Klassiek en digitaal speuren naar strafrechtelijk bewijs

(Belgisch recht)

Gebonden Nederlands 2017 1e druk 9789400008144
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

De procedureregels die de zoekingen naar strafrechtelijk relevante informatie vormgeven, zijn erg versnipperd en complex: de huiszoeking, de netwerkzoeking, de fouillering, de telefoon- en informaticatap, bijzondere opsporingsmethoden, ... Elke zoeking kent een eigen regime met specifieke voorwaarden. De meeste Europese staten kampen met dit probleem omdat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens het legaliteitsbeginsel uit artikel 8, 2 EVRM streng interpreteert: het moet voor rechtsonderhorigen duidelijk zijn wanneer en hoe de overheid zich kan inmengen in hun privéleven. Een kluwen van regels dat bewijsvergaring moeilijk en inefficiënt maakt, is het resultaat. De digitalisering van bewijs maakt des te meer duidelijk dat de bestaande regels complex, onduidelijk, achterhaald en inconsistent zijn. Nu de wetgever met nog een nieuwe set regels het digitale speurwerk verder vormgeeft, wordt de complexiteit nog opvallender.

Met een grote hervorming van het strafprocesrecht in het verschiet is het erg nuttig het volledige wetgevende regime over zoekingen naar strafrechtelijk bewijs onder de loep te nemen. Dit boek vat daarom aan met een analyse van het huidige juridische regime van de zoekingen. Vervolgens bestudeert de auteur de verschillende relevante mensenrechten, waarbij ze eerst ingaat op de positieve plicht van staten om een efficiënt strafrechtelijk onderzoek te voeren. Vervolgens komen de grenzen aan bod die de mensenrechten en andere fundamentele waarden (zoals het recht op privacy, zwijgrecht, beroepsgeheim en journalistiek bronnengeheim) aan het overheidsoptreden stellen. Daarnaast wordt ook een blik geworpen op de Amerikaanse bescherming tegen “unreasonable searches” en het Duitse grondrecht op de integriteit en vertrouwelijkheid van persoonlijke informatiesystemen. Uiteraard houdt de auteur ook de reactie op onrechtmatig verkregen bewijs tegen het licht. Op grond van deze analyse komt ze tot een concreet voorstel voor een nieuw juridisch kader voor de zoeking.

Tot slot spendeert de auteur bijzondere aandacht aan de internationale problematiek inzake zoekingen naar digitaal bewijs. De territoriale soevereiniteit komt immers steeds meer onder druk te staan door het wereldwijde internet, waarbij data over grenzen heen worden opgeslagen en diensten grensoverschrijdend worden aangeboden en geconsulteerd.

Specificaties

ISBN13:9789400008144
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:650
Uitgever:Intersentia
Druk:1
Verschijningsdatum:31-10-2017
Hoofdrubriek:Juridisch

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Charlotte Conings

Charlotte Conings behaalde de titel van doctor in de rechten aan de KU Leuven met haar onderzoek over het speuren naar klassiek en digitaal strafrechtelijk bewijs. Ze is advocaat aan de balie te Brussel bij het advocatenkantoor Stibbe, waar ze zich in het bijzonder toelegt op financieel strafrecht en cybercrime. Ze staat in die hoedanigheid ook verschillende internet service providers en telecomspelers bij in het kader van publiek-private samenwerking in strafzaken. Ze publiceert en presenteert veelvuldig over thema’s gerelateerd aan cybercrime en e-evidence gathering.

Andere boeken door Charlotte Conings

Inhoudsopgave

Deel I. Inleidende beschouwingen
Hoofdstuk I. De zoeking (p. 1)
Hoofdstuk II. Probleemstelling en doelstelling (p. 13)

Deel II. De vereenvoudigde zoeking
Hoofdstuk I. Huidig problematisch kader (p. 23)
Hoofdstuk II. Normatief kader (p. 379)
Hoofdstuk III. Efficiënte bewijsvergaring door middel van een uitgebalanceerde en vereenvoudigde zoeking (p. 595)

Deel III. Rechtsmacht en de lokalisering van de zoeking
Hoofdstuk I. Traditionele benadering van territorialiteit onder druk (p. 765)
Hoofdstuk II. Lokalisatie van opsporingshandelingen in cyberspace (p. 781)

Conclusie (p. 819)
Bibliografie (p. 821)

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Klassiek en digitaal speuren naar strafrechtelijk bewijs