wil, die voelt dat er meer is en de verbinding met zichzelf en de omgeving wil maken. 

Over Renée Braken-Krol

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden