Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Collegereeks

Psychologie voor Managers

Managementvraagstukken belicht vanuit de psychologische wetenschap

Collegereeks met André Wierdsma, René Diekstra, Andreas Wismeijer, Ellen Giebels, Ap Dijksterhuis, Theo Compernolle, Aukje Nauta, Kilian Wawoe, Ben Tiggelaar, Janneke Oostrom, Jos Ahlers, Oscar David

Collegereeks met André Wierdsma, René Diekstra, Andreas Wismeijer, Ellen Giebels, Ap Dijksterhuis, Theo Compernolle, Aukje Nauta, Kilian Wawoe, Ben Tiggelaar, Janneke Oostrom, Jos Ahlers, Oscar David

Psychologie voor Managers

Managementvraagstukken belicht vanuit de psychologische wetenschap

Met onder andere...

André Wierdsma André Wierdsma
René Diekstra René Diekstra
Andreas Wismeijer Andreas Wismeijer

Over deze collegereeks

Je krijgt onder meer antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe bereik je méér met minder mensen?
 • Wat zijn de do's and dont's van hybride samenwerken?
 • Hoe werf en selecteer je de juiste mensen?
 • Hoe ga je om met vier generaties op de werkvloer?
  Hoe reduceer je negatieve stress?
 • Wat kan je leren van toponderhandelaars?
 • Hoe voorkom je dat conflicten teveel tijd, energie en geld kosten?
 • Wat is de gebruiksaanwijzing voor je brein?
 • Hoe creëer je een klimaar waarin professionals optimaal functioneren?

En nog veel en veel meer....

Voor wie is deze serie bedoeld?
Deze collegereeks is bedoeld voor iedereen die verantwoordelijk is voor een team van mensen, of je jezelf nou (project)manager, teamleider, leidinggevende of professional noemt. Je bent gefascineerd door menselijk gedrag, je weet dat succes draait om de menselijke maat, je beseft dat je hierin een slag wilt maken en ...als je er stiekem een beetje spijt van hebt dat je geen psychologie hebt gestudeerd, dan is dit jouw reeks.

Boekenpakket bij deze collegereeks

Het Corporate Brein
Kilian Wawoe
Het Corporate Brein
39,05
Nooit meer doen alsof
Aukje Nauta
Nooit meer doen alsof
21,50
De Ladder
Ben Tiggelaar
De Ladder
19,95
Inspiratie
Ap Dijksterhuis
Inspiratie
25,-
Lerend Organiseren en Veranderen
André Wierdsma
Lerend Organiseren en Veranderen
42,95
Zo haal je meer uit je brein
Theo Compernolle
Zo haal je meer uit je brein
17,99

Programma

16:00 Start alle colleges
Pauze met dinerbuffet
19:00 Einde alle colleges
do 21 maart Toppsychologen voor topmanagers
Waarom Freud, Jung en Adler nog altijd actueel zijn voor wie effectief wil leidingeven. De ideeën en theorieën van Freud hebben ook nu nog altijd een grote geldigheid voor het begrijpen en beïnvloeden van menselijk gedrag. En dat geldt ook voor de theorieën van Carl Gustav Jung en Alfred Adler. Jung’s filosofieën over het menselijk gedrag, waaronder de begrippen introversie / extraversie, vormen nog steeds de basis voor een aantal systemen van assessments. Minstens zo relevant is Adler’s psychologie van de macht. Zijn analyse van macht als drijfveer in menselijke interacties biedt een fascinerende inkijk in falende en succesvolle groepsprocessen. Start om 13u, want de aftrap is een dubbelcollege!
do 21 maart De psychologie van leiderschap
College twee van de dag. Niet van een rondje een vierkantje proberen te maken... Volgens Wierdsma is een goede leider iemand die medewerkers oprecht tot volle bloei laat komen. Niet van een rondje een vierkantje proberen te maken, maar inzetten op ontwikkeling van al die verschillende vormen en daar voordeel mee doen. Dat lukt niet als de leidinggevende zich opstelt als een normatieve ouder, streng toesprekend, het altijd beter wetend. Zonder ruimte voor dialoog en zorg voor elkaar, lopen bedrijven hopeloos vast in machteloze systemen die mensen schade berokkenen. Hoezo verwacht het management vertrouwen van medewerkers als zij onderling al niet waardig met elkaar omgaan? Hoezo vreemd dat professionals niet meer zelf nadenken als ze zich aan honderden protocollen moeten houden? Veel bedrijven vergeten hun individuele medewerkers in een passende context te plaatsen en zijn vooral druk met het repareren van zelf veroorzaakte schade. Allemaal gemiste kansen door de waan van de dag, onze ego's en het najagen van een utopische bedrijfsmythe.
do 4 april De best bewaarde geheimen van effectieve selectie
Hoe voorspel je menselijk gedrag? 'Misschien wel de grootste prestatie in de arbeids- en organisatiepsychologie van de afgelopen 100 jaar is de ontwikkeling van methoden (bijv. gestructureerde interviews, statistische voorspellingen) die het aantal fouten in de voorspelling van werkprestaties aanzienlijk verlagen.' 'De grootste mislukking van de arbeids- en organisatiepsychologie is ongetwijfeld het onvermogen om werkgevers te overtuigen om deze methoden te gebruiken.' - Wat zijn de nieuwe alternatieven voor een CV? - Werkt een selectiegesprek via Zoom of Teams? - In hoeverre mag je in een selectiegesprek afgaan op je intuïtie? - Wat is de grootste voorspellende waarde voor werksucces? - Welke rol spelen biases in selectie?
do 18 april De sociale mens
Een groot deel van ons gedrag heeft een sociale oorsprong, zelfs wanneer we dat niet direct zien.... Samenwerken doe je niet in een sociaal vacuüm maar met anderen. Gedurende onze evolutionaire ontwikkeling hebben we altijd samen moeten leven en werken om daarmee onze overlevingskansen als groep te vergroten. Die tienduizenden generaties van coöperatie hebben ons gevormd tot extreem sociale wezens. Op meer manieren dan je zou verwachten wordt ons gedrag namelijk beïnvloed door de aanwezigheid van de sociale omgeving, die in het hier en nu of juist uit ons verleden. Dit sociale netwerk vormt bijna alle facetten van gedrag en psychologisch functioneren. Zo worden moeilijke situaties gemakkelijker te dragen wanneer we sociale steun ontvangen, terwijl eenzaamheid of een conflict simpele uitdagingen tot onoverwinnelijke hindernissen doen lijken. Onze ervaren sociale positie uit zich op gedrags-, emotioneel en zelfs op neuraal niveau. Wat zegt dit over ons?
do 23 mei Conflictpsychologie en onderhandelen
Hoe voorkom je dat conflicten te lang duren en te veel geld en energie kosten? Of het nu gaat om kleine irritaties, hoogoplopende ruzies, langdurige koude oorlog, of stevige meningsverschillen, conflicten in organisaties zijn aan de orde van de dag. En hoewel die conflicten vaak negatief doorwerken op de onderlinge verstandhouding, de werkprestaties en het psychisch welbevinden van betrokken partijen, zijn ze wél nodig! Conflicten dragen bij aan innovatie, creativiteit en leervermogen. En als het goed is versterken conflicten de onderlinge relaties. Ellen Giebels neemt je mee: - Waarom escaleren conflicten? - Hoe voorkom je een verspilling van tijd, geld en energie? - Wat zijn de fijne kneepjes van effectief onderhandelen? - Wat is de rol van nieuwe technologie in conflictpsychologie?
do 13 juni De psychologie van macht
Wie geen macht heeft, loopt niet het risico het te verliezen. Maar wie macht ontbeert, kan er ook niks moois mee creëren. Als we geen macht hebben, kunnen we het niet misbruiken. Maar zonder macht kunnen we ook het verschil niet maken. Dat macht en instinct met elkaar te maken hebben, ligt voor de hand. Als mensen hebben we een dierlijk instinct dat wil beschermen, heersen en overheersen. Macht en integriteit lijken een minder vanzelfsprekende combinatie. Wanneer echter macht met integriteit wordt uitgeoefend gaat er kracht, waardigheid en inspiratie vanuit.
Zomervakantie
do 26 september Stress: vriend én vijand
Hoe kunnen we goed omgaan met stress, thuis en op het werk? Wie al te gestrest is, presteert minder goed, is minder creatief, neemt meer verkeerde beslissingen en loopt veel meer kans ziek te worden. Stress is een heel gemene vijand, maar het kan ook een fantastische, stimulerende vriend zijn, die u helpt om topprestaties te leveren. Dit hangt af van de manier waarop u met uw stress omgaat. In dit college over stressmanagement komen de verschillende aspecten van stress gedetailleerd aan bod, zoals: - Wat is stress? Hoe kunt u stress voorkomen en u ertegen verdedigen? - Wat zijn de gevolgen van stress voor uzelf, uw gezin en uw werk? - Hoe kunt u uw stressweerstand verhogen? - Hoe kunt u de weerstand van uw team, uw afdeling, uw bedrijf verhogen? - Hoe weet u op tijd dat u verkeerd met uw stress omgaat? - Welke invloed heeft stress op uw gezondheid? - Hoe vormt u stress om tot een motor voor succes? En er is meer.... Altijd online en bereikbaar zijn, multitasken, negatieve stress, slaapgebrek, open kantoren waar iedereen elkaar kan horen... Ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met nefaste gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid. Doordat ze hun brein onvoldoende kennen, doen slimme mensen domme dingen, zo stelt neuropsychiater Theo Compernolle. In het tweede deel van dit college ontsluit hij in zijn bekende glasheldere stijl de recentste kennis over ons denkende brein en toont hij aan welke breinboeien onze hersenen vandaag in een verstikkende klemgreep houden. Maar hij laat ook zien hoe we ze kunnen ontketenen, en reikt concrete tools en tips aan om het beste uit ons brein te halen. Zijn vurige pleidooi voor meer 'slow thinking' in een digitale wereld zal niemand onberoerd laten.
do 10 oktober Psychologische veiligheid
'Als leidinggevenden zich kwetsbaar opstellen, durft de rest dat ook...' 'Als je een psychologisch veilig team wilt creëren, is het cruciaal om met elkaar in gesprek te zijn. Dan sta je in verbinding, kun je conflicten uitpraten en afspraken maken over hoe je je werk verbetert. Maar vele dialogen zijn zelden openhartig. Omdat je niet durft te zeggen dat je iets niet kan of weet, of dat je je schaamt dat je op een bepaalde leeftijd nog geen promotie hebt gemaakt, of dat je continu fouten wilt verbergen omdat je jezelf niet goed genoeg vindt' Prof. dr. Aukje Nauta onderzoekt hoe verbondenheid op de werkvloer ervoor zorgt dat mensen zichzelf durven zijn en beter presteren. Haar overtuiging: voor een gezonde, psychologisch veilige werkcultuur moeten we ons openlijker durven schamen. De afgelopen jaren spitte Aukje Nauta talloze artikelen en boeken door, sprak ze bij haar lezingen en workshops honderden mensen en analyseerde ze ervaringen uit haar eigen leven. Zo kwam ze erachter dat bedrijven en organisaties in de omgang met werknemers vaak een cruciale emotie over het hoofd zien: schaamte. Schaamte, ontdekte Nauta, is een belangrijke oorzaak van stress, burnout-klachten en etterende conflicten met collega’s. Pas als we onze schaamtegevoelens onderkennen en ombuigen, zo pleit ze, kunnen we die problemen oplossen. En dat begint bij jou als leider want als leidinggevenden zich kwetsbaar opstellen, durft de rest dat ook... Tijdens dit college gaat Aukje dieper in op de vraag hoe je een succesvol team kunt zijn door te investeren in een psychologisch veilig werkklimaat.
Herfstvakantie
do 7 november Het corporate brein
De do's and don'ts van hybride werken Het corporate brein stelt organisaties in staat om medewerkers beter te laten presteren op afstand en op kantoor en stress op het werk te verminderen. Als iedereen de regels van dit college volgt, hoeven we echt nooit meer in de file te staan. Maar eerst een vraag: met de kennis die je hebt opgedaan tijdens de coronacrisis: hoe vaak zou je nog naar kantoor willen? Deze vraag ligt zo voor de hand dat die in bijna iedere organisatie wordt gesteld... Volgens dr. Kilian Wawoe zitten er echter drie fouten in die vraag. 1. Het gaat bij werken niet om 'jij/ik' maar om 'wij'. Werk is een teamsport, waarbij het gaat om samenwerken. 2. Het gaat niet om 'hoe vaak', maar om 'wat' je op kantoor komt doen. Als we op het werk komen en we zonderen ons de hele dag af, wat voegen we dan toe aan de groep? 3. Het gaat niet om 'willen', maar om wat we afspreken wat we op kantoor 'doen'. De juiste vraag is dus: wat gaan we met de kennis die wij hebben opgedaan tijdens Corona doen zodat we het team (op afstand) kunnen laten functioneren? Wawoe vond tijdens de lockdown meer dan 600 artikelen over thuiswerken, sprak honderden mensen over hun thuiswerkervaringen en nam vragenlijsten af bij duizenden werknemers, en werkte met tientallen organisaties aan een nieuwe vormvorm van samenwerken die hij het corporate brein noemde.
do 12 december Vier generaties op de werkvloer
TIK, TIK, TIK, TIK... verlies geen tijd! Voor je het weet is het zover. Ben je er klaar voor? Je kunt nu alles vooraf bezien en dat is beter dan 'achteraf bekeken'. Generatie Z is nu aan het opgroeien en vanaf 2025 zal ze de maatschappij overnemen. Hoe denken deze jongeren over de wereld? Over politiek en (af)leren? Over de Vierde Industriële Revolutie? Jos Ahlers verhaalt in dit spraakmakende college over de opkomst van deze onstuitbare netwerkgeneratie. Op basis van uitgebreid onderzoek wagen hij zich aan een serie voorspellingen over het gedrag van deze jonge digitale generatie. Een generatie die altijd en overal online is. Voor wie sociale media geen ontdekking zijn, maar noodzaak. Wat zijn hiervan de consequenties op maatschappelijk gebied? Dit college is onmisbaar voor iedereen die Generatie Z wil leren kennen. Motiveren lukt niet meer, maar inspireren des te meer. Op naar een leukere wereld! - Wat kunnen generaties van elkaar leren? - Hoe trek je mensen uit Generatie Z aan en hoe behoudt je ze?
Kerstvakantie
ma 20 januari 2025 Inspiratie en (werk)geluk
Een speciaal college op Blue monday: Inspiratie is de beloning van eerder geleverde arbeid. Hoe werkt dat precies? Inspiratie drijft ons voort. Het is het fundament van wetenschap, kunst, literatuur, muziek en andere grote prestaties. Ap Dijksterhuis legt in deze lofzang op misschien wel de mooiste verworvenheid van het brein uit wat inspiratie is, waarom we het hebben, hoe het werkt en hoe we het krijgen. Met recente ontwikkelingen uit de neurowetenschap en psychologie beziet hij inspiratie in samenhang met creativiteit, motivatie, nieuwsgierigheid en de functie van onze hersenen in het algemeen. mythes worden ontkracht. Inspiratie komt ons niet per ongeluk aanwaaien om dan ineens weer in de mist te verdwijnen.... Inspiratie dwing je af, het is de beloning van eerder geleverde arbeid. Ook is het misleidend om het af te zetten tegen inspanning. Inspiratie en transpiratie horen bij elkaar. Het zijn danspartners die elkaar tot grote hoogte kunnen brengen. inspiratie is onmisbaar het leveren van topprestaties, of het nu een kunstschilder betreft, een schrijver, een wetenschapper, een componist of een topchef. Ten slotte is inspiratie geen voorrecht van een geniale enkeling. Inspiratie krijgt iedereen die daarvoor kiest. Ook jij.
do 6 februari 2025 De psychologie van gedragsverandering
Waarom gedragsverandering zo moeilijk is én welke stappen wel werken Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen - op uw werk en thuis - niet makkelijk is. Ben Tiggelaar beschrijft in dit college hoe iedereen doelen kan stellen die wél werken, hoe u daarbij gedrag kiest dat wél tot succes leidt en welke support wél helpt bij verandering. Een evidence based college: wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht met antwoord op de volgende vragen: 1. Welke soorten van gedrag onderscheiden we in de psychologie? 2. Wat is het verschil tussen een gewoonte en routine? 3. Wat zijn de aandrijvers in gedrag? 4. Hoe formuleer je concreet doelgedrag? 5. Hoe stuur je op blijvende gedragsverandering?

Sprekers

André Wierdsma
André Wierdsma
Prof. dr. André Wierdsma is emeritus hoogleraar Management en Organisatie aan Nyenrode Business Universiteit en aan China Europe International Business School (CEIBS) in Shanghai, China.
René Diekstra
René Diekstra
Prof. dr. René F.W. Diekstra is psycholoog, emeritus-hoogleraar, lector Jeugd en Opvoeding en columnist. Hij introduceerde, samen met zijn leermeester psychotherapeut Albert Ellis, de zogenoemde rationeel-emotieve therapie en daarmee de cognitieve gedragstherapie in Nederland en West-Europa.
Andreas Wismeijer
Andreas Wismeijer
Andreas Wismeijer is psycholoog en als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij is specialist in de psychologie van geheimen. Hierover schreef hij zijn boek 'Geheimen. De psychologie van wat we niet vertellen'. verder is hij regelmatig te zien als gast op radio of televisie, zoals b.v. 'de Wereld Leert door.'
Ellen Giebels
Ellen Giebels
Dr. Ellen Giebels is universitair docent Sociale en Organisatiepsychologie bij de Rijksuniversiteit Groningen. De afgelopen tien jaar is zij als onderzoeker, trainer en adviseur vooral actief op het gebied van (interculturele) onderhandelingen in crisissituaties, met name binnen het politiewerkveld.
Ap Dijksterhuis
Ap Dijksterhuis
Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie, schrijver en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Het slimme onbewuste, Op naar geluk, De merkwaardige psychologie van een wijndrinker, Wie (niet) reist is gek, Maakt geld gelukkig?, het kinderboek Tussen je oren, Wegwee en de novelle Bart. Van zijn boeken zijn meer dan 200.000 exemplaren verkocht.
Theo Compernolle
Theo Compernolle
Prof. Dr. Theo Compernolle is een neuropsychiater. Hij werkt als een onafhankelijke internationale consultant, executive (team)coach, trainer en key-note speaker. Hij is adjunct professor aan het CEDEP European Centre for Executive Development in Fontainebleau. Hij doceert en coacht aan business scholen in België, Nederland en Frankrijk.
Aukje Nauta
Aukje Nauta
Prof. Dr. Aukje Nauta is bijzonder hoogleraar 'Employability in werkrelaties' aan de Universiteit van Amsterdam en partner van organisatieadviesbureau Factor Vijf. Ze publiceert, spreekt en doceert regelmatig over onderwerpen als inzetbaarheid, arbeidsrelaties en sociale innovatie. Ook adviseert zij bedrijven en instellingen over deze onderwerpen.
Kilian Wawoe
Kilian Wawoe
Dr. Kilian W. Wawoe (1972) is organisatiepsycholoog en docent Human Resources Management aan de VU. Hij adviseert bedrijven in binnen- en buitenland over HR in het algemeen, en beoordelen en belonen in het bijzonder.
Ben Tiggelaar
Ben Tiggelaar
Dr. Ben Tiggelaar (1969) is schrijver, docent en gedragswetenschapper. Hij studeert al 35 jaar op leiderschap, verandering en menselijk gedrag. Ben is onder meer bekend van zijn boeken (Dromen, durven, doen; De Ladder); zijn seminars (MBA in één dag); en zijn columns (elk weekend in NRC).
Janneke Oostrom
Janneke Oostrom
Janneke Oostrom won 'the teacher of the year award' aan de VU en was aan deze universiteit programma directeur voor de internationale MBA. Vanaf 2023 is zij als hoogleraar verbonden aan de Tilburg University.
Jos Ahlers
Jos Ahlers
Dr. Jos Ahlers is, na jarenlang verbonden te zijn geweest aan grote internationale communicatiebureaus. Daarna was hij werkzaam als onafhankelijk adviseur voor bedrijven, instellingen en overheid. Tegenwoordig is hij Senior Strateeg bij het Amsterdamse reclamebureau N=5.
Oscar David
Oscar David
Oscar David (1965) is organisatiepsycholoog, executive coach, adviseur en spreker op het gebied van leiderschap en verandering. De afgelopen 25 jaar begeleidde hij leiders en professionals in de top van een groot aantal internationale ondernemingen, ministeries en andere overheidsorganisaties en zorginstellingen.

Praktische informatie

Locatie

AFAS Theater Leusden

AFAS Theater Inspiratielaan 3 3833 AV Leusden Nederland

Routebeschrijving

Programma

Wanneer en waar?
Deze colleges vinden om de twee weken plaats in de periode van 21 maart 2024 t/m 6 februari 2025 (uiteraard hebben we bij de programmering rekening gehouden met feestdagen en vakanties). De colleges vinden plaats op de donderdag. De openingsdag op 21 maart is een dubbelcollege en start eerder. 

Hoe laat?
De colleges starten doorgaans om 16.00 en eindigen om 19.00 uur
Van 17.15 tot 17.45 geniet je van een warme maaltijd.
Na afloop heb je dus gegeten, ga je blij en vol inspiratie naar huis en heb je een groot gedeelte van de avond nog voor je.

Extra
Na ieder college krijg je het boek van de spreker in je handen. De sheets krijg je per mail na het college. Als je de hele serie meedoet ontvang je een - door alle sprekers gesigneerd - certificaat. 

Voorwaarden

Op deze collegereeks zijn de algemene voorwaarden van Focus Learning Journeys B.V. van toepassing.

Kom je met meerdere personen dan kunnen we je een groepskorting bieden. Mail naar info@managementboek.nl voor de mogelijkheden.

Ben je bij nader inzien helaas verhinderd? Dan kun je laten vervangen door iemand anders. Let op: annuleren kan (volgens de voorwaarden) uitsluitend per e-mail via de organisator.

Ook interessant voor u"

26 SEP
Masterclass
Wat doet u als u iets hoort waar u het absoluut niet mee eens bent? Hoe blijft u dan geconcentreerd en geduldig luisteren? Wanneer gebruikt u welke luistertechniek? Hoe gaat u om met emoties en onbewuste vooroordelen? Hoe stimuleert u het luisteren naar elkaar? Meer
699,-
26 SEP
Collegereeks
Het is een open deur, maar samenwerken wordt steeds belangrijker en gevarieerder. Psychologische kennis is een absolute must voor managers. Wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht door absolute toppsychologen. Meer
3.995,-
05 NOV
Collegereeks
In vier colleges ontwikkel je de kennis en vaardigheden over het werken aan sociale en psychologische veiligheid in jouw organisatie en team. Meer
1.695,-

Rubrieken

Populaire producten

  Personen

   Trefwoorden