Zoals Mintzberg zelf stelt: ‘Probeer niet verontwaardigd te zijn over alles wat je leest. Sommige van mijn meest wilde ideeën blijken mijn beste te zijn, het duurt een tijdje voordat dat duidelijk wordt.' Lees dit boek om je overtuigingen over managen actief aan te vallen.
De oorspronkelijke titel van het boek is Bedtime stories for managers een mooie kwinkslag die de Nederlandse titel helaas mist. Het bevat 42 artikelen met - op het eerste gezicht - eenvoudige inzichten waar iedere manager iets aan heeft. Maar Mintzberg is een meester om in simpele boodschappen complexe vragen te verbergen. Vragen die iedere manager aan zichzelf zou moeten stellen. Verpakt in mooie verhalen en soms hilarische anekdotes waardoor het boek lekker makkelijk wegleest. Tweeënveertig nachten heb je er niet voor nodig maar ieder verhaal verdient wel ruime tijd ter overdenking.
De schrijver gebruikt graag metaforen en dat maakt het boek beeldend en levendig. Zo onderstreept hij zijn pleidooi voor het plaatsen van ervaring boven feiten met een vergelijking van fietsen op een berg. Als je tegen de berg op fietst om vervolgens terug te gaan doe je viermaal zoveel tijdens de klim dan bij de afdaling. Als mensen hem dan vragend aankijken hoe dat kan, aangezien de afstanden omhoog en omlaag precies gelijk zijn, legt hij het uit. Tijdens het fietsen ervaar je geen afstand - dat is iets abstracts, dat zijn de feiten. Je ervaart tijd. Ieder verhaal kent een aantal van deze prikkelende vergelijkingen die de lezer tot nadenken dwingt over wat leiderschap en organiseren echt zou moeten zijn.
Mintzberg kende al weinig schroom als het gaat om het kritisch benaderen van managers en organisaties en naarmate hij ouder wordt geeft hij nog minder om sociale conventies. Persoonlijk lijkt me dit een van de voordelen van ouder worden en eentje waar ik wél naar uitkijk. Hij gaat, geheel in lijn met zijn eerder boek Managers, not MBA's, met gestrekt been in op managementopleidingen, zoals die van Harvard. En passant schroomt hij niet om ook een aantal befaamde collega's (Porter, Kotter, Kaplan) stevig op de hak te nemen. Nee, Mintzberg heeft zo zijn bedenkingen bij diagram gedreven organisaties. Van hem hoef je in dit boek geen wondermiddelen te verwachten, dat laat hij graag over aan de boeken die het probleem verergeren (sic).
Over Wiemer Renkema
Wiemer Renkema is eigenaar van To be Training & Consulting, een innovatief human resources training- en managementadviesbureau. Hij is de auteur van Managen of niet, dat is de vraag.