De manier waarop we vanaf nu samenwerken en communiceren is niet meer die van voor COVID-19. Het hybride werken heeft op grote schaal zijn intrede gedaan. Dit betekent voor jou dat je zelf moet bepalen wanneer, waarom, waar en hoe je werkt.
Work-Life
Van 9 tot 5 in een kantoor zitten is verleden tijd. Werk en leven zullen dus steeds meer verbonden zijn en in elkaar overlopen. Je wordt vaker op je eigen werkorganisatie en zelfstandigheid aangesproken. Het wordt tijd om eindelijk je work-life mix voor de komende periode aandacht te geven. In Leidinggeven aan jezelf – - Hoe neem je zelf de regie bij hybride werken? neem ik je mee in de hybride wereld na Covid-19.
Aanleidingen
In Leidinggeven aan jezelf worden vijf aanleidingen beschreven die het – meer dan ooit – noodzakelijk maken om als medewerker of leidinggevende zelf de regie te nemen. Deze ontwikkelingen zijn:
1. Een steeds sneller veranderende omgeving met grote consequenties voor de inhoud en organisatie van je werk.
2. Een groter beroep op zelfsturing in de teams waarvan je deel uitmaakt, waarbij eigenaarschap, samenwerking en feedback belangrijker zijn dan ooit.
3. Een toenemende noodzaak om wendbaar te zijn, te blijven leren en je te ontwikkelen, zodat je fit-for-the-job blijft.
4. Een sterk groeiende verbinding tussen je werk en je leven, waarbij jouw persoonlijke doelen en vitaliteit extra aandacht nodig hebben.
5. Een geleidelijk op afstand rakend traditioneel leiderschap, waardoor je steeds meer zelf verantwoordelijk wordt voor leiderschap, eigen werkorganisatie en werkplezier.
Verantwoordelijkheid
Ik geloof erin dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn werk en leven. Daar hoort eigen regie bij, dat wil zeggen dat je die verantwoordelijkheid kúnt nemen en serieus neemt, je eigen situatie regelmatig kritisch evalueert en vervolgens keuzes maakt en acties onderneemt. In dit nieuwe boek gaat het over deze zelfregie op basis van de veranderingen en lessen uit de afgelopen Covid-19 periode. Regie in de hybride wereld die voor ons ligt.
Nietsdoen is geen optie
Ik heb dit boek geschreven voor medewerkers (professionals, werknemers, of hoe je jezelf ook noemt) én leidinggevenden. En voor de HR-professionals die hen ondersteunen. Mijn uitgangspunt is: nietsdoen is geen optie. Want als je zelf de regie niet neemt, doen anderen dat (voor jou). Of denk je dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen en berust je in het idee dat het jouw tijd wel zal duren? Nietsdoen zal je dan binnen de kortste keren op een enorme achterstand zetten, ervoor zorgen dat je achter de feiten aanloopt en je werk en leven er – simpel gezegd - niet gemakkelijker op maken.
De regisseur in jezelf
De uitnodiging in dit boek is: ontdek de regisseur in jezelf. Daar begin je mee door de vijf ontwikkelingen naar een hybride wereld en de consequenties voor jouw leven en werk serieus te nemen. En dat je voor jezelf uitzoekt waar jouw regie begint: bij je eigen baan, het team waarvan je deel uitmaakt, bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling, je werk-thuismix of bij jouw nieuwe leiderschapsrol . Gelukkig sta je er bij het nemen van regie niet alleen voor, een regisseur is immers nergens zonder script, spelers en ondersteuning. Met andere woorden: er zijn collega’s, je hebt een thuissituatie, er zijn vrienden. En je kunt alleen regie nemen als je je omgeving daarin meeneemt. Check je in?
Over Frank Kwakman
Frank Kwakman is auteur, organisatie-adviseur en mede-directeur van e-Progress | Resultaat met talent. Hij heeft meer dan dertig jaar ervaring met het begeleiden van organisaties bij groei, ontwikkeling en performance.
Met 'Leidinggeven aan jezelf' is zijn 21e boek verschenen. In zijn boeken reflecteert hij op zijn eigen praktijkervaringen met het doel anderen te inspireren om in beweging te komen, nieuwe kansen te zien en verborgen talenten te ontdekken.