Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Weet wat je zegt - ‘Prettig en regelmatig humoristisch’

In ‘Weet wat je zegt’ laat Jan van Setten je ervaren welke kracht taal heeft en hoe je deze kracht, in verschillende situaties, optimaal kunt gebruiken. Dat wisselt hij af met uitleg over de herkomst van woorden en uitdrukkingen; deels leuke weetjes, maar ook bedoeld om meer taalbegrip te krijgen.  

Nienke van der Boom | 23 februari 2022 | 1-2 minuten leestijd

Jan van Setten schrijft over ons mensen: ‘Als enige diersoort dat door taal kan denken over z’n denken, een geheugen én een fantasie heeft en daarover met zichzelf en anderen kan communiceren ...’ Dit is misschien wel de kern van zijn boek; hij wil bewustwording creëren óver die mogelijkheid om te reflecteren en te communiceren. En hij wil laten zien hoe we taal kunnen gebruiken om ons met de mensen en de wereld om ons heen te verbinden en hoe we taal kunnen gebruiken om gedrag, van jezelf of de ander, positief te beïnvloeden.

Kracht van taal

In Weet wat je zegt behandelt Van Setten verschillende thema’s die allemaal met de kracht van taal te maken hebben. Hij laat onder andere zien hoe taal de ander beïnvloedt, hoe taal je eigen mindset beïnvloedt, hoe taal bij kan dragen aan het doorbreken van een impasse en om van denken naar doen te stappen, hoe taal een rol speelt bij creativiteit en hoe je taal gebruikt om iets te bereiken (of juist niet).

Van Setten brengt de boodschap op een prettige en regelmatig humoristische wijze. De opmaak van het boek is speels. De tekst wordt ondersteund door cartooneske tekeningetjes, en op gekleurde pagina’s geeft de schrijver regelmatig extra informatie over het thema dat hij behandelt of over woorden die hij gebruikt. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting. Je verzamelt al lezend een hele hoop informatie.

Sjeu

Valt er ook iets af te dingen op dit boek? Nou, misschien dat de vele etymologische verwijzingen op enkele momenten wat af kunnen leiden van de boodschap, maar de verwijzingen geven tegelijk ook sjeu aan het boek.

Hou je van de magie van taal. Hou je ervan om inzicht te krijgen in taal, hoe je taal kunt gebruiken op een manier die je verder helpt en verbindt, en hou je van weetjes over taal? Dan is dit een erg leuk boek om te lezen.

Over Nienke van der Boom

Nienke van der Boom is loopbaancoach.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden