Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Van indammen naar laten stromen - 'Een rijk boek'

'This is a book whose time has come' schreef Harvard hoogleraar Dani Rodik enkele jaren geleden over Mariana Mazzucato's bestseller The Entrepreneurial State. Hetzelfde kunnen we met recht zeggen over Van indammen naar laten stromen, geschreven door bestuurskundige en organisatieadviseur Menno Spaan.

Zeger van der Wal | 28 juni 2018 | 1-2 minuten leestijd

Innovatie is in de afgelopen jaren een buzzword geworden in overheidsland en dat maakt het ook direct een potentieel problematisch concept.

Veel boeken en beleidsnota's over innovatie in de publieke sector gaan er immers ten onrechte vanuit dat technieken en tools uit de private sector moeiteloos naar overheidsorganisaties kunnen worden gekopieerd (waar hoorden we dat eerder?) Of, en dat doet afbreuk aan wat innovatie betekent, verengen het begrip tot ombuigingen en bezuinigingen.

Zo niet het boek van Spaan. Zonder al te gemakkelijke antwoorden te geven, weet hij haarscherp de spanningen en dilemma's te schetsen die met innovatie gepaard gaan. Hij schetst innovatie daarbij terecht niet als lineair proces maar gebruikt real-life cases uit diverse Nederlandse overheidsorganisaties om zijn vierfasenmodel te illustreren en te valideren.

Het resultaat is een bruikbaar maar vooral ook rijk boek waar de overheidsmanager direct mee aan de slag kan. Ik ga het boek zeker gebruiken in mijn onderwijs en trainingen en beveel het dan ook van harte aan.

Menno Spaan is een doordenkende adviseur die al meer dan een decennium met veel passie aan de weg timmert met zijn adviesbureau Haagse Beek. Laten we vooral hopen dat hij ook tijd blijft houden om meer boeken te schrijven. 

Prof. dr. Zeger van der Wal, Ien Dales Hoogleraar, CAOP en Universiteit Leiden, Associate Professor, National University of Singapore. Hij is de auteur van The 21st Century Public Manager.

Over Zeger van der Wal
Prof. dr. Zeger van der Wal is een veelgevraagd internationaal gastspreker, adviseur, docent en onderzoeker. Hij bekleedt sinds 1 mei 2016 als bijzonder hoogleraar de Ien Dales Leerstoel aan de Universiteit Leiden en het CAOP. Hij is daarnaast als hoofddocent verbonden aan de nummer 1 universiteit in Azië, de National University of Singapore. Publiek management, ambtelijk vakmanschap en het belang van kernwaarden en integriteit voor overheidsfunctionarissen zijn kernthema’s in zijn onderzoek, onderwijs en advieswerkzaamheden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden