Waarom gedragen werknemers zich als kleuters? Waarschijnlijk omdat ze worden behandeld als kleuters. De kunst is om je medewerkers serieus te nemen en tegelijkertijd ruimte te geven aan hun behoefte aan creativiteit en vrijheid. Want in ieder mens schuilt een kind dat dwarsligt als je het plaagt met zinloze protocollen en procedures, maar dat tot bloei komt als je het de vrijheid geeft om het beste uit zichzelf te halen.
Wat als er geen gouden formule is?
In de afgelopen jaren zie ik in organisaties een continue zoektocht naar hoe het nog beter kan. Hoe teams beter kunnen presteren, de organisatie wendbaarder kan worden, medewerkers vitaler en veerkrachtiger worden en leidinggevenden coachend en dienend kunnen zijn. We hebben een hang naar houvast en zijn op zoek naar het comfort van ‘het staat in dit model geschreven, dus als we het precies zo doen dan komt het goed’.
Wat als er geen gouden formule is? Wat als er niet zoiets bestaat als het leiden van een organisatie en team vanuit modellen? Wat blijft er dan nog over?
In mijn boek laat ik je vanuit een andere hoek kijken naar werk, leiderschap, werkplezier en samenwerken. Geloof het of niet, je kunt hierin leren van de eigenschappen die je als kind veel hebt gebruikt.
We zijn te goed geworden in volwassen zijn
Vraag een kind om een volwassene na te doen en je ziet de gezichtsuitdrukking veranderen in een serieuze blik. Alle speelsheid verdwijnt. Op veel werkplekken zie ik dit terug. Alsof alle levensenergie uit de organisatie is gehaald. Terwijl de uitdagingen waar we voor staan vragen om energie en creativiteit. Tijd om weer terug te gaan naar daar waar het om draait. Dit doe je bijvoorbeeld door meer ruimte te geven aan spelen op het werk door experimenten aan te gaan. Op deze manier creëer je leermomenten. En wat dacht je van de kracht van verschillen in een team? Als kleuter begrijp je dit omdat je iemand anders nodig hebt om je spel leuker en beter te maken. Op het werk wordt dit nog weleens vergeten en is het vooral lastig als iemand op een andere manier denkt en doet dan jij.
Dappere tools
Om te doen wat nodig is in je organisatie en team is een portie dapperheid nodig. Want hoe hou je de ‘speeltuin’ veilig? Hoe voer je moeilijke gesprekken? Hoe ga je om met verschillen? De oplossing is even eenvoudig als lastig. Eenvoudig omdat je geen tienstappenplan hoeft te volgen. Lastig omdat het van jou vraagt om consistent te zijn in je gedrag en om over je eigen ongemak heen te stappen. Het boek leidt je door deze tools en gaat uit van de behoeften die ieder mens heeft.
Samen werk leuker maken
Het is hier net een kleuterklas laat je zien hoe jij je team en teamleden in de positie brengt om plezier te hebben in het werk, meer en beter samen te werken en zinnige dingen te doen. Want uiteraard wil je ook iets bereiken in je organisatie. Ik daag je uit om samen werk leuker te maken. Wees gewaarschuwd: je hebt straks een organisatie vol met volwassen kleuters die ook nog eens graag blijven!
Over Sayma Kuipers
Sayma Kuipers is gespecialiseerd in leiderschap en teamontwikkeling. Ze begeleidt leiders, teams en ondernemers en geeft lezingen. De rode draad in haar werk is de invloed van mensen op elkaar. Ze daagt mensen uit om samen werk leuker te maken. Dit doet ze met lezingen, trainingen en verandertrajecten.