Met bovenstaande drie vragen begint het boek Program Canvas van Theo van der Tak, Bjorn Prevaas en Hans Cremer dan ook goed. En gelijk zijn de eerste verwachtingen geschapen.
Waarschijnlijk zijn deze drie vragen wel vragen waarmee iedere professional die in of met programma’s werkt worstelt. Enerzijds wil je compleet zijn en laten zien dat je aan alles gedacht hebt. Anderzijds wordt niemand gelukkig van grote lappen tekst. Zeker niet als het alleen een procesbeschrijving is en geen daadwerkelijke inhoud. En hoewel er reeds legio boeken zijn geschreven over het hoe en het waarom van het vormgeven van een programma, dit lijkt de eerste te zijn die ook belooft diezelfde structuur beknopt en aantrekkelijk neer te zetten. Daarmee is al snel genoeg nieuwsgierigheid gewekt om dit boek te lezen.
Het program canvas is eigenlijk ook precies wat de naam al doet vermoeden. Een gedetailleerde praatplaat (gebaseerd op het business model canvas), waar in een oogopslag de gehele structuur van je programma duidelijk wordt. En dat is fijn voor je opdrachtgever. Echter, ook voor het programmateam zelf biedt deze tool duidelijke meerwaarde. Het biedt namelijk gelijk een methodiek om gezamenlijk het gesprek aan te gaan over het programma. Vragen als; ‘wat is nu de ambitie en zijn nu de doelen van dit programma? Wie hebben er belang bij? En welke middelen hebben we hiervoor nodig?’ helpen de discussie over de blauwdruk van het programma. Vuistregel bij het invullen is het motto ‘Lss s mr’, ofwel hoe minder hoe beter. En dat lijken de schrijvers ter harte te hebben genomen bij het schrijven van het boek.
Na eerst beknopt uit te leggen wat het canvas is, gaan de schrijvers vervolgens verder met uitleg en tips over het invullen van het canvas. Zo bieden ze bij elk onderdeel een blokje met hulpvragen, die richtinggevend zijn bij het invullen van een onderdeel. Daarnaast wordt de inhoud aangevuld met casussen en quotes van gebruikers. Zo biedt het boek voldoende uitleg bij de tool, zonder te verzanden in eindeloze lappen tekst en achtergrondinformatie.
Om de lezer toch wat meer houvast te geven, volgen daarna nog een aantal hoofdstukken met verdere informatie. Een hoofdstuk bevat voorbeelden van ingevulde canvassen. Leuk om te lezen en een goede check of je alles als lezer goed hebt begrepen. Aan het eind is er nog een hoofdstuk met de basics van het programmamanagement toegevoegd, samen met een hoofdstuk over het canvas in zijn context om de nodige theoretische diepgang mee te geven. Al met al precies voldoende om een goed en rond boek te zijn, geschreven rondom een nieuwe tool. En daarmee doen de auteurs precies wat ze beloven; een kort, krachtig en attractief boek, dat de lezer in een keer uitleest zonder dat het saai wordt. Maar toch met de nodige diepgang. Program Canvas is kortom een aanrader!
Over Jeroen Medema
Jeroen Medema is adviseur omgevingsmanagement bij WesselinkvanZijst. Als afgestudeerd bedrijfskundige en strateeg (BSc. International Business en MSc. Strategic Management in Tilburg) kijkt Jeroen het liefst naar organisaties en adviesvraagstukken in een breder perspectief. Hij is vooral geïnteresseerd in de interactie tussen partijen en de focus op de relatie tussen personen binnen organisaties. WesselinkVanZijst is een gespecialiseerd adviesbureau voor professioneel belangenmanagement.