Door covid-19 is het voor veel mensen al pijnlijk duidelijk geworden dat hun werk aan verandering onderhevig is: de digitalisering heeft in een rap tempo hun werk veranderd: Waarom zouden we nog fysiek moeten overleggen? Online werken in teams vraagt andere vaardigheden en thuiswerken is niet voor iedereen een zegen.
Veranderingen
Frank Kwakman stelt in Leidinggeven aan jezelf dat elke werkende met een arbeidsmarkt APK zou moeten onderzoeken hoe het staat met de houdbaarheidsdatum van zijn werk. Hij geeft daarvoor praktische handvatten en oefeningen om je eigen baan tegen het licht te houden.
Naast je eigen werk is ook het werken in teams flink aan het veranderen. In hoofdstuk twee gaat hij in op zelfsturende teams en hybride werken. De nieuwe manier van werken heeft impact op samenwerken en communicatie nu teams elkaar steeds minder vaak fysiek zien en er geen informele gesprekken meer zijn bij de koffieautomaat. Daarbij wordt er van medewerkers steeds meer verwacht: agile werken in wisselende, zelfsturende teams en eigenaarschap tonen binnen je werk. Wat betekent dat voor jouw rol als medewerker of als leidinggevende?
Een goed gesprek
Uit een onderzoek van het Amerikaanse bureau Gallup kwam naar voren dat door het vele thuiswerken de betrokkenheid bij veel organisaties van 60% naar 10% is gedaald. Om gemotiveerd en betrokken te blijven willen mensen een goede en zichtbare bijdrage kunnen leveren en zicht hebben op inspirerende doelen en heldere plannen. Zorg daarom voor duidelijke afspraken, betoogt Kwakman, zodat je mensen niet verzuipen in online meetings. Hij geeft hiervoor een praktische en waardevolle tips. Maar waar het volgens hem vooral om gaat is gewoon af en toe een goed gesprek. Op zich niets nieuws onder de zon, maar wel belangrijk om hier vanwege de fysieke afstand op verschillende manieren vorm aan te geven en te zorgen voor een continue dialoog.
Leidraad
Zelf de regie nemen is de leidraad in het leven van Kwakman zelf. Hij benadrukt dat medewerkers zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen om te leren en zich te ontwikkelen, zodat ze fit-for-change en fit- for-the job blijven. Wendbare medewerkers, dat is wat organisaties willen, maar hoe zorg je dat je relevant blijft en 21e eeuwse competenties ontwikkelt, zoals computational thinking, mediawijsheid en ondernemerschap? Kwakman zet je aan het denken met praktische oefeningen over het beoordelen van je eigen groeimogelijkheden. Hij geeft daarbij aansprekende voorbeelden van zijn eigen zoons en leert je het nut van doelen stellen en het belang van jouw stip aan de horizon. Een vitale levensstijl op basis van fysieke, emotionele, sociale en zingevende factoren is daarnaast volgens Kwakman de basis om evenwicht te brengen in hybride werken.
Handvatten
Kwakman sluit zijn boek af met de vraag waarom je zelf de regie zou nemen. Het antwoord is eenvoudig: niets doen is geen optie. Leidinggeven aan jezelf is een praktisch boek met voldoende handvatten om fit-for change en fit for-the job te worden. Verdiepende informatie is te vinden door de QR-codes te scannen en elk hoofdstuk sluit af met een puntsgewijze samenvatting. Voldoende houvast dus om zelf aan de slag te gaan.
Over Ina Boer
Ina Boer is uitgeefcoach en LinkedIn- en marketingcoach voor ondernemers die een boek willen schrijven. Zij was 20 jaar uitgever van managementboeken, waarvan vele op managementboek.nl de nummer 1-positie bereikten en weet als geen ander hoe je goede content maakt.