Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Topteams - Samen bergen verzetten - 'Een prachtige beleving'

Het is niet zelden dat topsport en managementvaardigheden met elkaar vergeleken worden. Zo ook in het boek Topteams van Katja Staartjes en Menno Boermans. En met recht.

Frank van Kuijck | 30 oktober 2020 | 2-3 minuten leestijd

Teamwork is topsport. Dat maakt ook het boek Topteams meer dan duidelijk. Katja Staartjes en Menno Boermans trekken vele paralellen in hun boek over teamwork en de beklimming van bergreuzen. Aan de hand van haar klimexpedities deelt Staartjes belangrijke managementlessen. Haar verhalen en lessen worden onderstreept door prachtige foto's van Menno Boermans.

Wat maakt een topteam? Hoe zorg je dat je een topteam blijft? Katja Staartjes beschrijft de reis, de opgave en hoe je groeit naar een topteam aan de hand van haar expedities.

In 6 hoofdstukken beschrijft ze de route naar en van een topteam en de pijlers die relevant zijn voor het realiseren van een topteam.
De route bestaat uit een zestal onderdelen en per onderdeel een 3-tal pijlers. Deze zijn:
- Expeditie: doel, koers en voorbereiding
- Team: teamgrootte, teamprofiel en regie
- Basiskamp: energie, vertrouwen en communicatie  
- Beklimming: leiderschap, samenwerken en teamontwikkeling
- Top: commitment, veerkracht en grenzen
- Afdaling: succes vieren, reflectie en groeipad  

Elk van de 6 hoofdstukken heeft een korte inleiding. Vervolgens legt Staartjes de inhoud van de pijler uit aan de hand van een verhaal uit de bergsport.
In een kader geeft Staartjes een aantal kernboodschappen per pijler mee. Bijvoorbeeld: 'Samen de top bereiken lukt niet als je ieder op je eigen berg klimt.' Ze zijn bepalend voor het smeden, onderhouden en laten functioneren van een topteam.

Het geheel van de associatie met topsport, de beschrijving van de expedities en de prachtige boodschappen met onderschriften bieden de lezer een prachtige beleving. Het is net alsof je de etappes zelf aflegt. Daarin schuilt wat mij betreft de kracht van dit boek. De combinatie van verhaal, storytelling, foto's en de associaties die je hierdoor krijgt, maken het eenvoudig om jezelf er mee te vereenzelvigen. Het kost daarnaast weinig moeite om de situaties te projecteren op je dagelijkse worsteling en uitdaging om een topteam te smeden en te laten functioneren.

De metaforen die Staartjes in Topteams gebruikt helpen je om de kernboodschappen eenvoudig te onthouden en tot je te nemen. Weliswaar zijn de beschreven situaties soms extremer - gaat om leven en dood - dan in de dagdagelijkse praktijk. Maar het gaat om de kernboodschap. Je bent op elkaar aangewezen om een topteam te creëren. Het realiseren van een topteam vraagt om gedeelde doel(en), divers teamprofiel, open communicatie, persoonlijk leiderschap, volledig commitment en een wendbaar groeipad. Dan kun je samen pas echt bergen verzetten!

Frank van Kuijck is een zeer gedreven onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV (www.toetssteen.com). Hij is kritische sparringpartner voor toezichthouders, bestuurders en organisaties om te helpen deze naar een hoger plan te krijgen. Specifieke aandachtsgebieden naast audit en verslaggeving zijn governance, control, risicomanagement en bedrijfsvoering. Deze laatste ook vanuit de specialisatie als operational auditor. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden