OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 917 van 19.500 resultaten
recensie
Persoonlijke effectiviteit
12 september 2007
Jaap Hollaar
3-4 minuten leestijd
De bestseller 'Megatrends' uit 1982 van de auteur John Naisbitt veranderde de kijk op de wereld. Zijn boek 'De knop om' kan de manier waarop u over de toekomst denkt veranderen.
recensie
Marketing
11 september 2007
Leonie van Rijn
4-5 minuten leestijd
Fred Reichheld, oprichter van Bain Company, is de motor achter de ontwikkeling van de NPS, de 'Net Promotor Score'. Deze score is gebaseerd op één enkele vraag: zou u ons bedrijf aanbevelen? Zijn boek 'De ultieme vraag' gaat veel verder dan enkel het promoten van deze nieuwe methodiek.
recensie
Coaching en trainen
11 september 2007
Joke Verplanke
4-6 minuten leestijd
Het boek 'Conflictcoaching' van Marijke Lingsma en Francine ten Hoedt is bedoeld voor managers die conflicten in hun afdelingen willen begeleiden of helpen oplossen. Marijke Lingsma is coach en oprichter van de School voor Coaching en Francine ten Hoedt is mediator en coach.
achtergrond
Marketing
11 september 2007
Steven de Jong
2-3 minuten leestijd
Ook in de politiek is Guerrillamarketing alom aanwezig. De tactiek wordt vooral bedreven door oppositionele, kleine partijen; zij kunnen gevestigde partijen – die meer nuance moeten bedrijven – uit de schijnwerpers drukken door hard uit te halen zonder een oplossing aan te dragen. Geert Wilders is bij uitstek een guerrillapoliticus die zijn underdogpositie (hij tegen het establishment) briljant uitvent.
achtergrond
Marketing
6 september 2007
Steven de Jong
2-3 minuten leestijd
Een voorbeeld van een commerciële guerrilla-actie, is die van fabrikant Buys. Na 86 jaar schrapte Buys het woord ‘neger’ uit de handelsnaam ‘Negerzoen’, om zogenaamd gehoor te geven aan protesten van de Stichting Eer en Herstel Betaling Slachtoffers Slavernij Suriname. Media namen het bericht voor waar aan; er ontstond een maatschappelijke discussie en de Negerzoen stond als product dagenlang, gratis, in de belangstelling. Later gaf Buys toe dat de naamsverandering slechts een marketingstunt was.
recensie
Leiderschap
4 september 2007
Sandra Barendrecht
Een aansprekende titel en een prikkelend voorwoord. Dat smaakt meteen naar meer! Sander van Eijnsbergen beschrijft in zijn boek 'De lijdensweg van leiderschap' hoe persoonlijke overtuigingen gedrag en keuzen beïnvloeden. Ideeën van de manager over wat goed en fout is, hebben direct consequenties voor de manier van leidinggeven. En dus voor de werknemers die worden aangestuurd.
recensie
Strategisch management
4 september 2007
Hans van der Loo
Wel eens in een projectgroep of op een afdeling gewerkt waar de vonk was overgeslagen, waar een energieke en positieve stemming heerste en waar opwindende resultaten werden behaald? Zo ja, dan is de kans groot dat je hebt deelgenomen aan wat de Britse hoogleraar Lynda Gratton in haar gelijknamige boek aanduidt als ´Hot Spots´: een plek van intense samenwerking die gekenmerkt wordt door een hoge mate van positieve energie en die dientengevolge tot betere productieve en innovatieve prestaties leidt.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
3 september 2007
Peter de Roode
De oud-wereldkampioen schaken Kasparov stelt in zijn boek 'Waarom het leven op schaken lijkt' dat het enige beroep dat hij zijn hele leven heeft uitgeoefend, hem goed voorbereid heeft op een politieke carrière. Een dergelijke zinsnede creëert hoge verwachtingen die in dit boek niet worden waargemaakt. Het gaat vooral over zijn schaakervaringen, rijkelijk gelardeerd met anekdotes uit de politiek, de geschiedenis en het bedrijfsleven. De vergelijkingen tussen schaken en het 'gewone' leven die de sterkste schaker aller tijden zo nu en dan maakt, zijn soms realistisch maar vaker erg ver gezocht. Het boek is eigenlijk nauwelijks te volgen voor niet-schakers, en schakers zelf zullen weer niet echt geïnteresseerd zijn in Kasparov's politieke ambities om Poetin op te volgen. Desondanks is het een prettig leesbaar boek dat vooral een goed beeld geeft van de energierijke persoon Kasparov.
recensie
Leiderschap
3 september 2007
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
'Slagen als leidinggevende' van Michael Watkins is bedoeld als routekaart voor leidinggevenden, en wel om de eerste negentig dagen in die nieuwe functie succesvol door te komen. Watkins stelt dat leidinggevenden in een overgangssituatie, en dat is een nieuwe functie natuurlijk, vaak extra kwetsbaar zijn.
recensie
Leiderschap
3 september 2007
Gertjan de Groot
3-5 minuten leestijd
Hopelijk wordt 'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' van Mathieu Weggeman de 'evergreen' waar de uitgever op hoopt. Iedere leidinggevende van een groep professionals zou het cadeau moeten krijgen op het moment van benoeming. Maar nog liever op het moment dat een profiel van een dergelijke leidinggevende wordt opgesteld. Want we kennen allemaal voorbeelden waarbij de benoeming tot leidinggevende van de beste professional heeft geleid tot een slechte leidinggevende en het verlies van een goede professional.
recensie
Organisatiekunde
3 september 2007
Pierre Pieterse
2-3 minuten leestijd
Het uitvoerige keuzemenu waar elke beller onvermijdelijk doorheen moet alvorens iemand van vlees en bloed aan de lijn te krijgen, wordt gepresenteerd als een kunststukje in service en efficiency. En dat is het ook, alleen niet voor de beller maar voor de organisatie erachter. Op listige wijze wordt de beller namelijk in het logistieke proces van die organisatie getrokken. Joep Schrijvers noemt dat ‘tomtomisering’. Hij bedoelt daarmee dat alles en iedereen ondergeschikt wordt gemaakt aan een neo-logistieke orde. Het systeem is leidend, en de mens wordt gedegradeerd tot onbetekenend radertje in een wereldomvattend logistiek imperium. In een nieuwe aflevering van Management Topics gaat Joep Schrijvers in op onze doorgeschoten organisatiemaatschappij. Kortom: over de andere kant van organiseren.
achtergrond
Marketing
2 september 2007
Steven de Jong
3-4 minuten leestijd
Guerrillamarketing is een kat-en-muis-spel tussen organisaties en journalisten, met als doel consumenten te triggeren door ze op het verkeerde been te zetten, te choqueren en voor het karretje te spannen dat free publicity heet. Het ‘marketinginstrument’ is pas effectief als het niet als zodanig te herkennen is. Hoewel kleine bedrijfjes en actiegroepen guerrillamarketing ontdekten als goedkoop alternatief, zien we de laatste jaren dat ook multinationals, politici en beleidsmakers zich begeven op dit gladde ijs. In deze 6-delige serie bespreek ik de commerciële en idealistische verschijningsvormen en tactieken van guerrillamarketing. Is het onaanvaardbaar bedrog of juist een welkome wake-up call?
achtergrond
Strategisch management
21 augustus 2007
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
In boeken waar de link wordt gelegd tussen militaire strategie en bedrijfsstrategie is altijd een prominente plaats gereserveerd voor Sun Tzu en vooral Von Clausewitz. Dat levert vaak nogal geforceerde vergelijkingen, links en extrapolaties op, omdat juist deze twee boeken als het ware geketend zitten aan de tijd waarin ze zijn geschreven. Alsof je ‘Reis naar de maan’ van Jules Verne gaat gebruiken om de ontwikkelingen in de ruimtevaart te verklaren en te voorspellen (lees hier een eerder artikel over de link tussen militaire en bedrijfsstrategie).
recensie
Marketing
17 augustus 2007
Annemarie Vosselman
'Het Klantenspel' is ontwikkeld door Ammy Kuiper, adviseur & trainer bij Schouten & Nelissen. Het beloofde resultaat: bewustwording, reflectie, samenwerking, inspiratie en motivatie, en klantgedrevenheid. Om het spel te kunnen recenseren, heb ik zes collega's uitgenodigd dit spel op een namiddag met elkaar te spelen. Lessen uit de praktijk dus!
recensie
Internet en social media
14 augustus 2007
Carla Verwijs
Jenny Preece ken ik als auteur van een aantal goede boeken over 'usability' en 'user-interface design'. Het verbaasde me dan ook te zien dat zij een boek had geschreven over 'online communities', en nog meer dat ze in dat boek schrijft dat ze al vanaf 1996 doceert over dit onderwerp. Hoe kan me dat zijn ontgaan?! In elk geval had ik met het uitkomen van de herdruk van haar Engelstalige boek 'Online Communities' de kans te lezen hoe Preece tegen dit onderwerp aankijkt. Vanuit haar achtergrond is het dan weer niet verbazingwekkend dat dit boek geschreven is voor ontwerpers van 'communities' en verder voor iedereen die in dit onderwerp is geïnteresseerd.
recensie
Organisatiekunde
14 augustus 2007
Eric van Arendonk
2-3 minuten leestijd
Sinds een jaar zijn we bezig om in de organisatie waar ik werkzaam ben het 'lean' denken te integreren. Letterlijk vertaald betekent 'lean' mager. 'Lean' denken houdt in om dat te doen wat echt nodig is, en uit te bannen wat niet nodig is. Zo simpel mogelijk dus, zonder verdere nevenactiviteiten of verspillingen zoals voorraadvorming, dubbele handelingen, controles, enzovoort. Het klinkt simpel en logisch maar de praktijk is toch anders. Ook met het 'Handboek Lean Solutions' van James Womack en Daniel Jones op schoot.
recensie
Verandermanagement
14 augustus 2007
Gertjan de Groot
3-5 minuten leestijd
De titel 'Organiserend veranderen of veranderend organiseren' maakt nieuwsgierig en de intrigerende omslag van een ingesponnen rups die op het punt staat om vlinder te worden, is veelbelovend. Ook de directe aanleiding voor dit boek is aardig.
recensie
Marketing
9 augustus 2007
Annemarie Vosselman
1-2 minuten leestijd
'Uw klanten zijn alleen maar tevreden omdat hun verwachtingen niet hooggespannen zijn en omdat niemand anders het beter doet', staat op de achterkant van het boek.
recensie
Marketing
9 augustus 2007
Annemarie Vosselman
Met 'Het Rijk van koning klant' kondigt Pol het einde van het traditionele paradigma aan waarin de klant als koning wordt gezien en diens belangen voorop staan. Een holistische benadering; het zoeken naar het belang van het grotere geheel, namelijk de organisatie in relatie met haar klanten, is in zijn ogen veel effectiever.
recensie
Organisatiekunde
8 augustus 2007
Renze J. Klamer
In een recente discussie met een managementteam van een geheel op één marktsegment gespecialiseerd bedrijf, stelde een van de managers dat hun bedrijf in niets te vergelijken was met andere bedrijven. Niemand anders kon tippen aan hun servicegraad en flexibiliteit en alleen in hun (kleine) marktsegment speelde tijd zo'n cruciale rol. Zij konden het zich echt niet veroorloven te laat te komen, hun product en hun klanten konden dat echt niet verdragen. Dat was de belangrijkste reden om een verhouding mens/machinefunctie van 1:3 te handhaven, terwijl deze indicator in aanverwante branches tussen 1:20 en 1:30 ligt. Dat zij desondanks toch voldoende winst maken (en zelfs groeien!) heeft dus vooral te maken met voldoende marges. Deze discussie is mijns inziens een voorbeeld van een gesprek waarbij de deelnemers geen enkele kennis hebben van 'Lean Six Sigma'. Ik denk er dan ook ernstig over om deze heren een training in deze kwaliteitsmethodologie aan te bieden, in combinatie met het gelijknamige boek van Mike George, Dave Rowlands en Bill Kastle.