Organisaties waarin eerder alle medewerkers op kantoor aanwezig waren, worden nu gedwongen om hybride te werken. Medewerkers verhuisden van een kantoor met collega’s naar de keukentafel met kinderen en partner. Een verschuiving van controle naar vrijheid.
Waarom het ene team floreert en het andere niet
Maar wat is hybride werken en waar moet je aan denken wanneer je hybride gaat werken? Hoe houd je het leuk en spontaan? Hoe zorg je voor vertrouwen en hoe straal je dat als leidinggevende uit? Daar gaat dit boek over. Hybride teams van Bregje Spijkerman en Marjolijn Feringa is geen leesboek maar een boek dat je pakt als een bepaalde situatie zich voordoet. Een boek dat helpt om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de vraag waarom het ene team floreert en het andere team pas aan het begin van hybride samenwerking staat. De auteurs hebben ook een test opgenomen waarmee je de ‘volwassenheid’ van de hybride samenwerking van het team kunt checken. Deze testvragen hebben mij in elk geval aan het denken gezet.
Nuttige tips
In het begin van het boek leggen de auteurs uit wat hybride werk is, maar ook wat het niet is. Vooral de 7 mythes van Gartner vind ik ook wel confronterend. Ik betrapte me er zelf op dat ik sommige vooroordelen ook heb! Is dat erg? Nee natuurlijk niet. Maar het is wel goed om er stil bij te staan.
De ‘nieuwe’ werkwijze voor hybride teams wordt in het boek duidelijk uitgelegd: wat zijn bijvoorbeeld de concepten van asynchroon werken en ‘deep work’? Zeer nuttige tips vind je in ‘Videobellen, hoe doe je dat?’ Vijf van de tien mensen met wie ik videobel zouden veel kunnen leren van dit hoofdstuk! Eén belangrijk onderwerp zou ik graag extra belichten: één deelnemer digitaal? Allemaal digitaal. Maak hierin voor de vergadering een expliciete keuze. Misschien is dit wel de kern van het hele boek, expliciete keuzes maken over wat je wel en niet doet.
Feringa en Spijkerman bieden een interessant hulpmiddel om aan de slag te gaan met hybride teams: ‘Het teamkompas’, dat je kunt inzetten om het teamproces naar een hybride team te versnellen. Dit model heeft vier thema’s: focus, route, drive en verbondenheid. Het is een tool die ik zeker in de praktijk zal proberen.
Dit boek trok mijn aandacht vanwege het onderwerp en ook met de vormgeving. Vormgeving is voor mij (ik ben zelf ook auteur) net zo belangrijk als de inhoud. De boodschap wordt versterkt door de juiste vormgeving. Op visueel gebied maakt dit boek een gedegen indruk. Er is duidelijk veel tijd (en liefde!) in gestoken om een kwaliteitsproduct te leveren.
Een paar punten van aandacht
Bij de voor- en de nadelen van hybride teams mis ik bij één nadeel: het ontbreken van teamliefde. Dit is de sociale controle die een team op elkaar uitvoert. Dit valt hybride lastig te organiseren, hier moet je echt energie in stoppen. Dit had ik graag verder uitgediept gezien.
Als Informatiemanagement Professional voel ik me in dit boek trouwens echt vergeten. ICT wordt door velen als het water uit de kraan gezien. Echter, zodra je het als organisatie structureel over een andere boeg gaat gooien dan heeft dat impact op alle fronten van je ICT.
Concluderend
Het boek geeft veel (nieuwe) inzichten waarmee ik aan de gang zou willen. Ik vind het echter moeilijk te bepalen hoe en waarmee te starten. Hiervoor geven de auteurs achterin het boek wel een aantal tips, maar mijns inziens is één bladzijde met tips echt te weinig.
Dat gezegd hebbende: Hybride teams van Bregje Spijkerman en Marjolijn Feringa propageert hybride werk niet als ‘de’ heilige graal van samenwerken, maar geeft je een aantal nuttige handvatten en inzichten om het hoofd te bieden aan de hedendaagse uitdagingen.
Over Daniël E. Brouwer
Daniël E. Brouwer is schrijver, trainer, spreker en organisatieadviseur op het gebied van informatiemanagement, functioneel beheer en continu verbeteren. Hij heeft meer dan 15 jaar leidinggevende ervaring en is oprichter van adviesbureau IMNEO en opleidingsinstituut VFB Academy. Daniël schrijft boeken en artikelen en geeft lezingen om zijn kennis te verspreiden.