
Lees verder
Naomi Ellemers is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en lid van de KNAW.
Meer over de auteursIn 'De voorbeeldige organisatie' onderzoeken Naomi Ellemers en Dick de Gilder integer gedrag in organisaties en analyseren ze waar het misgaat. Mensen willen graag het goede doen. Ook op het werk, zo blijkt uit tal van wetenschappelijke studies. Toch rapporteren de media voortdurend over schandalen in bedrijven en bij de overheid. Blijkbaar lukt het mensen in organisaties niet hun goede bedoelingen om te zetten in goed gedrag.
Wat maakt ongewenst gedrag op het werk zo hardnekkig? Wetenschappers Naomi Ellemers en Dick de Gilder laten aan de hand van concrete en herkenbare voorbeelden zien hoe je loze beloftes en schijnoplossingen kunt tegengaan door de dagelijkse gang van zaken kritisch tegen het licht te houden en gezamenlijk andere keuzes te maken. Natuurlijk ben je dan nog niet meteen een voorbeeldige organisatie. Maar wie niet langer doet alsof, en de krachten bundelt om goede bedoelingen om te zetten in goed gedrag, wordt beloond met effectiever leiderschap, een succesvoller diversiteitsbeleid, duurzamere innovaties en bredere steun van medewerkers, klanten en andere belanghebbenden.
Wat maakt ongewenst gedrag op het werk zo hardnekkig? Leer aan de hand van concrete en herkenbare voorbeelden hoe je loze beloftes kunt vermijden en draag bij aan integer gedrag binnen je organisatie.
ethiek organisatiecultuur leiderschap sociale identiteitstheorie organisatiegedrag integriteit psychologie moreel handelen verandermanagement maatschappelijke verantwoordelijkheid personeelsmanagement verantwoordelijkheid bedrijfsethiek voorbeeldgedrag reputatiemanagement diversiteit en inclusie compliance moreel gedrag groepsdruk stakeholdermanagement sociale psychologie organisatieverandering vernieuwingsdrang flexwerk prestatiebeoordeling innovatie gedragswetenschappen sociale veiligheid bedrijfscultuur werkmotivatie organisatiekunde gedragsverandering fouten leren waardengedreven leiderschap groupthink beloning en motivatie bewustwording sociale ondernemingen machtsmisbruik samenwerking personeelswelzijn fusies en overnames grensoverschrijdend gedrag sociale identiteit psychologische veiligheid werkklimaat familiebedrijven besluitvorming verantwoordingscultuur morele blindheid groepsdynamiek betere besluiten duurzaamheid corporate governance integriteitsparadox keuzes maken vertrouwen transparantie effectief leiderschap symboolpolitiek verantwoordelijk gedrag diversiteitsmanagement klokkenluiden
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books