Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Gered door de boomkikker - ‘Aanknopingspunten om natuur te versterken’

Het gaat behoorlijk slecht met de natuur en de biodiversiteit in de wereld. De achteruitgang is duizelingwekkend. Maar voor somberen is geen tijd. De Vlaamse natuur- en milieubeschermer Ignace Schops heeft laten zien hoe het wel kan. Zijn (re) connection model zet in op nieuwe verbinding van de maatschappij met de natuur en het landschap.

Freija van Duijne | 21 juni 2022 | 2-3 minuten leestijd

Onder de bezielende leiding van Ignace Schops is het eerste Nationaal Park van België opgericht, het Nationaal Park Hoge Kempen. De inzet was zo veel mogelijk natuurwaarde creëren, én de bezoekers een natuurbeleving bieden, én de economie in de regio versterken. De toegangspoorten met recreatieplekken zijn bijvoorbeeld buiten het park gesitueerd, waardoor mensen wel het park beleven zonder er daadwerkelijk te zijn. Hij heeft het zandwinningsbedrijf meegekregen, die hun winningsgebied hebben verplaatst en de oude site terug hebben gegeven aan de natuur. De lokale ondernemers profiteren van de toegenomen bezoeken en de natuur is erop vooruit gegaan.

Lichtpuntje

Dit is een lichtpuntje en voorbeeld van hoe het wel kan. Schops laat zien dat het hard nodig is. De statistieken over de achteruitgang van de natuur zijn schrikbarend. In onze economie en ons cultureel denken is natuur vaak iets voor de overgebleven plekjes, het gebied waarvoor we geen andere functies hebben bedacht. Dat worden er steeds minder, aangezien onze bevolking en onze ecologische voetafdruk wereldwijd stijgen. Biodiversiteit en klimaatverandering zijn twee zijden van dezelfde medaille. Bosrijke gebieden (ook onder water in de vorm van kelpbos en zeegras) zijn belangrijke carbon sinks. Een rijke bodem houdt water vast, zowel bij droogte als bij hoosbuien.

Natuurliefhebber

Schops was van kind af aan al natuurliefhebber, maar zijn roeping als natuurbeschermer is gekomen na een ontmoeting met een boomkikker. Tijdens de paringstijd maken de mannetjes een ritmisch geluid om de vrouwtjes te lokken. Vlak bij Schops zat een boomkikker in het water die hem leek aan te kijken. Hij kwaakte luidkeels en leek Schops te zeggen: red mij! Doe iets. Schops realiseerde zich dat wij als mensen (individueel en als samenleving) de grote verantwoordelijkheid hebben om waarde en rechten te geven aan de natuur. We moeten ons weer aansluiten en verbinden met de natuur en al haar levensvormen. Schops is voorzitter geweest van de EUROPARC federation, het netwerk van natuurgebieden in Europa. Hij heeft de Goldman Environmental Prize gewonnen, die ook wel de groene Nobelprijs wordt genoemd. Hij is een van de initiatiefnemers van de klimaatrechtszaak in België. Hij houdt zich bezig met rewilding projecten, waarbij de natuur mag verwilderen. Hij weet vele mensen te inspireren en mobiliseren om zich in te zetten voor de natuur, zodanig dat vele partijen er profijt van hebben.

Aanknopingspunten

Na het lezen van Gered door de boomkikker heb je een scherper beeld van hoe de natuur ervoor staat, en zie je de aanknopingspunten voor de manier waarop we in deze eeuw natuur kunnen versterken. Dat zullen we hard nodig hebben, al is het maar om onszelf te beschermen op een warmere planeet.

Over Freija van Duijne

Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden