Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Gelukkig veranderen

Een boek dat gaat over het inzetten van filmfragmenten bij verandertrajecten. Een interessant perspectief om betrokkenen op deze manier vanuit een ander kader naar de werkelijkheid te laten kijken.  Ondanks de aansprekende ondertitel van het boek, vond ik het boek als geheel te mager.

Peter de Roode | 19 februari 2018 | 2-3 minuten leestijd

Wat sterk aan dit boek is, zijn de besproken filmfragmenten in het tweede deel van het boek. Goed geselecteerd en gebaseerd op verschillende films, te weten: The imitation game, Argo, Moneyball, Spotlight en Invictus.

De lezer krijgt via een QR-code toegang tot fragmenten van deze films op Youtube. Dat is goed geregeld. Daarnaast hebben de auteurs er voor gezorgd dat er goede vragen zijn opgesteld bij elk fragment zodat het gesprek aangegaan kan worden.

Maar de auteurs raakten mij al direct aan het begin van het boek kwijt. Er wordt gestart met de Gateway review methode. Daar wordt veel aandacht aan geschonken zonder dat het me helder is geworden waarom ik daar iets over zou moeten weten. Veel uitleg maar zo losstaand van de filmfragmenten dat het onbegrijpelijk is waarom dit er in opgenomen is. Het maakt dat je als lezer een boek leest met twee delen: deel 1: een irrelevante inleiding op iets wat je boeit deel 2; de filmfragmenten.

De auteurs hebben blijkbaar deel 1 erin gezet om hun model ‘het geluksklavertje’ te legitimeren. In dat model ziet de lezer vier spanningsvelden terug die de onderlegger zou moeten vormen voor de filmfragmenten. Maar het is te gekunsteld. Dat model was helemaal niet nodig, te theoretisch en ook niet passend bij de rijkheid die beelden ons kunnen bieden. Het model van het geluksklavertje is blijkbaar ook de reden geweest om tot de titel van het boek te komen. Maar na het lezen van het boek kon ik deze titel totaal niet plaatsen. Hoezo Gelukkig veranderen? Daar gaat het boek niet over. Het gaat over leren waarnemen en reflecteren.

Nog iets over de filmfragmenten. Er worden meerdere fragmenten van eenzelfde film aangeboden. Waarom dan bijna dezelfde tekst op de andere bladzijde plaatsen? Had de kern van alleen dat fragment weergegeven. Nu ga ik als lezer bladeren omdat ik meende dat ik de tekst al gelezen heb, wat niet altijd zo was.

Kortom: de hooggespannen verwachtingen van dit boek door de ondertitel zijn voor mij niet waargemaakt. Daarmee is dit boek niet slecht want het tweede deel is zeker de moeite waard, maar het had geholpen als de delen beter op elkaar afgestemd zouden zijn.

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken Meegaan of dwarsliggen, Werkvormen voor managers en Leidinggeven kun je zelf. Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek Praktijkboek Veranderdiagnose en samen met Peter van den Boom schreef hij Theatervoorstellingen in organisaties. Naast zijn schrijfactiviteiten is hij spreker en organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden