Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Veilig Online in 60 minuten - ‘Supernuttig voor de kleine ondernemer’

Maria Genova wil laagdrempelig en licht humoristisch ons online gedrag veiliger maken. En dat is niet overbodig: als een MKB-er wordt gehackt, is het bedrijf gemiddeld zo’n EUR 300.000 kwijt. En MKB-ers wórden gehackt! Met ‘Veilig Online in 60 minuten’ slaagt Genova erin om ons bewustzijn over hacking-risico’s te vergroten en ons tot actie aan te zetten. Ja, ook de ZZP-er moet aan de slag!

Elly Stroo Cloeck | 19 juni 2024 | 3-5 minuten leestijd

Veilig Online in 60 minuten is alweer deel 37 (!) van Haystacks serie Digitale trends en tools in 60 minuten, waarin uiteenlopende onderwerpen kort en krachtig worden behandeld. Marketing met Instagram, Kunstmatige intelligentie, Schrijven voor SEO, Webshops, Emailmarketing, Video’s maken … het kan niet op. En dus veiligheid. Door de opzet (zeer kort!) en de doelgroep (MKB) kan Genova niet zo diep gaan als ik wel zou willen. Het resultaat is echter nog steeds interessant!

Veilig online in 60 minuten begint verrassend: je hebt het mis als je denkt dat hackers alleen multinationals op de korrel nemen. Kleine bedrijven zijn voor hen juist interessant omdat ze 1. Over het algemeen slecht beschermd zijn en dus makkelijk te hacken; 2. Bereid zijn om losgeld te betalen bij gijzelsoftware; en 3. Vaak leverancier zijn van grote bedrijven, en er vaak een ‘ingang’ naar die grote bedrijven te vinden is.

Persoonsgegevens

Bedrijven die gehackt worden raken belangrijke data kwijt, en dat kunnen ook persoonsgegevens van medewerkers of klanten zijn. (Of die van jezelf ... ). En met die persoonsgegevens gaan de hackers de markt op, ze worden aan allerlei criminelen doorverkocht. Telefoonnummers worden gebruikt om ‘namens de bank’ te bellen. Kopieën van ID-bewijzen worden gebruikt voor identiteitsfraude: op jouw naam worden allerlei transacties afgesloten. Als je niet kunt bewijzen dat er sprake is van fraude, kun je niet alleen geld kwijtraken, maar ook je Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zie dan nog maar eens aan het werk te komen!

Identiteitsfraude is een onderwerp waar Genova veel over schrijft, en phishing is een andere, want vaak de oorzaak ervan. Een mailtje van een bekende afzender (denk je) met een linkje erin. Klik erop, en je zit zwaar in de problemen, hackers zijn binnen in je computer of je hele netwerk. Bij phishing wordt gebruik gemaakt van twee triggers: angst (‘regel het vandaag, want morgen word je afgesloten’) en beloning (‘winactie!’).

Reputatieschade

Zo’n 20% van de MKB-bedrijven wordt gehackt, zo stelt Genova, dus de kans is groot. Naast financiële schade kan ook je reputatie een deuk oplopen. Een schandaal dat je eeuwig online blijft achtervolgen, dat wil je niet! Stel je voor dat alle zoekresultaten op de naam van je bedrijf als eerste naar een hack verwijzen! Dit is te voorkomen door, een beetje tegen-intuïtief, er juist niet geheimzinnig over te doen en al je klanten en andere relaties direct te informeren als er persoonsgegevens worden gestolen. En je kunt niet álle verantwoordelijkheid afwentelen op je IT-leverancier: als je zélf als wachtwoord welkom2024 gebruikt, voelen de hackers zich óók erg welkom.

Tips en voorbeelden

Natuurlijk geeft Genova tips hoe je zo veilig mogelijk online kunt zijn. Die tips zijn niet technisch, veel is common sense en organisatorisch. Bewustzijn creëren blijft belangrijk. En wat nudging: om het gebruik van langere wachtwoorden te bevorderen, zou je kunnen instellen dat die minder vaak vervangen hoeven te worden dan korte wachtwoorden. Zij adviseert trouwens 14 tekens, en tipt: gebruik 2x hetzelfde wachtwoord achter elkaar met ertussenin iets bijzonders, wat bijvoorbeeld bij elke applicatie weer anders is.

Las ik wat nieuws in dit boek? Nee en ja. Niks nieuws wat betreft de risico’s, de hackers, de problemen, die zijn best bekend. En wel wat nieuws, omdat ik me niet realiseerde dat ook MKB-ers, en misschien juist KB-ers, een doelwit van hackers zijn. En zeker in de MBK-voorbeelden die rijkelijk aanwezig zijn in het boekje las ik veel nieuws, deze halen gewoonlijk de media niet. Wat goed om deze allemaal op te nemen! Als er iets is dat overtuigt, is het wel dat een vergelijkbare ondernemer slachtoffer is geweest!

Wat herhaling, toch supernuttig

Elk hoofdstuk moet zelfstandig leesbaar zijn, en die eis zorgt ervoor dat er toch wel wat herhaling tussen de hoofdstukken zit, wat in dit compacte boekje natuurlijk extra opvalt. Daarnaast vond ik de schrijfstijl af en toe wat minder: tekst schrappen leidt tot minder vlot lopende paragrafen. Ja, iets simpel en kort opschrijven is een kunst, veel moeilijker dan lekker uitweiden. Toch is Genova er goed in geslaagd om dit belangrijke onderwerp laagdrempelig en licht humoristisch over het voetlicht te brengen. Supernuttig voor de kleine ondernemer met weinig tijd!

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden