Green IT - De weg naar digitale duurzaamheid is bruikbaar op veel niveaus: van CIO tot directeur-grootaandeelhouder en van middenmanager tot de productieafdeling. Maar in deze preview richten we ons in het bijzonder op de manager. Vanuit onze ervaring zien we dat er veel mogelijk is om de klimaatimpact van IT te verminderen, vaak door eenvoudige maatregelen. Vanuit een rentmeesterschap moeten we dit als maatschappij willen en binnen bedrijven zijn mensen in staat het verschil te maken.
Invloed van managers
Als manager heb je al snel invloed op IT-gebruik. Denk maar aan het instrueren en coachen van je medewerkers op het gebruik van apparatuur en/of software. In het gehele boek staat de mens centraal, in alle lagen van het model geven we handvatten om zowel systemen als gedrag aan te passen.
In het door ons uitgewerkte model kun je als manager invloed uitoefenen op diverse lagen, van mens, via software en apparatuur tot netwerken, datacenters en zelfs nutsvoorzieningen. Per laag van het model leggen we theorie uit, aangevuld met praktische tips.
De praktijk
Theorie zonder praktijk heeft weinig zin. Daarom hebben we interviews opgenomen met toonaangevende Nederlandse organisaties, zoals ABN AMRO, AFAS, Leaseweb, Rijksuniversiteit Groningen, Rijksoverheid en Pure Energie. Zij geven inzicht in hoe zij omgaan met het vraagstuk voor digitale duurzaamheid. Ook kennisorganisaties zoals TNO en de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD) komen aan het woord.
Zij schetsen een beeld van de huidige situatie, maar ook de toekomst. Zo is AFAS al bijna zelfvoorzienend qua energie en voert TNO onderzoek uit naar meetmethoden om de daadwerkelijke impact van IT te kunnen meten. Wist je bijvoorbeeld dat Pure Energie alleen toekomst ziet voor zonne-energie als opslag geregeld is? Of dat ABN AMRO al inzichtelijk kan maken wat het energieverbruik van een applicatie is en wat eventuele veranderingen in de inrichting doen voor het energieverbruik?
Stappenplan en handvatten
Als manager moet je daarna aan het werk! Het stappenplan geeft je concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan. Met concrete invuloefeningen helpen we je om tot een totaalplan te komen. Dit varieert van laaghangend fruit tot een gedegen langetermijnplan. Daarbij moet je als manager meerdere vraagstukken in samenspel bezien, zoals informatiebeveiliging en diversiteit van medewerkers. Uit zowel de theorie als de interviews blijkt dat je met aandacht voor duurzaamheid, ook kosten kunt besparen! Een win-win dus, je kunt niet meer om digitale duurzaamheid heen.
Kortom, als manager kun je met Green IT – De weg naar digitale duurzaamheid aan de slag om jouw rol als rentmeester op het vlak van IT vorm te geven!
Over Jan Hoogstra
Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.
Over Eric Consten
Eric Consten heeft meer dan 30 jaar ervaring als IT-architect en IT-adviseur binnen grote IT omgevingen. Hij deed veel opdrachten op het gebied van inrichten van IT security-oplossingen voor organisaties. Eric is mede-oprichter van ZCUR Privacy en Informatiebeveiliging. Met Sebastiaan Eilander en Jan Hoogstra heeft hij CognoSense opgericht, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.