Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Work smart, Play smart - Recharge, voor jezelf en je omgeving

Tijd om anders te werken want het gaat niet goed. Hidde de Vries geeft in Work smart, play smart aan waar het fout gaat, en hoe het beter kan. Door slimmer te werken en beter te ontspannen.

Ineke Smits | 28 juni 2021 | 2-3 minuten leestijd

Voordat we in het ‘Coronajaar’ terecht kwamen, was er vaak al sprake van meer, sneller en beter voor werkenden. Zoals bijvoorbeeld bij millennials die steeds vaker opgebrand raken, mede door het niet tot rust komen in hun brein. Doordat we het laatste jaar nog meer mentale energielekken en concentratieproblemen ervaren, hebben veel mensen hier inmiddels last van. Het wordt tijd voor anders werken volgens auteur Hidde de Vries. Hij geeft in Work smart, play smart een goed beeld van waar het fout gaat, maar vooral ook hoe we meer kunnen doen in minder tijd. Door slimmer te werken en beter te ontspannen.

Werk heeft het afgelopen jaar een behoorlijke wending gekregen en daardoor het alsmaar doorgaan van ons brein versterkt. De balans tussen werk en ontspanning vervaagde meer en meer. Alle routines die, tot maart 2020, in ons werk geslopen waren, verdwenen gaandeweg als sneeuw voor de zon. Zoals het praatje met je collega na afloop van een vergadering, het ritje op de fiets naar je werk, het complimentje over je nieuwe schoenen. Ze blijken meer van belang dan we eerder dachten en geven niet alleen energie, maar ook de noodzakelijke rustmomenten. En dat is waar we de fout in gaan. Het belang van dit broodnodige ‘rechargen’ komt in dit boek uitgebreid aan bod.

Dat er voordelen aan thuiswerken zitten is zeker waar, maar dat er een valkuil is die we niet hadden voorzien, blijkt inmiddels ook. Was het eerder de onrust van de kantoortuin die ons uit de concentratie haalde, is het nu het vele digitale vergaderen dat zijn tol eist. Ongemerkt meer uren achtereen werken en minder oplaadmomenten om het brein even op de parkeerstand te zetten. Uiteindelijk ten koste van creativiteit, focus en productiviteit.

Wie kent niet het tragische verhaal van superster Avicii. Dit is één van de voorbeelden uit het boek dat aangeeft dat stress enorme gevolgen kan hebben. Door nóg effectiever, efficiënter en harder te werken zonder rust te nemen raakt een mens opgebrand. Rust nemen kan dus een oplossing zijn in plaats van harder te gaan werken. Rust is niet alleen goed voor een fysiek herstel, maar ook voor een mentaal herstel.

Allereerst gaat de auteur in op het belang van het bepalen van je doel, je einddoel, ook wel ‘future state’. Als je dit goed in beeld hebt en houdt kun je beter focussen. En focus leidt weer tot meer productiviteit. Hidde de Vries geeft bij ieder hoofdstuk diverse handreikingen, tips en praktische voorbeelden hoe je ervoor kunt zorgen dat einddoel sneller te bereiken. Niet door harder maar slimmer te werken!

Mede dankzij de heldere illustraties in het boek plus de mogelijkheid achtergrondinformatie te bekijken, zoals de vele inspiratievideo’s, literatuur, tips en andere extra’s, is het een heel praktisch boek. En wat goed is te weten: als je ‘recharged’ doe je dat niet alleen voor jezelf, je werk en je gezondheid, maar ook voor je omgeving. Je wordt er vast een leuker mens van. En dat dat dan weer voor een sneeuwbaleffect kan zorgen spreekt voor zich!

Over Ineke Smits

Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden