Achter de intrigerende titel met in de ondertitel de belofte dat het gaat om een ‘ongebruikelijke handleiding voor beter samenwerken' zit een bron van informatie over effectief samenwerken. Want samenwerken is ‘hot' in deze tijd van zelfsturende teams, netwerkorganisaties en digitalisering. Goed kunnen samenwerken betekent vooral effectief met elkaar kunnen communiceren en daar kun je, in mijn ogen, niet genoeg boeken over schrijven. Zeker niet als je als auteur én docent communicatiekunde en trainer, coach en adviseur een dijk aan ervaring op dat gebied hebt.
In ruim honderd pagina's neemt Enning je als lezer mee in de wondere wereld van ons brein en legt ze uit wat er voor nodig is om jezelf en te ander beter te begrijpen. Het boek is logisch opgebouwd, en heeft twee delen. Na een uitgebreide inleiding over de noodzaak van succesvol samenwerken, gaat ze in deel 1 in op kiezen voor samenwerking. Wat mij betreft is dit het meest interessante deel van het boek omdat het gaat om zelfkennis, openheid en vertrouwen. Ze gebruikt voorbeelden uit het communicatievak, de politiek, sport en uit eigen keuken. Wat dat laatste betreft is het mysterie van de appeltaart uit de titel dan al opgelost.
Deel 2 gaat over de kunst van het samenwerken. Hoe organiseer je dat? Ook in dit deel gebruikt Enning praktische voorbeelden en bekende figuren uit heden en verleden om haar visie kracht bij te zetten. Zo legt ze uit dat Leonardo DaVinci al een netwerker avant la lettre was en gebruikt hem als voorbeeld om een brug te maken naar netwerkorganisaties in onze tijd. Omdat het boek vol zit met dit soort bruggetjes krijgt het een soort lichtheid om te lezen. Ondertussen verrijk je als lezer je kennis én word je uitgenodigd om van tijd tot tijd om op je eigen praktijk te reflecteren.
Al met al leest het boek lekker, maar liever niet te lang achter elkaar. Elke pagina staat boordevol informatie. Afgewisseld met visuele modellen, opsommingen en reflecties is het goed om na elke paragraaf de stof even te laten bezinken. Gelukkig zegt de titel ook dat het een handleiding is. In mijn ogen betekent dat: lees Eenden, appeltaarten en zwarte gaten een keer door en houd het daarna bij de hand voor de momenten dat je het echt nodig hebt. Er staat meer dan genoeg in om als handig naslagwerk te dienen.
Over Annett Keizer
Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.