Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Visueel samenwerken

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden is een bekend spreekwoord. Maar dan moet het wel een goed, duidelijk en scherp beeld zijn, dat door iedereen hetzelfde begrepen wordt.

Frank van Kuijck | 28 mei 2020 | 3-4 minuten leestijd

Als een beeld niet goed, duidelijk en scherp is, gaat het gesprek al snel over de vraag wat het beeld zou moeten betekenen. Het boek Visueel samenwerken maakt duidelijk welke manier een visueel storyboard opgemaakt kan worden. Razend benieuwd. Hoe vaak heb je niet een powerpointpresentatie voorbij zien flitsen waarvan je de dag erna niet meer kon navertellen wat de inhoud of boodschap van de presentatie was? Biedt Visueel Samenwerken de oplossing?

Visueel Samenwerken bestaat uit 9 hoofdstukken. De eerste vijf hoofdstukken gaan over de hoe je een visueel verhaal opbouwt en hoe je een verhaal kunt creëren. De hoofdstukken 6 tot en met 9 zijn meer ondersteunend en geven tips voor het faciliteren en ondersteunen van de het verhaal.

De kern zit dus in de eerste vijf hoofdstukken. Deze gaan over:
- Ontwikkel je visuele taal: op welke wijze kun je krachtig visualiseren en tekenen?
- Ontwerp je samenwerkingsproces: hoe moet een visueel proces aangepakt worden?
- Bepaal de kernvragen: waar gaat het over?
- Creëer uitnodigende templates: hoe komt het verhaal krachtig en goed over?
- Begin met opschalen: hoe bereik je meeste impact en breng je de boodschap en doelstelling zo goed mogelijk over?

De laatste vier hoofdstukken geven suggesties voor het vergroten van de effectiviteit van het visuele verbeeldingsproces. Deze gaan in op:
- Groepsleren: hoe krijg je als groep de beste participatie en het beste resultaat?
- Vaardigheden: over welke vaardigheden moet de ‘tekenaar' beschikken om het creatieproces tot een succes te maken?
- Resources: wat is nodig aan randvoorwaarden om het creatieve faciliteringsproces zo optimaal mogelijk ten ondersteunen?
- Do's en don'ts: welke valkuilen en welke tips bestaan er om het visueel samenwerken tot een succes te maken

In het boek komen tal van tips, trucs en suggesties voorbij die helpen om een boodschap zo scherp mogelijk over te brengen. Dat gaat van de wijze waarop tekeningen worden gemaakt, het ontwerpproces, het verkrijgen van informatie van participanten in een meeting tot en met het beïnvloeden van het resultaat.

Het zal geen verbazing wekken dat het boek er visueel en krachtig uitziet. De tekeningen en beelden geven de lezer direct een goed beeld van de boodschap. De samenvattingen per hoofdstuk hebben daarentegen wat minder kracht en gewicht en dat is wel jammer. Er is ook een toolkit online waarin de gepresenteerde ondersteuningsmaterialen gedownload kunnen worden voor eigen gebruik of ter inspiratie.

Na het lezen van het boek heb ik nieuwe inspiratie opgedaan voor de wijze waarop boodschappen visueel gemaakt kunnen worden. En dat toegespitst op het publiek waaraan je een boodschap probeert over te brengen. Of op de wijze waarop een proces of discussie gefaciliteerd kan worden.

Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel nuttige tips en suggesties in het boek zijn opgenomen die een krachtige verhaallijn kunnen ondersteunen. Waar ik aan twijfel is de vraag of het zo simpel werkt als het in het boek is gepresenteerd. Heb sterk de indruk dat een goede verhaallijn het gevolg is van een goede facilitator tijdens een meeting, de kracht van het analytisch en conceptueel vermogen van degene die het verhaal moet creëren en de deelnemers. Tekeningen kunnen hier zeker in ondersteunen, maar de route en boodschap moeten wel bekend zijn of 'onder woorden gebracht kunnen worden'.

Frank van Kuijck is een zeer gedreven onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV (www.toetssteen.com). Hij is kritische sparringpartner voor toezichthouders, bestuurders en organisaties om te helpen deze naar een hoger plan te krijgen. Specifieke aandachtsgebieden naast audit en verslaggeving zijn governance, control, risicomanagement en bedrijfsvoering. Deze laatste ook vanuit de specialisatie als operational auditor. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Ole Qvist-Sorensen, Loa Baastrup
Visueel samenwerken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden