Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Deep Democracy

Voor mensen die werken met groepen is Deep democracy van Jitske Kramer een zeer interessant boek. De leidende gedachte is aandacht te schenken aan minderheidsstandpunten. Daarmee raakt het boek een belangrijk en actueel thema, te weten ‘tegenspraak’. Deep Democracy gaat over besluiten die genomen worden en waarbij het minderheidsstandpunt wordt meegenomen in het besluit van de grote groep.

Peter de Roode | 14 september 2016 | 2-3 minuten leestijd

Deep democracy is oorspronkelijk bedacht door de Amerikaanse psycholoog Mindell en is tot methodiek gevormd door het echtpaar Myrna en Greg Lewis.  Vandaag de dag wordt er nog gesproken van de Lewis-methode. Hier raakt het boek blijkbaar bij mij een achilleshiel: vaste methodieken met een hoop commercie er omheen. Immers wie zich de methode eigen wil maken, zal veel trainingsdagen moeten investeren om tot het gilde van Deep Democracy te mogen worden toegelaten.

Deep Democracy is erop gericht om datgene wat gezegd moet worden, gezegd kan worden. Om die reden is het logisch dat de auteur onderscheid maakt tussen de rationele bovenstroom en de emotionele onderstroom. Veel vraagstukken zitten vooral in de onderstroom en daar gaat een groot gedeelte van dit boek over.

Het boek is geschreven vanuit een trainersperspectief: korte uitleg van begrippen en veel stappen en oefeningen. Daarmee krijgt de lezer een goed overzicht van het concept Deep Democracy en van de Lewis methode.

De auteur heeft veel kennis van zaken en schrijft zeer aangenaam. Ze legt goed uit en weet de rode draad van haar verhaallijn goed vast te houden. Ik mis daarin enigszins haar kritische houding naar de methode. Als lezer vraag je je namelijk af hoe een vaststaande methode zich verhoudt tot een onberekenbare en onvoorspelbare wereld. Of een ander en wat lichter voorbeeld: Kramer merkt op dat de taal van Deep Democracy voor een deel uit de moderne natuurkunde en kwantumfysica afkomstig is en waar de lezer zich niet moet voor laten afschrikken. Dat heb ik ook niet gedaan maar ik vind de benamingen van concepten af en toe potsierlijk. Zo wordt het meerderheidsstandpunt de ‘lalala’ genoemd en het minderheidsstandpunt de ‘li’.

Wat sterk aan dit boek is dat je als lezer stil gaat staan bij zaken die met de minderheid van een groep te maken hebben. Denk daarbij aan weerstand van een groep, of zoals de auteur het noemt ‘sabotage’. Een groep die saboteert is in feite een gefrustreerde poging om te zeggen wat gezegd moet worden. We lijken hier uit te komen op het werk van Argyris die het onderscheid aanbracht tussen wat mensen zeggen en wat ze denken. Echter Argyris zelf is er nooit in geslaagd om die kloof te overbruggen. De methode van Deep Democracy lijkt daar een goede aanzet voor te geven. Al met al een interessant en zeer lezenswaardig boek waar de lezer veel praktische handvatten uit kan halen.

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken Meegaan of dwarsliggen, Werkvormen voor managers en Leidinggeven kun je zelf. Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek Praktijkboek Veranderdiagnose en samen met Peter van den Boom schreef hij Theatervoorstellingen in organisaties. Naast zijn schrijfactiviteiten is hij spreker en organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.

Jitkse Kramer spreekt regelmatig op de Events van Managementboek.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden