Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Agile leiderschaap - De kracht van de kudde zit in het schaap

Het is een hot topic: leiding geven aan zelfsturende teams. Want zelfs de beste kudde heeft een herder nodig. Of niet? In Agile leiderschaap beschrijven de gebroeders Lintermans hoe het anders kan.

Twan Lintermans | 15 februari 2019 | 3-4 minuten leestijd

De kracht van de kudde zit niet in de herder, maar in het schaap. Hoe je hier gebruik van kunt maken lichten we op een luchtige manier toe in een fabelachtig sprookje.

Manager van een zelfsturend team – een paradox
Zelfsturing is een veelbelovend principe, dat steeds dieper doordringt in de dagelijkse praktijk van het bedrijfsleven. Over de voordelen zijn honderden boeken geschreven en anno 2019 is er brede consensus dat kleine, wendbare teams organisaties slagvaardiger en effectiever kunnen maken. De omslag is uitdagend, niet alleen voor de werkvloer maar vooral ook voor het management, dat moet wennen aan de nieuwe werkelijkheid. Want wat moet je doen als je belangrijkste taak wegvalt omdat je niet langer hoeft te sturen? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden en nieuwe rollen als facilitator, opdrachtgever of coach zijn onbevredigend. Het is een paradox die leidt tot vreemde situaties. Zo wordt een leider, die zich nauwelijks bemoeit met zijn of haar team, geprezen voor de vrijheid die de mensen hierdoor krijgen, terwijl het klassieke managen wordt verguisd omdat het goede initiatieven in de weg zou staan. Het is daarom niet vreemd dat managers naar cursussen en congressen worden gestuurd om te leren hoe ze hun nieuwe rol in kunnen vullen. Maar is dit voldoende? Wij denken van niet.

Geen chauffeur of stuur - geen herder of hond
In het korte verhaal over Minimax, de zelfsturende auto, kwam dit onderwerp op managementsprookjes.nl aan bod. Wij trokken de conclusie dat zelfsturing per definitie betekent dat er geen chauffeur in de auto zit en dat er zelfs geen stuur meer nodig is. Dit sprookje kreeg meer reacties dan alle andere bij elkaar. Sommige mensen waren het absoluut niet met ons eens, terwijl anderen het principe weliswaar onderschreven, maar niet geloofden dat het in de praktijk zou kunnen werken. Daarom hebben we dit verder uitgewerkt in ons boek, waarin een kudde schapen met vallen en opstaan zelfsturend wordt. Eerst wordt de herdershond overbodig en uiteindelijk ook de herder zelf.

Onderschat nooit de kracht van je eigen kudde
Al vroeg in het verhaal blijkt dat de goedbedoelde acties van de herder en zijn hond de schapen afhankelijk maken, werkelijke vooruitgang in de weg staan en ervoor zorgen dat nieuwe ideeën in de kiem worden gesmoord. De herder neemt zelf de eerste stap op weg naar een agile manier van werken, maar pas als de schapen bewijzen een grote crisis zelfstandig op te kunnen lossen, valt het kwartje en doet de herder definitief een grote stap achteruit. Vervolgens gebeuren er dingen, die hij nooit voor mogelijk had gehouden. En daarin zit de belangrijkste les: onderschat nooit de kracht van je eigen kudde, want je team is tot meer in staat dan je als manager voor mogelijk houdt.

Situaties herkennen is leren met een glimlach
Agile leiderschaap biedt geen uitgewerkte theorie, die situationeel aangeeft hoe je in jouw organisatie de rol van de managers tot een minimum kunt afbouwen. Er is namelijk geen gouden formule, die overal werkt. Door herkenbare situaties te beschrijven in een vlot leesbaar verhaal, hopen we jou als lezer met een glimlach aan het denken te zetten. Dat is de eerste stap op weg naar zinvolle acties. En daarin ligt de kracht van story telling.   

Twan en Kees Lintermans zijn de initiatiefnemers achter managementsprookjes.nl waarin ze leidinggevers en –nemers met korte verhalen aan het denken zetten. Agile Leiderschaap is hun eerste sprookje dat als boek is uitgegeven.  

Over Twan Lintermans

Twan Lintermans heeft na 15 jaar ervaring bij NedCar en ASML de overstap gemaakt naar het onderwijs. Hij is als docent bedrijfskunde aan de Fontys Hogeschool op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van leidinggeven en management.
Om hun ideeën te delen en leidinggevers en -nemers aan het denken te zetten, zijn Twan en Kees gestart met managementsprookjes.nl.

Over Kees Lintermans

Kees Lintermans heeft na 15 jaar ervaring bij Philips en ASML de overstap gemaakt naar de Rijksoverheid. Als afdelingshoofd bij de onderwijsinspectie ondervond hij wat het betekent om te werken met professionele teams. Dit jaar is hij docent geworden bij de AD Management opleiding van Avans. Om leidinggevers en -nemers aan het denken te zetten, zijn Twan en Kees gestart met managementsprookjes.nl

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden