Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Sprookjesboek voor studenten - die niet in sprookjes geloven

‘Mam, ik ben gestopt met de studie,’ zeg ik snikkend. Het blijft even stil aan de andere kant van de lijn. Vol verbazing vraagt mijn moeder wat er in vredesnaam is gebeurd. Ik had het toch zo naar mijn zin op de opleiding?

Raimke Groothuizen | 19 juni 2024 | 3-4 minuten leestijd

Na diverse open dagen bezocht te hebben, kiest je puber een vervolgstudie. Misschien gaat jouw kind zelfs wel op kamers in een andere stad. Een nieuw hoofdstuk begint: vanaf nu ben je de ouder van een student. Maar wat nu als jouw kind vastloopt tijdens de opleiding? Of erger, uitvalt?

De cijfers liegen er niet om. Wist je dat slechts 51,5% van de hbo-studenten binnen 5 jaar een diploma behaalt? Daarnaast ervaart meer dan de helft van de studenten prestatiedruk of stress door de studie. En geeft bijna de helft van de studenten aan te kampen met mentale klachten. Kortom, studeren is vaak geen sprookje met een happy end.

Eenzaamheid

Als docent in het hoger onderwijs spreek ik regelmatig studenten die worstelen met uitdagingen die het studerende leven met zich meebrengt. Wat mij opvalt, is dat veel van de studenten die ik spreek zich schamen als ze vastlopen. Soms schamen ze zich zelfs zo erg dat ze geen hulp durven te vragen aan hun omgeving en in alle eenzaamheid strijden om overeind te blijven.

En ik herken het. Toen ik twintig jaar geleden van mijn stagebegeleider te horen kreeg dat ik – ondanks mijn goede cijferlijst – beter kon stoppen met mijn opleiding omdat ze er geen vertrouwen in had, voelde ik me ongelofelijk alleen. De coördinator van de opleiding adviseerde me er geen zaak van te maken, dat kon alleen maar vervelend aflopen. Gedesillusioneerd besloot ik mijn studie af te breken, niet wetende wat mijn rechten toentertijd waren.

Mijn eigen studentervaringen en de schrijnende situaties die ik als docent zowel in het mbo als in het hbo had gezien, wilde ik omzetten in iets positiefs. Het resulteerde in Sprookjesboek voor studenten – die niet in sprookjes geloven. In de twaalf verhalen in het boek lopen studerende sprookjesfiguren om verschillende redenen vast in het onderwijssysteem. Toch weten alle sprookjesfiguren – met een beetje hulp – obstakels te overwinnen. Na ieder sprookje volgt een persoonlijk verhaal van een échte student, met als doel andere (toekomstige) studenten te steunen en inspireren.

Praktische hulpbronnen

Een belangrijk onderdeel van het boek is de conclusie, waarin praktische hulpbronnen te vinden zijn voor studenten die er alleen niet uitkomen. Want met welke problematiek kan een decaan je helpen? Kun je als student ook een vertrouwenspersoon raadplegen? En waar kun je online vinden welke landelijk vastgelegde rechten je hebt, bijvoorbeeld qua hulpmiddelen, als student?

Sprookjesboek voor studenten – die niet in sprookjes geloven geeft studenten het inzicht dat ook de meest gemotiveerde studenten weleens worstelen. En de hoopvolle boodschap: je bent écht niet de enige, maar vooral: het kan goed komen. Jij kan zelf jouw ‘lang en gelukkig’ vormgeven.

Oplossingsrichtingen

Mijn advies voor ouders van studerende kinderen is om niet alleen te vragen hoe het gaat, maar vanuit oprechte nieuwsgierigheid je te verdiepen in de belevingswereld van de jongvolwassene voor je, door te vragen en ook écht te luisteren. Bagatelliseer de uitdagingen van je kind niet vanuit je eigen referentiekader (toen jij studeerde zag de wereld er echt anders uit). En probeer weg te blijven van het geven van ongevraagde adviezen. Probeer samen tot oplossingsrichtingen te komen. En daar kan Sprookjesboek voor studenten – die niet in sprookjes geloven jullie bij helpen.

Over Raimke Groothuizen

Raimke Groothuizen werd op Radio 1 ‘de beste docent van de beste hogeschool van Nederland’ genoemd. Als bevlogen onderwijsprofessional weet met enthousiasme, humor en een licht rebelse aanpak zware materie op luchtige wijze bespreekbaar te maken op terreinen als: onderwijs, (persoonlijk) leiderschap, creativiteit en inspiratie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden