Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Psychologische veiligheid

Als falen mag, kun je innovatief zijn

Psychologische veiligheid, op de kaart gezet door Harvard professor Amy Edmondson, binnen organisaties is van cruciaal belang voor het bevorderen van innovatie. In een psychologisch veilige omgeving voelen medewerkers zich vrij om zichzelf te uiten, risico's te nemen en nieuwe ideeën te delen zonder angst voor negatieve consequenties. Wanneer psychologische veiligheid wordt gecultiveerd, gedijen creativiteit en innovatie.

Themapagina
Samengesteld door Managementboek Redactie
Igor Omilaev (Unsplash)

Organisaties die psychologische veiligheid bevorderen, zien vaak een toename in teambetrokkenheid, open communicatie en een grotere bereidheid om te experimenteren met nieuwe ideeën en benaderingen. Dit leidt tot een cultuur van continu leren en verbeteren, wat op zijn beurt innovatie stimuleert.

Kortom, psychologische veiligheid binnen organisaties creëert een vruchtbare bodem waarin innovatie kan gedijen door medewerkers aan te moedigen om risico's te nemen, nieuwe ideeën te verkennen en samen te werken aan creatieve oplossingen voor complexe uitdagingen. 

interview
interview
11 december 2023
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Amy Edmondson dankt haar pioniersrol op het gebied van psychologische veiligheid aan een ‘intelligente mislukking’. In ‘Goed Fout’ vertelt de Amerikaanse hoogleraar leiderschap en management hoe we allemaal kunnen leren van onze slimme fouten. ‘Zelfs een rampzalig verlopen blind date levert een schat aan informatie op.’
interview
interview
17 juni 2020
Hans van der Klis
5-8 minuten leestijd
Samen met Hans van der Loo schreef ondernemer en adviseur Joriene Beks Psychologische veiligheid, waarin zij uit de doeken doen hoe een schijnbaar ‘soft’ aspect ‘bikkelhard’ bijdraagt aan veel betere teamprestaties. ‘We willen de drempel die psychologische veiligheid nogal eens oproept veranderen in een glijbaan.’
Seminar

Amy Edmondson on Psychological Safety

Voor een exclusieve seminar komt Harvard Professor Amy Edmondson naar Nederland! Op 30 mei zal ze haar beste ideeën over Psychologische Veiligheid delen. 

Over falen, innovatie en samenwerken in teams

preview
preview
23 april 2024
Jeanneke Bruning
2-3 minuten leestijd
Iedere leidinggevende wil een topteam. Helaas zijn de meeste teams dat niet. Als jij beter ziet wat er in jouw team gebeurt, dan kun jij met mijn praktische oplossingen jouw team in beweging krijgen. 
nieuws
Algemeen management
18 april 2024
Karin de Zwaan
2-3 minuten leestijd
Donderdag 18 april is tijdens het Managementboekengala in de Rode Hoed 'Giftig gedoe op de werkplek' van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2024. Felicitaties aan de winnaars en veel dank aan de jury. Hoera! Hoera! Hoera!
Interview
interview
12 april 2024
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Astrid Vermeer en Ben Wenting schreven ‘Vormen van zelfsturing’. Daarin gaan ze er vanuit dat zelfsturing organiseren eigenlijk altijd maatwerk moet zijn. We spraken Astrid Vermeer over het boek: ‘Als je voor zelfsturing kiest, moet je een vorm kiezen waarin je iedereen in zijn waarde laat en tot zijn recht laat komen, ook de mensen die zelfsturing niet zo zien zitten.’
interview
interview
26 maart 2024
Hans van der Klis
11-15 minuten leestijd
De shortlist voor de verkiezing van het Managementboek van het Jaar 2024 telt vijf boeken: even interessant als divers. Wat opvalt: behalve de kwaliteit hebben ze ook gemeen dat ze buitengewoon actueel zijn. We vroegen de genomineerde auteurs naar hun eerste reactie. ‘Dit boek sluit aan bij de tijdgeest, veel mensen worstelen met deze vraagstukken.’
recensie
recensie
25 maart 2024
Rudy Kor
2-4 minuten leestijd
De roep naar meer autonomie voor medewerkers en voor minder bemoeizucht door managers is niet nieuw, maar wordt wel steeds luider. Te vaak wordt meteen gedacht dat het dan gaat om autonome teams. ‘Vormen van zelfsturing’ laat zien welke vormen van autonomie er zijn en doet handreikingen hoe de verschillende vormen zijn te bereiken.
preview
preview
28 februari 2024
Francisca Dalstra
3-4 minuten leestijd
 Veel agileteambegeleiders, waaronder Scrum Masters en Agile Coaches, gaan Sprint in en Sprint uit alsof ze gevangen zijn in een eindeloos draaiend loopwiel. Vaak ook nog met het gevoel dat de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap voor de ontwikkeling van het team vooral bij hen ligt.
recensie
recensie
13 december 2023
Karlijn Pijnenburg
3-4 minuten leestijd
Het is verfrissend om een boek te lezen over grensoverschrijdend gedrag vanuit een ander perspectief. ‘Giftig gedoe op de werkplek’ gaat terug naar de kern. De auteurs geven veel inzichten in de wereld achter giftig gedrag en hoe je als organisatie, leider en collega kunt werken aan een sociaal veilige cultuur.
interview
interview
8 december 2023
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
‘Nee’ zeggen valt te leren, stelt ondernemer Melissa Urban in ‘Zo stel je grenzen’. Het boek biedt een blauwdruk waarin we in elke sociale situatie ruimte voor onszelf kunnen creëren. ‘Mensen nemen net zoveel als je bereid bent te geven.’

Verdiepend lezen

1
Amy Edmondson

Goed fout

De volgende stap naar de organisatie van de toekomst is er een waarin leren van fouten tot een kunst verheven is. Amy Edmondson, de grondlegger van psychologische veiligheid, helpt ons die drempel over.
€ 24,99
2
Hans van der Loo

Psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid geeft medewerkers het gevoel erbij te horen, moedigt ze aan hun mening te uiten, gemaakte fouten openlijk te bespreken en veelbelovende ideeën aan te dragen.
€ 25,95
3
Hans van der Loo

Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil weten hoe je dynamische teams kunt laten uitgroeien tot bouwsteen van organisatorisch succes.
€ 47,25
1
Saskia IJszenga

Trots op je team

Soms word je teammanager vanuit het team en ga je ineens leidinggeven aan je collega’s of ben je juist van buitenaf binnengekomen om aan de slag te gaan als teammanager.
€ 28,50
2
Bart van der Velpen

Het groepswezen

Een groep succesvol aansturen lukt pas als je niet alleen oog hebt voor de individuele medewerkers, maar ook voor de aparte entiteit die de groep op zichzelf is.
€ 27,-
3
Kitlyn Tjin A Djie

Begeleiden van transities in teams en organisaties

Dit boek is een handleiding om deze processen bij verandering te begrijpen en te faciliteren aan de hand van het werkmodel Beschermjassen. Het zit boordevol herkenbare verhalen en voorbeelden uit de praktijk.
€ 30,-
1
Amy Edmondson

De onbevreesde organisatie

Met 'De onbevreesde organisatie' zet Amy C. Edmondson het begrip psychologische veiligheid binnen organisaties en teams op de kaart.
€ 22,99
2
Jan van der Spoel

360 graden vertrouwen

Of het nu gaat om de relatie met een collega, je baas, je geliefde of zelfs met de bakker, elke relatie draait om vertrouwen. Vertrouwen is echter onzichtbaar en kan voortdurend veranderen.
€ 27,50
3
Robert de Muralt

Organisatiekunst

In 'Organisatiekunst' nodigen we je uit anders naar je team, de organisatie en de omgeving te kijken. En niet alleen organisatiekundig te kijken.
€ 22,50
1
Gaby Koijck

In 10 stappen van falen naar stralen

Met dit boek laat je je faalangst achter je en ga je weer stralen. Gaby laat je in 10 stappen zien hoe je grip krijgt op je eigen natuurlijke reactie en kan werken aan je zelfvertrouwen.
€ 17,50
2
Kim Buitenhuis

Vallen, opstaan en doorgaan

Falen is het nieuwe slagen! Maar hoe faal je nou succesvol? Kim Buitenhuis gaat op zoek naar het antwoord aan de hand van verhalen van succesvolle vrouwen.
€ 22,99
3
Frank Deuring

SuperFalen

Een organisatie die radicaal open is over fouten, hoe mooi zou dat zijn? Daar word je niet afgerekend op fouten. Sterker nog: je lef wordt juist gewaardeerd.
€ 23,95

Top 5 Verandermanagement

1
Rob van den Wijngaard

Data als kompas

Zit jouw organisatie op een onbenutte goudmijn? Veel bedrijven en organisaties genereren enorme hoeveelheden waardevolle data maar weten die nauwelijks te ontginnen.
€ 29,95
2
Sjoerd Segijn

Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid

YETS biedt jongeren een nieuwe en veilige omgeving, waarin samen gebasketbald wordt, samen wordt gegeten en samen huiswerk wordt gemaakt.
€ 22,50
3
Mark Samuel

Reimagine teams

Traditionele teamontwikkeling werkt al tientallen jaren niet meer. Reimagine Teams legt uit waarom niet en biedt een heldere roadmap om teams te bouwen waarmee u wél zakelijke doorbraakresultaten kunt halen.
€ 38,45
4
Jon Gordon

Pak de bus!

Dit boek onthult 10 geheimen die je helpen problemen te benaderen met het soort positief, vooruitstrevend denken dat leidt tot échte prestaties – op het werk en thuis.
€ 22,50
5
Karin Bosman

Stop het zwijgen

'Stop het zwijgen' schetst een praktische marsroute om een sociaal veilige werkomgeving te creëren. Het laat zien hoe je daadkrachtig omgaat met situaties waarin het toch misgaat.
€ 24,95

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden