Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een start-up bouwen zonder gek te worden - ‘Belangrijke boodschap’

Boeken genoeg over start-ups die je alles vertellen over de businesskant daarvan. Wie graag leert van anderen kan zijn hart ophalen want er zijn vele boeken met strategieën, businessmodellen en stappenplannen die je alles vertellen over het opzetten van een financieel gezond bedrijf. 

Roy van den Anker | 5 juni 2024 | 3-4 minuten leestijd

Erg waardevol want de druk om te slagen is groot. Een start-up opzetten is niet alleen hip, maar de verwachtingen zijn ook hoog gespannen. Bij de directe omgeving, natuurlijk bij de investeerders maar vooral ook bij de founder zelf, de gek die roept dat hij het gaat maken met het door hem uitgedachte product of dienst.

Spannend

Feitelijk is dit niet veel anders dan dat het altijd al is geweest. De meeste ondernemers vonden en vinden het spannend om voor zichzelf te starten. Het is hard werken om een onderneming van de grond te krijgen en het succes laat vaak even op zich wachten. De wereld vandaag is echter anders. Iedereen kijkt mee en het tempo ligt hoog. Als je bijvoorbeeld niet direct genoeg geld ophaalt bij investeerders om van wal te kunnen, of daarna niet snel genoeg doorgroeit om diezelfde investeerders tevreden te stellen dan faal je.

Woelige fase

Falen deed auteur Leen de Bruyne allerminst. Met succes maakte hij van een uit de hand gelopen bijbaan een succesvolle onderneming die in no-time zonder investeerders uitgroeide naar een bedrijf van respectabele omvang. Op zijn achtentwintigste had hij zestig medewerkers in dienst, maar wel in een bedrijf dat door die snelle groei de processen niet op orde had. In zijn boek beschrijft De Bruyne dit als ‘een woelige fase’. En zo beschrijft hij ook hoe hij midden in die woelige fase in elkaar stortte op de parkeerplaats van een McDonald’s en per ambulance werd afgevoerd als gevolg van een stevige burn-out.

Mentale gezondheid

Reden voor Leen Bruyne om na het herstellen van zijn burn-out een boek te schrijven over de mentale gezondheid van founders. In Een start-up bouwen zonder gek te worden gaat hij in op de andere kant van de start-up, of eigenlijke van elke onderneming. In zijn boek vraagt hij als ervaringsdeskundige de ondernemers die zijn boek lezen om aandacht voor hun eigen mentale gezondheid.

Reflectievraag

De manier waarop hij dat doet is door een verzameling van korte verhalen, soms niet langer dan een pagina lang. In de verhalen deelt hij elke keer een ervaring uit zijn ondernemersreis, en sluit die af met een reflectievraag. Een vraag die uitnodigt om even uit de achtbaan te stappen en te kijken naar wat je aan het doen bent. Dient het je, en wat als je dit eens probeert? De verhalen verdiepen langzaam naarmate je als lezer verder komt in het boek. Het start met perspectieven vanuit de wereld om je heen, om via de werkvloer en je lichaam uit te komen bij je ziel en je geest.

Ladder

Zo zwaar als dat klinkt is het niet. Leen de Bruyne verstaat de kunst om het met zijn korte verhalen licht te houden, al zijn de vragen die hij stelt verre van oppervlakkig. Naast alle boeken die er zijn over financieel succes als ondernemer geeft hij een belangrijke boodschap af. Waar ben je nu eigenlijk mee bezig? Om maar een bekende quote aan te halen: Leuk dat je zover bent gekomen op de ladder, maar staat die wel tegen de goede muur? En dat in een boek van 190 pagina’s zodat elke founder dat een keer door kan nemen, want tijd voor en zin in zweverige sessies bij een therapeut of lifecoach dat heeft een founder natuurlijk niet.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden