Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Psychologische gespreksvoering

Een basis voor hulpverlening

Paperback Nederlands 2020 9789024427635
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 205Hoogste positie: 38
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Een basis voor hulpverlening

Psychologische gespreksvoering combineert een toegankelijk geschreven overzicht van relevante theorie met concrete gespreksvaardigheden, die worden verduidelijkt met vele praktijkvoorbeelden. Na een bespreking van de algemene gezindheid van de hulpverlener tegenover de cliënt worden aspecten van de cliëntgerichte, de cognitief-psychologische en de sociaal-leertheoretische benadering van de persoon belicht.

Vervolgens worden de vier rollen voor de hulpverlener verder uitgewerkt: vertrouwensfiguur, mededeelzame detective, docent en coach. In de meer praktijkgerichte hoofdstukken worden deze rollen geplaatst in een duidelijk gespreksmodel met de fasen probleemverheldering, probleemnuancering en probleembehandeling. Daarna volgen de voor iedere fase kenmerkende gespreksvaardigheden. In het laatste hoofdstuk ligt de nadruk op strategieën die de acties en de zelfsturing van de cliënt bevorderen.

Online materiaal
Het rijke online materiaal bij het boek bevat tal van oefeningen die helpen om het inzicht in de theorie te verdiepen en de vaardigheden te leren beheersen. Dit gebeurt onder andere door demonstratie van gespreksfragmenten met goed (en verkeerd!) gebruik van de afzonderlijke vaardigheden. Boek en online materiaal samen bieden zo een effectieve ondersteuning van onderwijs en training in professionele hulpverlenings- en coachingsgesprekken, bruikbaar in een breed scala aan opleidingen.

Psychologische gespreksvoering in het onderwijs
Psychologische gespreksvoering heeft zijn weg gevonden naar vele opleidingen in het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs. Daarnaast wordt het gebruikt in trainingen en nascholingscursussen. Ook voor mensen met algemene belangstelling voor psychologie en communicatie is het verhelderend en instructief.

Specificaties

ISBN13:9789024427635
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:264
Uitgever:Boom
Druk:18
Verschijningsdatum:20-5-2020
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Psychologische gespreksvoering
Hilde Veraart-Maas | 7 juni 2004
De auteurs, hoogleraar psychologie, hebben twee doelstellingen met dit boek: (1) inzicht in verschillende psychologische theorieën, processen en de rol van de hulpverlener en (2) de vertaalslag van theorie naar praktische toepassing. Weten en doen zijn nu eenmaal twee verschillende zaken. Het boek richt zich niet op professionele therapeuten, maar op hulpverleners in de ruimste zin van het woord: adviseurs en coaches.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
2 stemmen
0
2
0
0
0

Over Gerrit Lang

Prof. dr. Gerrit Lang (1934 - 2018) was emeritus hoogleraar individueel toegepaste psychologie aan de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn leeropdracht was onder andere onderwijs en training te verzorgen in professionele gespreksvaardigheden met de relevante theoretische achtergronden. Tevens vervulde hij een reeks bestuurlijke functies. Voordat hij naar Groningen ging, werkte hij als onderzoeker en als praktiserend psycholoog in de beroepskeuzepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook promoveerde. Tevens werkte hij vier jaar in een staffunctie bij de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek, destijds in Utrecht. Daarnaast fungeerde hij regelmatig als coach voor leidinggevend personeel, ook na zijn emeritaat.

Andere boeken door Gerrit Lang

Over Henk van der Molen

Prof. dr. Henk T. van der Molen is hoogleraar psychologie bij het Instituut voor Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam en bij de Faculteit Psychologie van de Open Universiteit Nederland. Zijn leeropdracht Arbeid en Onderwijs heeft onder meer betrekking op de ontwikkeling van innovatieve vormen van vaardigheidstraining en de beoordeling van de effecten daarvan. Momenteel is hij decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit. Voorheen was hij gedurende 8 jaar voorzitter van het Nederlands Instituut van Psychologen. Hij promoveerde in 1985 bij Gerrit Lang en Adriaan de Groot cum laude op een onderzoek naar de effecten van cursussen voor verlegen mensen.

Andere boeken door Henk van der Molen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Psychologische gespreksvoering