Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Stevig (leren) staan

Aan de slag met professionele identiteit in beroep en opleiding

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789024458424
Voormalig top 100Totaal 56 dagen
Verkooppositie 2217Hoogste positie: 36
Direct te downloaden

Samenvatting

De ontwikkeling van een professionele identiteit is essentieel om stevig en flexibel je beroep te kunnen uitoefenen. Het is fijn om te weten waar je als professional voor staat, wat je basis is en wat jou kleur geeft. Dat begint niet pas wanneer je met beide benen in het werk staat. Steeds duidelijker wordt dat werken aan professionele identiteit ook in de aanloop naar je werk belangrijk is.

Stevig (leren) staan bespreekt helder en beknopt de theorie over professionele identiteit, beroepsidentiteit, ontwikkelidentiteit en leiderschapsidentiteit. Ervaringsverhalen, praktijkvoorbeelden vanuit opleidingen, verdiepende casussen en werkvormen maken er een heel praktisch boek van.

Een boek dat iedereen die zich bezighoudt met het ontwikkelen van beroepen en opleidingen – docenten, onderwijskundigen, beleidsmakers en leidinggevenden – helpt om werken aan identiteit een vaste plek in opleidingen te geven. Om daarmee professionals gedurende hun loopbaan te ondersteunen steeds opnieuw stevig te staan.

Van de auteurs van Je binnenste buiten, Ons binnenste buiten, Mijn binnenste buiten en Ons Ontwikkelen Ontward en geschreven samen met docenten van verschillende (mbo- en hbo-)opleidingen in Nederland en Vlaanderen.

Onder redactie van: Manon Ruijters, Gerritjan van Luin, Niek van Benthum en Désirée Bierlaagh.

Coauteurs: Elly van den Berg-Thomassen, Antoinette van Berkel, Nicole van den Braak, Lies De Coninck, Petra Cremers, Jitske Gulmans, Famke van Lieshout, Jeanette de Korte, Mirjam van Limpt, Ronald de Pijper, Dominique Potier, Rika Schut, Robert-Jan Simons en Netty Winters.

Specificaties

ISBN13:9789024458424
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:242
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:1-9-2023
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (2)

interview
De kunst is professional te blijven
Bert Peene 6 december 2023 ‘Stevig (leren) staan’ is een boek dat iedereen die zich bezighoudt met het ontwikkelen van beroepen en opleiding helpt om werken aan professionele identiteit een vaste plek in opleidingen te geven. We spraken Désirée Bierlaagh en Niek van Benthum, die samen met Gerritjan van Luin en Manon Ruijters de redactie voerden over het boek.
preview
Stevig (leren) staan - Aan de slag met professionele identiteit in beroep en opleiding
11 oktober 2023 ‘Stevig (leren) staan’ van Manon Ruijters, Gerritjan van Luin, Niek van Benthum en Désirée Bierlaagh behandelt de theorie over professionele identiteit, beroepsidentiteit, ontwikkelidentiteit en leiderschapsidentiteit. Daarnaast bevat het Ervaringsverhalen, praktijkvoorbeelden, verdiepende casussen en werkvormen. Ruijters en Van Luin vertellen in hun preview waarom het boek er moest komen, en wat je ervan mag verwachten.

Over Manon Ruijters

Manon Ruijters werkt met name rondom vraagstukken in professionele ontwikkeling en organisatieontwikkeling. Dat doet zij met diverse partners in allerlei settings vanuit haar thuishaven Good Work Company. Sinds 2011 is zij werkzaam als lector aan Aeres Hogeschool Wageningen, waar zij zich bezighoudt met onderzoek naar professionele identiteit en organisatieontwikkeling. In 2017 werd zij hoogleraar Leren, ontwikkelen en gedragsverandering aan de VU, en maakt daar deel uit van het team dat verantwoordelijk is voor de Basisopleiding Verandermanagement, de MSc Verandermanagement en aanverwant onderzoek aan de School of Business and Economics. Onderzoek en praktijk lopen in haar werk voortdurend door elkaar heen. De praktijk houdt haar op het rechte spoor: de onderwerpen en vraagstukken die daar opkomen sturen de ontwikkeling. Wat zij in de praktijk tegenkomt en uitprobeert, versmelt vervolgens in het lopende onderzoek en omgekeerd. Manon Ruijters publiceert graag in zowel wetenschappelijke als populaire boeken en tijdschriften. www.goodworkcompany.nl www.vu.nl www.aereshogeschool.nl

Andere boeken door Manon Ruijters

Over Gerritjan van Luin

Gerritjan van Luin studeerde chemische technologie en filosofie. Hij is vanaf 1975 in diverse functies werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs, als leraar, conrector, rector, bestuurder. Hij was vier jaar (plaatsvervangend) projectleider bij ISIS/Q5 waar hij zich bezighield met professionalisering van schoolleiders en kwaliteitszorg. Sinds 2016 werkt hij als zelfstandig coach, adviseur, docent en toezichthouder. Gerritjan is lid van de onderzoeksgroep Professionele identiteit. Hij is redacteur van De Nieuwe Meso, vakblad over onderwijs en leiderschap. Organisaties en hun leiders worden vitaal en blijven dat als er met mildheid naar (vaak ingesleten) handelingspatronen gekeken kan worden en er ruimte komt om naar nieuwe, vruchtbare perspectieven te gaan zoeken. Daarbij behulpzaam willen zijn is een rode draad door zijn professionele loopbaan.

Andere boeken door Gerritjan van Luin

Over Niek van Benthum

Niek van Benthum werkt als docent/onderzoeker op Aeres Hogeschool Wageningen. In de bacheloropleiding voor docenten in het (groene) beroepsonderwijs, verzorgt hij onderwijs in en begeleidt hij studenten bij het opzetten en uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek in de eindfase van hun studie. Daarnaast werkt Niek in de master Leren en Innoveren van Aeres Hogeschool Wageningen als docent, assessor, studiecoach en onderzoeksbegeleider. Daar heeft hij focus op innoveren in een team en op het ontwerpen van leertrajecten. Verder is Niek verbonden aan het lectoraat van Manon Ruijters, waarin hij zich bezighoudt met professionele identiteit. Hiervoor heeft Niek promotieonderzoek gedaan naar professionalisering van docenten in Assessment for Learning en is hij werkzaam geweest als docent in het (speciaal) basisonderwijs.

Andere boeken door Niek van Benthum

Over Désirée Bierlaagh

Désirée Bierlaagh is verpleegkundige (niet praktiserend) en verplegingswetenschapper. Zij werkt sinds 2019 als practor van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg bij mboRijnland en is daarnaast zelfstandig adviseur. Zij heeft een passie voor het vakmanschap van mbo’ers in welzijn en zorg. Haar expertise is om hun unieke waarde te benutten bij transities en vernieuwingen in het werkveld. In haar practoraat doet Désirée daar onderzoek naar, onder de noemer van praktische wijsheid. Daarbij onderzoekt zij wat de ontwikkeling van deze praktische wijsheid vraagt van onderwijs en werkveld, zodat deze mbo’ers met plezier blijven werken, geboeid door het vak. Dat doet zij via een aanpak van participatief actieonderzoek, waarin elke bron van kennis telt en praktijken centraal staan. (De ontwikkeling van) professionele identiteit vormt een belangrijk fundament voor haar practoraat, evenals de presentiebenadering van Andries Baart en normatieve professionalisering/waardenwerk van Harry Kunneman.

Andere boeken door Désirée Bierlaagh

Inhoudsopgave

1 Introductie 11

2 Ontwikkelingen in het werkveld 19
2.1 Bewegingen op vakniveau 21
2.2 Bewegingen op het niveau van teams 22
2.3 Bewegingen in organisaties 23
2.4 Bewegingen in de maatschappij 25
2.5 Bewegingen beroepsopleidingen 26

3 Werken aan identiteit 29
3.1 Inleiding 31
3.2 Zelf en identiteit 33
3.3 Inzoomen op het zelf 36
3.4 Identiteitsontwikkeling 44
3.5 Identiteitswerk 46
3.6 Verschillende identificatiepunten 48
3.7 Aan de slag met identiteitswerk: rijgen 59

4 Beroepsidentiteit: je beroep beleven 65
4.1 Inleiding 67
4.2 Praktijkreflectie 83
4.3 Special: je opnieuw ‘bewijzen’ 91
4.4 Aan de slag met beroepsidentiteit 103

5 Ontwikkelidentiteit: je ontwikkeling ontwarren 111
5.1 Inleiding 113
5.2 Praktijkreflectie 126
5.3 Special: geheimen van leren en ontwikkelen 134
5.4 Aan de slag met ontwikkelidentiteit 147

6 Leiderschapsidentiteit: je positie passen 157
6.1 Inleiding 159
6.2 Praktijkreflectie 174
6.3 Special: leiderschapsvelden en deugden 181
6.4 Aan de slag met leiderschapsidentiteit 189

7 Professionele identiteit: je professie profileren 195
7.1 Inleiding 197
7.2 Praktijkreflecties uit het hbo-onderwijs 204
7.3 Special: crisissituaties 212
7.4 Aan de slag met professionele identiteit 221

8 Starten met professionele identiteit in de opleiding 227
8.1 Drie varianten om met PI aan de slag te gaan 229
8.2 Quickscan voor leren en werken met identiteit 250
 
9 Epiloog 257
9.1 Waar gaat het echt om bij werken aan identiteit? 260
9.2 Ons beroep beleven, wat smaakt naar meer? 261
9.3 Ontwikkelen ontward en uitgedaagd 263
9.4 Leiderschapsposities passen 267
9.5 Tot slot: terug naar het grotere kader van professionele identiteit 269

Bijlage 1: Veelgestelde vragen 271
Bijlage 2: Lijst met deugden 281

Dankwoord 285
Literatuur 287
Register 293
Over de auteurs 297

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Stevig (leren) staan