Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leidinggeven aan geluk

Henk-Peter Dijkema en Wim Oolbekkink schreven het boekje Leidinggeven aan geluk - Hoe managers werkgeluk van medewerkers kunnen vergroten.

Sippy van Akker | 19 juni 2018 | 2-3 minuten leestijd

Het boekje beoogt leidinggevenden advies te geven over wat zij kunnen doen om het werkgeluk van hun medewerkers te vergroten en beoogt daarbij direct toepasbaar te zijn.

Zelf deed ik een paar jaar terug onderzoek naar de invloed van leidinggevenden op de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Een van de conclusies was dat leidinggevenden grote invloed hebben op de inzetbaarheid en bevlogenheid van diezelfde medewerkers. Dat de auteurs een soortgelijke conclusie trekken wat betreft werkgeluk lijkt me dan ook zeker terecht.

Toch ben ik niet heel erg enthousiast over dit kleine oranje boekje. Het boekje gaat wel over een onderwerp dat mijn interesse heeft, maar doet dat niet op een manier waar ik geïnspireerd van zou raken als leidinggevende. Het is vrij droog geschreven, er staan wat zetfouten in en het komt toch ook een klein beetje over als een reclamebrochure voor het eigen bedrijf. Dat kan de opzet van de auteurs zijn geweest, maar dat maakt het voor mij wel minder aansprekend.

De auteurs gaan eerst kort in op maatschappelijke ontwikkelingen en de toenemende waarde die we in onze maatschappij aan werk hechten als zingevingsinstrument. In het tweede hoofdstuk komt leiderschap aan de orde en hoe je jezelf opstelt als leider. Het derde hoofdstuk gaat kort in op geluk in het algemeen. Pas in hoofdstuk 4 (pagina 42 t/m 62) gaat het daadwerkelijk over adviezen voor leidinggevenden om het geluk van hun medewerkers aan te zwengelen. Ook dit hier wordt de eigen winkel geplugd naast dat er ook een aantal adviezen instaan. Dit gaat over bijvoorbeeld over 'zorgen voor goede energie', respect tonen en het geven van feedback en blijft vrij voor mijn gevoel nogal voor de hand liggend en algemeen. In hoofdstuk 5 ten slotte, komen randvoorwaarden van werkgeluk aan de orde. Samengevat zijn dit respectievelijk erkenning en persoonlijke groei. De bronnenlijst achterin het boekje komt op mij over als zijnde mager.

Hoewel ik het in de basis met de visie van de schrijvers eens ben, dat leidinggevenden veel kunnen betekenen voor het werkplezier van hun medewerkers, raakt dit boekje bij mij geen gevoelige snaar. Het is droog geschreven en komt toch vooral een beetje over als een pr-dingetje. Dat is jammer, want wat mij betreft verdient geluk op de werkvloer zeker meer aandacht.

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Henk-Peter Dijkema, Wim Oolbekkink
Leidinggeven aan geluk

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden