Mijn Binnenste Buiten is een gemakkelijk leesbare introductie op het onderwerp van professionele identiteit met een introspectieve parallel. Deze opzet vraagt van de lezer wel een inspanning door het constant moeten schakelen tussen de vlot geschreven inhoud en de scherpe vragen die nopen tot zelfreflectie.
Opzet
Inhoudsgewijs neemt het boek je mee door het model van professionele identiteit. Zo start het boek met het ‘persoonlijke zelf’ en het ‘professionele zelf’. Vervolgens werkt het verder naar het ‘professionele frame’ en ‘institutionele frame’ waarin we ons bevinden als professionals. Het boek heeft aan de voorkant een handige flap met een schematisch overzicht van het model. Tussen het lezen door kan je hier eenvoudig op teruggrijpen voor het overzicht.
Rijk aan theorie
De schrijvers weten binnen het model van professionele identiteit een keur aan brillen en methode aan te reiken.
Een mooi voorbeeld is de vierde dimensie van luisteren, het generatief luisteren waar Manon Ruijters over schrijft. Dit was voor mij een nieuw concept om mee aan de slag te gaan. Ik vind soms best een uitdaging om empathisch te luisteren (3e dimensie). Met dit model en de toepassing van de 4e dimensie kan ik mijn eigen professionele identiteit verder ontwikkelen.
Praktisch
Het praktische karakter van het boek komt op twee manieren duidelijk naar voren. De theorie wordt op de rechterpagina’s kort, bondig en overwegend vlot geschreven. Op elke linker pagina staat een set vragen, een quote of een verhaal die je helpen op de weg naar ‘binnen’. Die tweedeling in het boek vond ik soms best lastig. Lees ik bevlogen door om meer kennis op te doen of sta ik stil en neem ik de tijd om de vragen op de linker pagina zo eerlijk mogelijk aan mezelf te beantwoorden?
Meerdere schrijvers
Hoewel Manon Ruijters meeschrijft en de eindredactie voert is dit in feite een samenstelling van stukken geschreven door verschillende professionals. De doorlopende veranderende schrijfstijl valt in eerste instantie niet op maar geeft het boek bij vlagen wel een wat staccato karakter. Wellicht is dit persoonlijke smaak, maar wat mij betreft ook de enige kanttekening bij een verder overwegend positieve leeservaring.
Conclusie
Al met al is het de schrijvers gelukt om een praktisch en tegelijkertijd inhoudelijk boek samen te stellen. De dynamiek hiertussen kost de lezer soms een flinke inspanning, maar voorkomt dat de praktische inslag ten koste gaat van de kennis en ervaring die de schrijvers inbrengen. Mijn binnenste buiten nodigt uit tot en faciliteert de reis naar binnen met prikkelende vragen en goedgekozen spiegelverhalen.
Over Daan Scheffers
Daan Scheffers is programmamanager Vastgoed & Huisvesting bij het UMC Utrecht. Hij werkt mee aan de vernieuwing en renovatie van het academisch ziekenhuis.