Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Methoden en technieken van onderzoek

Methoden en technieken van onderzoek is de Nederlandse bewerking van een Engelstalig boek over hoe je onderzoek moet doen. Een must-read voor studenten, maar zeker ook interessant voor een ieder die zich wil verdiepen in de stappen die genomen worden tijdens het ‘uitzoeken’ en komen tot een gedegen onderbouwd advies.

José Otte | 10 september 2015

Met de Nederlandse bewerking van het lijvig werk van Saunders, Lewis en Thornhill hebben Booij, Borggreve, Booy en Beltman prachtig werk verricht voor Nederlandstalige studenten en onderzoekers. Aan de hand van duidelijke leerdoelen start ieder hoofdstuk met een heldere inleiding van het onderwerp onder handen. Gedurende het hoofdstuk komen in de kantlijn de meest belangrijke zaken die besproken zijn nog eens terug. Iets wat het terugzoeken erg makkelijk maakt. Heldere figuren voegen ook werkelijk iets toe aan de geschreven tekst. Zij maken b.v. de stappen die we doorlopen in een onderzoeksproces helder en in een oogopslag duidelijk. Aan het eind van ieder hoofdstuk staat een heldere samenvatting die het mogelijk maakt om snel weer even terug te lezen waar het nu eigenlijk ook al weer over ging. De Nederlandstalige versie van Methoden en technieken van onderzoek heeft ook een MyLab toegang. MyLab is een digitale leeromgeving waarin studenten kunnen oefenen met het studiemateriaal. Docenten kunnen hun lessen vooraf klaarzetten en hun studenten monitoren op hun voortgang. Door het oefenen met de theorie wordt de stof beter begrepen. Er is verder een Begrippentrainer, er zitten Cases en Verdieping in MyLab en alle figuren en tabellen uit het boek zijn opgenomen. Hierdoor kunnen ze makkelijk opgeslagen en gebruikt worden in verslagen en presentaties. Het taalgebruik in dit boek is vriendelijk, maar niet al te ‘Jip en Janneke’. De studenten en docenten die dit boek gebruiken zullen zich beide aangesproken voelen. Dit is een duidelijke verdienste van de Nederlanders die het boek bewerkten. In het boek is aandacht voor de verschillende fasen van onderzoek. Zo wordt duidelijk beschreven hoe een onderzoeksvoorstel tot stand komt, wat het belang van een literatuurstudie is en hoe het onderzoek gedaan wordt. Ook is er aandacht voor de analyse van data en natuurlijk het afronden van het onderzoek door het trekken van conclusies en het maken van aanbevelingen. Eigenlijk heb je alleen nog dit boek nodig.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden