'Dromen, Durven, Doen' is vooral gericht op individuele veranderingen in het persoonlijke leven. Waarom houden we de meeste veranderingen niet vol? Zoveel goede voornemens, zo weinig blijvend resultaat! Volgens Tiggelaar is gedrag de zwakke schakel tussen plannen en resultaten. Of we het nu leuk vinden of niet: om iets te bereiken moeten we wel iets doen (of laten). We moeten ons daadwerkelijk anders gedragen. Minder eten, meer bewegen, vaker nee zeggen, beter luisteren, minder straffen, meer belonen, etcetera. Omdat naar schatting 95% van ons gedrag onbewust en volautomatisch tot stand komt, wordt het extra lastig patronen te doorbreken. Gewoontes zijn hardnekkig en slijten even snel als marmer. Maar Tiggelaar is er de man niet naar zich door deze kennis te laten ontmoedigen. Hij benoemt drie fasen waar iedereen doorheen moet die resultaat wil boeken.
In 'Doen!' noemde hij deze: Get Real, Make Plans en Take Action. In zijn recentere werk houdt hij het bij dromen, durven en doen. Vele suggesties passeren de revue. Creëer in je hoofd een beeld van het door jou gewenste resultaat en plaats dit in gedachten bovenaan een trap. Bepaal welke stappen nodig zijn dit te bereiken. Redeneer terug, van boven naar beneden. Elke trede is een stap die je moet zetten om je doel te bereiken. Ga zoveel treden de denkbeeldige trap af, totdat je aankomt bij een stap waarvan je weet dat je die kunt zetten. Wat kun je al? Begin daar! Maak concrete plannen, maar hou het eenvoudig. Anticipeer vooraf op mogelijke crisismomenten en verzin een list om niet meteen terug te vallen in oud gedrag. Schrijf op in hoeverre je werkt aan de door jou gewenste veranderingen en beloon je gedrag, niet het resultaat.
Met andere woorden: wanneer je je voorneemt actief op zoek te gaan naar ander werk en je schrijft om te beginnen een sollicitatiebrief, beloon jezelf dan voor die inspanning in plaats van jezelf te laten ontmoedigen door een afwijzing. Blijf niet hangen in vage algemene voornemens, maar formuleer deze meetbaar, actief en persoonlijk (M.A.P) Zie eigen overtuigingen niet als dé waarheid, maar als jouw beeld van de waarheid. Klopt je overtuiging wel echt? En, niet onbelangrijk, helpt die overtuiging je? Overtuigingen kunnen belemmerend zijn waardoor je te lang blijft hangen in je 'Nee-gebied'. Ga terug naar momenten waarin je je goed voelde, in dit 'JA-gebied' liggen mogelijkheden tot verdere ontwikkeling. Naast deze praktische tips, benoemt de auteur een aantal filosofische uitgangspunten die het leven de moeite waard maken. Dit zijn onder andere natuurlijke deugden (verstandigheid, zelfbeheersing, rechtvaardigheid en dapperheid) en spirituele deugden (geloof, hoop en liefde).
Deze deugden helpen je scherper te bepalen hoe je JA-gebied eruitziet. Als veranderpogingen gezien worden als experimenten, bestaat mislukken niet langer. Het leven is namelijk een léérproces. Door ervaringen leer je hoe het wél moet, of hoe het niet moet! Al deze tips en wijsheden zijn gelardeerd met voorbeelden uit eigen en andermans leven. Tiggelaars goede intenties ten spijt: ook dit boek bevat de nodige open deur adviezen en clichés. Wat maakt dit boek dan toch geloofwaardig? Ben Tiggelaar zelf! Hij doet wat hij predikt. Deze populaire trainer, spreker, schrijver, columnist (en zo te lezen echtgenoot en vader) is het toonbeeld van succes. Hij droomt, durft en doet.
Je ziet het voor je: zijn verwoede pogingen af te vallen, te stoppen met roken, meer geduld te hebben met zijn kroost, zich niet op te winden in het verkeer. Maar ook professioneel gezien weet hij zijn ideeën om te zetten in acties en anderen te inspireren hetzelfde te doen. Een getalenteerde ondernemer, met herkenbare verhalen, die veel presteert. Maar, zoals hij zelf al zegt: 'in de meeste gevallen zien we alleen maar datgene wat na veel vallen en opstaan bereikt is!'
Over Sandra Barendrecht
Sandra Barendrecht is freelance trainer/adviseur op het gebied van communicatie- en managementtrainingen.