Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

AI in de praktijk

In drie stappen kunstmatige intelligentie in je organisatie

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2022 9789024444175
Direct te downloaden

Samenvatting

Bereid je voor op de komst van AI in jouw organisatie

Kunstmatige intelligentie (AI) is populair en wordt met de dag belangrijker voor organisaties. AI is ingewikkeld, maar we kunnen de implementatie ervan niet alleen aan programmeurs overlaten. Organisaties en hun leiders moeten nadenken over hoe AI kan helpen hun bedrijfsprocessen te verbeteren.

'AI in de praktijk' legt uit hoe je in drie praktijkgerichte stappen zélf een plan maakt voor AI in je organisatie. In de eerste stap verken je de ethische aspecten van AI, de kansen en risico’s. Vervolgens werk je een concreet toepassingsplan uit. In de laatste stap bepaal je de prioriteiten en zorg je dat de AI-plannen ingebed worden in bestaande systemen van de organisatie.

Dit boek gaat niet over moeilijke algoritmen en complexe programmering. Het is bedoeld voor iedereen die zich wil voorbereiden op de komst van AI: van managers tot data-analisten en van businessconsultants tot projectleiders. De voorbeelden bij onder andere banken, de politie en supermarkten maken duidelijk hoe je AI optimaal gebruikt in je eigen organisatie.

"Als geen ander weet Hennie wat het is om de vertaalslag te maken van uitdaging naar innovatie, en van daar naar realistische toepassingen die waarde genereren." - Maarten de Rijke, universiteitshoogleraar AI en Information Retrieval, Universiteit van Amsterdam, en wetenschappelijk directeur Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI)

"Hennie kent de AI-praktijk als geen ander vanuit zijn betrokkenheid bij diverse AI labs. Hij heeft zijn ervaring vertaald in een praktisch stappenplan, waarmee je direct aan de slag kan binnen je eigen organisatie. Vlot geschreven en vol met aansprekende voorbeelden — een aanrader!" - Arie van Deursen, hoogleraar informatica, Technische Universiteit Delft en wetenschappelijk directeur van het AI for FinTech Lab

Specificaties

ISBN13:9789024444175
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:176
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:18-2-2022
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (3)

video
Kunstmatige intelligentie in je organisatie
Hennie Huijgens 24 mei 2022 Kunstmatige intelligentie (AI) is populair en wordt met de dag belangrijker voor organisaties. Organisaties en hun leiders moeten nadenken over hoe AI kan helpen hun bedrijfsprocessen te verbeteren. 'AI in de praktijk' legt uit hoe je in drie praktijkgerichte stappen zélf een plan maakt voor AI in je organisatie. Auteur Hennie Huijgens vertelt in de Bookchat hoe je kan beginnen.
interview
AI mag geen speeltje voor alleen grote bedrijven worden
Hans van der Klis 30 maart 2022 Met zijn boek AI in de praktijk biedt AI-specialist en docent Hennie Huijgens een stappenplan voor organisaties die beginnen met de implementatie van AI. Daar hoef je helemaal geen techneut voor te zijn, zegt hij. ‘We hebben in Nederland soms te veel aandacht voor de ethische aspecten, we vergeten dat we ook nog iets moeten bouwen.’
preview
AI in de praktijk - In drie stappen kunstmatige intelligentie in je organisatie
Hennie Huijgens 23 februari 2022 Kunstmatige intelligentie (AI) is overal om ons heen, maar vaak zie je dat niet direct. In de supermarkt, bij het internetbankieren, op de snelweg of in het ziekenhuis. Voor organisaties wordt AI steeds belangrijker. De implementatie ervan kunnen we niet alleen aan programmeurs overlaten. Organisaties en hun leiders moeten nadenken over hoe AI kan helpen hun bedrijfsprocessen te verbeteren.

Over Hennie Huijgens

Hennie Huijgens is zelfstandig AI-specialist en onderzoekt de effecten van kunstmatige intelligentie op de industrie. Hij is docent aan de Hogeschool Utrecht en ontwikkelde het online leerprogramma AI in Practice. Eerder schreef hij het boek Agile werkt.

Andere boeken door Hennie Huijgens

Inhoudsopgave

Voorwoord 9
Inleiding 11
Een snelcursus AI 19
In drie stappen kunstmatige intelligentie in je organisatie 39

Stap 1 Beschrijf de implicaties van AI in een AI-verkenning 45
1.1 Verken de kansen en uitdagingen van AI 47
1.2 Onderzoek implicaties van bestaande AI-toepassingen 53
1.3 Schrijf een AI-verkenning 72
1.4 Verbeter je AI-verkenning aan de hand van een checklist 84

Stap 2 Maak een plan voor de toepassing van AI 87
2.1 Verken hoe AI in praktijksituaties wordt toegepast 88
2.2 Onderzoek invoeringsaspecten van bestaande AI-toepassingen 95
2.3 Schrijf een eerste versie van een AI-toepassingsplan voor je eigen organisatie 109
2.4 Verbeter je AI-toepassingsplan aan de hand van een checklist 115

Stap 3 Maak een integraal organisatieplan voor AI 123
3.1 Verken hoe AI een plek moet krijgen in jouw organisatie 124
3.2 Onderzoek haalbare en impactvolle toepassingen van AI 133
3.3 Werk de user stories in je organisatiebreed AI-portfolio uit 139
3.4 Verbeter je organisatiebreed AI-portfolio aan de hand van een checklist en communiceer dit 144

Epiloog 153
Dankwoord 159
Woordenlijst van veelvoorkomende AI-begrippen 163
Eindnoten 169
Index 171

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        AI in de praktijk