Hoewel de inhoudsopgave van ‘De kracht van het Nee’ suggereert dat je op zeven niveaus ‘nee’ kunt zeggen, is er nauwelijks sprake van een leeswijzer. Dat betekent ook dat het eigenlijk niet uitmaakt welk hoofdstuk je openslaat. Het is gewoon leuk om te lezen. H
et boek is doordrenkt met persoonlijke verhalen van James, die imperia opbouwde en weer verloor. Zijn eerlijkheid is mooi, omdat hij vertelt over zijn vroegere maskers die hij door schade en schande liet vallen. Waarschijnlijk zullen de lezers die hem volgden iets herkennen van de schaamte- en schuldgevoelens en de minderwaardige gedachten die hij over zichzelf had, en vervolgens weer opkrabbelde. Vijftien miljoen volgers, zoals de achterkant van het boek pretendeert, is nogal een bewijs.
Hoewel het boek pretendeert geschreven te zijn door zowel James als zijn vrouw Claudia, is het James die de boventoon voert. Hij maakt korte metten met de ongeschreven regels dat je gelukkig wordt als je maar de juiste diploma’s hebt, de juiste partner en het juiste huis. Toch gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeg dit maar tegen uitvallers op school of tegen werklozen.
Het lijkt geschreven voor mensen die zich kunnen verheugen op een bestaan met een baan, een huis en een partner. James laat zich in zijn verhalen echter zien als een selfmade man, omdat hij zowel zijn werk als een groot deel van zijn geld verloor. De praktische oefeningen die hij voorstelt in dit boek, lijken getest te zijn door zijn eigen bloed, zweet en tranen. Het zijn vooral oefeningen die je helpen perspectieven te verleggen, conceptuele denkbeelden te veranderen en praktische tips uit te voeren.
Diverse oefeningen gaan over schrijven en schrappen, zoals ‘al je excuses opschrijven om niet te veranderen en vervolgens deze excuses te verbranden.’ Andere oefeningen zijn meer yoga- of mindful van aard, zoals ‘Een gemiddeld persoon denkt per dag ongeveer zeventigduizend gedachten. Breng dit aantal terug door diep adem te halen en rondtollende gedachten te laten voor wat ze zijn en je aandacht te richten op overvloed en ontspanning.’
De auteur doet het voorkomen alsof dat heel gemakkelijk is. Ik zou zeggen dat het beginnersoefeningen zijn voor mensen die praktisch aan de slag willen. Voor een duurzame verandering is het noodzakelijk om oefeningen te doen die diepe veranderingen in het onbewuste bewerkstelligen, is mijn ervaring als transformatiecoach en gelukstrainer. En dat is toch de bedoeling: dat een ‘nee’ ook een ‘nee’ blijft omdat er vanzelfsprekend ruimte ontstaat voor geluk en dat je niet eens verleiding hoeft te ‘weerstaan’ omdat deze verleiding gewoon geen vat meer op je heeft.
Over Veronique Kilian
Drs. Veronique Kilian is trainer, (team)coach en spreker. Zij traint en coacht management en medewerkers op het gebied van leiderschap, veranderingsmanagement, psychologie en geluk. Veronique geeft geregeld lezingen, workshops en (in company) teamtrainingen.