Stemmen horen begrijpelijk maken
Een praktische handreiking
Paperback NL 2021 9789024439652Samenvatting
Stemmen horen begrijpelijk maken is een geheel herziene uitgave van het boek Omgaan met stemmen horen – een gids voor hulpverlening (Romme & Escher, 1999, uitgebracht in eigen beheer). Deze nieuwe uitgave is aangevuld met de ervaring en kennis die de auteurs in de afgelopen twintig jaar hebben opgedaan en met bevindingen uit het onderzoek naar stemmen horen dat sinds 2000 exponentieel is gegroeid.
Systematisch betekenis geven aan stemmen horen op weg naar herstel
Dit boek laat stapsgewijs zien hoe je op een systematische manier betekenis kunt geven aan stemmen horen. Door die ervaring systematisch te bevragen kan de stemmenhoorder erachter komen hoe het kan of waardoor hij of zij deze stemmen hoort. Elke stem is anders en vertelt iets over de voorgeschiedenis van de stemmenhoorder. Daarbij zijn de karakteristieken van de stemmen, wat ze inhoudelijk te zeggen hebben, waardoor ze worden opgeroepen, hun geschiedenis en wat er gebeurde voordat iemand stemmen ging horen alle van belang om het stemmen horen te begrijpen en aanknopingspunten te vinden voor de omgang ermee.
Stemmen horen is een menselijke ervaring zoals linkshandigheid, dyslexie of een verscheidenheid aan seksuele identiteiten die mensen kunnen ervaren. De meeste mensen die stemmen horen kunnen ermee omgaan. Veel stemmenhoorders belanden echter in de psychiatrie. Daar lopen nogal wat stemmenhoorders, hun behandelaars en betrokkenen vast. Aan hen biedt dit boek een leidraad om het stemmen horen te begrijpen. Niet als een symptoom van ziekte, maar als een begrijpelijke reactie op gebeurtenissen of omstandigheden in het leven, los van psychopathologische classificaties. In de levensgeschiedenis van de stemmenhoorder kun je de achtergronden van de stemmen achterhalen en wordt het mogelijk om de therapie te richten op de problemen van de stemmenhoorder. Zo komt er een weg vrij voor een persoonlijk herstelproces, dat voor iedereen weer anders is.
Het boek laat zien welke onderzoeksgegevens deze methode ondersteunen en hoe en waar je steun kunt vinden in het herstelproces. Met informatie die hoop en perspectief biedt, en steun van anderen kun je als stemmenhoorder een weg vinden waarbij de stemmen onderdeel gaan uitmaken van je leven en je zelfs tot steun kunnen zijn.
Over de auteurs
Marius Romme is psychiater en 25 jaar hoogleraar sociale psychiatrie geweest aan de Universiteit van Maastricht. Hij is bekend om zijn werk over het horen van stemmen (auditieve hallucinaties) en wordt beschouwd als de oprichter en hoofdtheoreticus van de Hearing Voices Movement. Romme studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook promoveerde in 1967.
Sandra Escher was aanvankelijk journaliste die in Maastricht is komen werken om jonge wetenschappers te helpen bij het schrijven van artikelen over hun onderzoek. Door haar opleiding en werk bij verschillende uitgevers had zij de nodige ervaring in het interviewen van verschillende personen, wat zeer goed van pas bleek te komen in de onderzoeken met stemmenhoorders. Haar beginpunt was de communicatie en niet de theorie. Inmiddels is zij gepromoveerd op een uniek onderzoek naar kinderen die stemmen horen.
Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en regiebehandelaar op de Stemmenpoli Alkmaar. Hij is vanaf 1992 intensief betrokken bij onderzoek naar stemmen horen, bij de ontwikkeling van methodieken om stemmenhoorders te helpen, bij het opzetten van netwerken voor stemmenhoorders en betrokkenen (via Intervoice, nu vice-voorzitter van de board), superviseert therapeuten in Manchester bij een door hem ontwikkelde en door hen doorontwikkelde aanpak door gebruik te maken van praten met de stemmen. Hij publiceert over het onderwerp en is een veelgevraagd spreker. Hij participeert in of leidt cursussen voor hulpverleners en stemmenhoorders.
Specificaties
Lezersrecensies
Rubrieken
- Advisering
- Algemeen management
- Coaching en trainen
- Communicatie en media
- Economie
- Financieel management
- Inkoop en logistiek
- Internet en social media
- IT-management / ICT
- Juridisch
- Leiderschap
- Marketing
- Mens en maatschappij
- Non-profit
- Ondernemen
- Organisatiekunde
- Personal finance
- Personeelsmanagement
- Persoonlijke effectiviteit
- Projectmanagement
- Psychologie
- Reclame en verkoop
- Strategisch management
- Verandermanagement
- Werk en loopbaan