Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een gelukkige geest in een gezond lichaam

In het begin zag ik er tegen op om deze dikke pil te lezen. Maar het verlangen kwam vanzelf. Goed nieuws voor mensen die gemakkelijk vervallen in zelfkritiek: het grondwerk van Louise Hay bestaat uit positieve affirmaties. Deze hebben haar niet alleen gelukkig gemaakt, maar het heeft haar ook geholpen om een moeilijke jeugd achter zich te laten, te genezen van kanker en een vitaal leven te leiden als bijna 90-jarige.

Veronique Kilian | 11 maart 2016 | 4-6 minuten leestijd

Niet dat ze te koop loopt met haar moeilijke jeugd. Het valt me op dat ze ook in andere media zoals op YouTube er wel even naar refereert, maar niet benoemt wat er precies gebeurd is. Gelukkig heeft het maandblad Happinez (januari 2016) een artikel aan haar gewijd zodat ik niet hoef te graven naar haar verleden.

Uit Louise-Hay-in-vogelvlucht blijkt Louise afkomstig te zijn uit een arm gezin waar liefdeloosheid regeerde. Na een periode van fysiek en seksueel geweld vlucht Louise op haar vijftiende naar New York waar ze een baan vindt als serveerster. Ondanks dat ze als model wordt ontdekt en een welvarende man trouwt, is ze niet gelukkig door een gebrek aan zelfliefde en eigenwaarde. Na haar scheiding begint eigenlijk pas haar ommekeer.

Hay werd beïnvloed door Esther en Jerry Hicks. Haar leven werd één grote stroom van Positieve Affirmaties. De Hicks hebben mede door toedoen van Hays een wereldpubliek hebben gekregen. Nu introduceert ze twee andere professionals waar ze mee gewerkt heeft: Ahlea Khadro en Heather Dane. Eigenlijk is dit boek geschreven door Khadro en Dane en heeft Hays haar naam aan het boek verleend in het voorwoord. Khadro en Dane refereren op hun beurt vaak aan citaten van Hays terwijl ze hun bevindingen op basis van wetenschappelijk literatuuronderzoek beschrijven.

Voor Een gelukkige geest in een gezond lichaam is gezond voedsel nodig. Khadro en Dane behandelen voedsel zowel mentaal (gedachten) als fysiek (eten). Mentaal voedsel Hays moedigt je aan om positieve affirmaties hard op uit te spreken als je jezelf in de spiegel ziet. Je kunt er de tijd voor nemen, maar ook tussen je activiteiten door doen. Als je wilt, zijn er talloze momenten dat je in de spiegel kijkt. Of het nu ’s ochtends bij het tandenpoetsen is of ’s avonds voor het naar bed gaan, of je jezelf ziet in de spiegels in de sportschool of in de hal van de toiletten, overal kun je een affirmatie uitspreken of denken.

Hay noemt dit Spiegelwerk. Ieder hoofdstuk bevat dan ook positieve affirmaties om zelf toe te passen. Voorbeelden van affirmaties zijn:

- Ik straal gezondheid, geluk, welbehagen en gemoedsrust uit. Mijn handen en armen omhelzen het leven met vreugde.

- Ik ben goed zoals ik ben. Ik houd van mijzelf. Het is heerlijk de liefde in mijn hart te voelen. Ik kom voor mezelf op. Ik vraag wat ik wil. Ik eis mijn macht op.

- Mijn lichaam is mijn beste vriend. Ik houd van mijn prachtige lichaam en waardeer het precies zoals het is. Ik erken de wijsheid van mijn lichaam

- De mensen in mijn leven zijn in feite spiegels van mezelf. Dat geeft me de vrijheid te groeien en te veranderen.

- Ik sta open voor verandering. Ik begroet het nieuwe met open armen. Ik ben bereid elke dag nieuwe dingen te leren.

Maar positieve affirmaties alleen helpen niet. Wat je eet als ontbijt, lunch of diner telt net zo hard mee. Fysiek voedsel Er wordt redelijk uit de doeken gedaan hoe de biochemische fabriek van ons lichaam werkt. Maar er staan ook lange lijsten in van ‘te vermijden ingrediënten’. Als je dat leest, denk je: wat dan wél? Eigenlijk gaan de auteurs terug naar het ‘natuurlijke, biologische voedsel’.

Het heeft wortels in een natuurgeneeskundig perspectief. Magnesium, Vitamine B12, Sint Janskruid, alles komt aan bod. Je vindt recepten voor gezond troostvoedsel als je een namiddag dip hebt of moe thuis komt van je werk. In de Chinese vitaliteitskunde Healing Tao wordt de buik ook wel je tweede hersenen genoemd: je buikhersenen.

In dit boek wordt het bewijs geleverd. Michael Gershon, hoogleraar pathologie en celbiologie noemt het ‘darmhersenen’. De medische benaming voor je darmhersenen is het enterische zenuwstelsel.

Wist je dat:

- dit zenuwstelsel vol zit met dezelfde neurotransmitters als in je hersenen? -

ongeveer 70 tot 80% van je immuunsysteem in je darmen zit?

- serotonine een neurotransmitter is die je stemming, slaap en leerprocessen regelt en je geluk en eigenwaarde kan bepalen?

- ongeveer 90% van alle serotonine in je darmen zit?

- je darmen signalen naar je hersenen stuurt die je gevoelens, geheugen en beslisvaardigheid beïnvloeden?

- omgekeerd gevoelens van angst, verdriet of blijdschap fysieke symptomen in je darmen veroorzaken?

Geen wonder dat in de Healing Tao er diverse fysieke oefeningen zijn om via je buik onprettige gevoelens als boosheid, angst of teleurstelling op te ruimen en te transformeren. De tips om voor weinig geld gezond te eten klinken de Nederlander vast als muziek in de oren.

Het verminderen van stress, regelmatig bewegen en goed slapen wordt betiteld als ‘liefdevol gedrag’. Dit gedrag verbetert je spijsvertering, waardoor je geluksbeleving toeneemt. Inmiddels is Hay het levende voorbeeld van haar eigen medicijn. Nadat Hay was gediagnosticeerd met kanker beoefende ze haar heilige geloof in de kracht van positieve gedachten en gezonde voeding om zichzelf te genezen. Sterker nog, ze genas zonder tussenkomst van de reguliere geneeskunde. (NB Dit is geen pleidooi voor iedereen om de reguliere geneeskunde de rug toe te keren). De recepten die ze nog steeds gebruikt, worden gedeeld aan het einde van het boek.

Over Veronique Kilian

Drs. Veronique Kilian is trainer, (team)coach en spreker. Zij traint en coacht management en medewerkers op het gebied van leiderschap, veranderingsmanagement, psychologie en geluk. Veronique geeft geregeld lezingen, workshops en (in company) teamtrainingen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden