Wanneer groei je als bedrijf, team, buurt of individu en welke keuzes durf je te maken? Ga je voor de kortetermijnwinst, met een hoge burn-out rate en een lage betrokkenheid, of kies je voor een duurzame groei, waar eenieder van mag meeprofiteren? Kies je voor steeds meer materie in je leven of voor meer vrijheid? Kies je voor de korte of de langere termijn? Dit boek laat in al zijn eenvoud zien dat groeien en delen een niet meer te stoppen positieve spiraal is.
Waarom is het belangrijk dat mannen hun kwetsbaarheid / innerlijk gevoelsleven tonen?
Achter het masker van stoer en sterk zijn ook mannen van vlees en bloed. Alleen geven zij over het algemeen niet zo gemakkelijk een kijkje in hun innerlijke emotionele huishouding. Aangezien mannen vaak een bepaald imago hoog moeten houden. Het echte verhaal soms verzwijgen.
In Groeien door te delen zijn verhalen verzameld van mannen van alle leeftijden, rangen en standen. Bekende en minder bekende mannen. Mannen die graag op de voorgrond treden of juist op het podium gesleurd moeten worden. Stuk voor stuk hebben zij zich in hun eigen woorden kwetsbaar opgesteld door te delen wat ze als hun successen zien en hun leermomenten. Zijn deze mannen nog blij met hun beroepskeuzes of zouden ze het liefst het roer omgooien? Durven de kerels het aan om hardop te zeggen; ‘ik wil niet altijd stoer zijn'? Deze mannen bewijzen met hun verhalen dat jezelf kwetsbaar opstellen juist ijzersterk is. Vrouwen hebben hier veelal minder moeite mee en dat is de reden dat deze verhalen van gewone mannen alle lezers, en zeker ook vrouwen, zo raken. Van dominee tot boer, van ondernemer tot medewerker, van 18 jaar tot en met 72 jaar oud, ze delen hun verhalen die aanmoedigen tot nog meer verhalen en veel momenten van her- en erkenning.
De verhalen van de mannen wissel ik af met theorieën, metaforen en verhalen van de mezelf. Ik probeer de lezer een spiegel voor te houden en te motiveren om te groeien en te delen.
Mijn missie is geslaagd als één iemand omkijkt naar één ander, dan is 1+1 meer dan 2. Als werkgever steun je bijvoorbeeld een medewerker die ook mantelzorger is voor zijn of haar moeder of die stiekem de ambitie heeft om zich om te laten scholen. Als teamgenoot steun je een collega die gedeeld heeft dat hij of zij moeite heeft om hulp te vragen. Samen sta je sterker. Iedereen binnen een organisatie heeft een verhaal. Als die verhalen gedeeld worden; de kwetsbaarheid, de angst en de droom, kan je als organisatie een verschil gaan maken en ontstaat er verbinding . In Groeien door te Delen staat persoonlijke groei, en vooral het delen op de voorgrond. Delen in de vorm van vertrouwen en van kennis. Ieder verhaal en iedere ervaring in dit boek kan gezien worden als een olievlek die zich verspreidt. Een punt van herkenning voor velen. Want we groeien allemaal als we bereid zijn iets van onszelf te delen en daar wordt elke organisatie sterker van.
Over Allard Droste
ondernemer, eigenaar van metaalbedrijf Aldowa, auteur van de bestseller 'Semco in de polder'