OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Economie
Hier vindt u artikelen rond boeken over Economie. Van circulaire economie tot antitrustbeleid en marktmacht. Alles voor de manager die economische ontwikkelingen op de voet wil volgen.
532 resultaten
recensie
Economie
7 september 2023
Elly Stroo Cloeck
4-5 minuten leestijd
Journalist Roy op het Veld schreef met ‘De strijd om energie’ een uitstekend boek dat niet alleen de klimaatcrisis en duurzame energie behandelt, maar ook duidelijk maakt hoezeer energie en geopolitiek zijn verweven. Dit boek, de herziene uitgave van 2023, geeft een duidelijk overzicht van alle ontwikkelingen die naar de (door hem eerder al min of meer voorspelde) gas-crisis hebben geleid.
interview
Algemeen management
4 september 2023
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
De platformeconomie biedt fantastische mogelijkheden, maar kan doorschieten en schade toebrengen aan de maatschappij. Met Handboek Platformeconomie willen Paul de Bijl, Nicolai van Gorp en Gelijn Werner politici, beleidsmakers en anderen duidelijk maken hoe digitale platforms functioneren en waarschuwen voor doorgeschoten platformisering. ‘Sommige platforms reduceren elke interactie tot een commerciële handeling en wentelen de nadelen af op de maatschappij’, zegt De Bijl.
achtergrond
Algemeen management
30 augustus 2023
Bertrand Weegenaar
9-12 minuten leestijd
Albert Einsten zei ooit: ‘Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven.’ Het verklaart misschien de fascinatie voor de toekomst, die we onder andere terugzien in de vele boeken die erover verschijnen, de opkomst van de trendindustrie, en de vele managementboeken en -methoden die grip op die toekomst beloven. Bertrand Weegenaar doet een greep in wat er zoal te lezen valt over dit bewogen onderwerp.
recensie
Economie
27 juli 2023
Hans de Witte-van Mierle
4-5 minuten leestijd
Hans de Witte-van Mierle koos een bijzondere vorm voor deze recensie van De kleine Taleb. Een fictief tweegesprek tussen twee vrienden over deze samenvatting van het bekendste boek van Nassim Nicholas Taleb: De zwarte zwaan. In het gesprek passeert ook een aantal andere klassiekers de revue.
recensie
Economie
20 juli 2023
Rudy Kor
3-4 minuten leestijd
Het bekendste boek van statisticus, risicoanalist en voormalig optiehandelaar Nassim Taleb is ‘De Zwarte Zwaan’. De financieel-economisch journalist Wouter van Bergen vat in ‘De Kleine Taleb’ de belangrijkste ideeën uit ‘De Zwarte Zwaan’ samen. Hij heeft daar slechts tachtig pagina’s voor nodig. Hij volgt daarbij de indeling van het originele boek van Taleb.
preview
Algemeen management
17 juli 2023
3-5 minuten leestijd
Digitalisering en platformisering hebben een revolutionaire impact op onze samenleving. Soms overweldigend positief, soms verpletterend negatief. Hoe ga je daar als overheid mee om? In het Handboek Platformeconomie, over beleid en strategie in een digitale samenleving, geven we aangrijpingspunten.
recensie
Economie
23 juni 2023
Liesbeth Tettero
3-4 minuten leestijd
De ondertitel van ‘De consultancy industrie’ doet het ergste vermoeden: ‘Hoe consultants bedrijven verzwakken, overheden uithollen en economieën schaden’. Onderzoekers Mariana Mazzucato en Rosie Collington laten in hun goed leesbare onderzoeksverslag zien hoe erg het is met dat verzwakken, uithollen en schaden. Mét aanbevelingen om het tij te keren, maar dat zal niet gemakkelijk gaan…
recensie
Economie
14 juni 2023
Freija van Duijne
3-4 minuten leestijd
De snelle ontwikkeling van AI heeft de afgelopen tijd gezorgd voor veel aandacht voor een technologie die tot voor kort vooral de belangstelling had van toekomstverkenners. AI is een systeeminnovatie met grote gevolgen voor onze economie. De Canadese economen Ajay Agrawal, Joshua Gans, Avi Goldfarb geven in ‘Power and prediction’ een zorgvuldige uitleg van de impact van AI op de manier waarop bedrijven werken.
recensie
Economie
9 juni 2023
Peter van der Wel
3-4 minuten leestijd
Voor een futuroloog, die is opgeleid als econoom, moet ‘Owning the Future’ wel erg interessant zijn. Dat is het ook, maar om een heel andere reden dan ik dacht. Het boek gaat namelijk niet over de toekomst. Het gaat over de vormgeving van ons huidige (neoliberale) marktsysteem en hoe deze leidt tot uitbuiting, onrechtvaardigheid en een hele reeks andere misstanden.
recensie
Economie
30 mei 2023
Rudy Kor
4-5 minuten leestijd
De titel ‘De Goede Toekomst’ kan verwarring veroorzaken. Gaat het om een boek dat aangeeft hoe je als manager de toekomst beter kunt voorspelen, of om een boek dat beschrijft hoe de toekomst er uit kan zien? Het laatste is het geval: het boek beschrijft hoe we omgaan met de natuurlijke bronnen van de aarde.
recensie
Economie
17 mei 2023
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Marian Salzman is als een reisleidster. Ze neemt de lezer van ‘De nieuwe megatrends’ meenaar de toekomst waarin er weinig tot geen privacy is.De trends die ze signaleertvoorziet ze van uitgebreid commentaar. Bovendien stelt ze de vraag in hoeverre die de lezer en zijn perceptie zullen beïnvloeden. Een fascinerend boek om te lezen.
recensie
Economie
5 mei 2023
Elly Stroo Cloeck
5-7 minuten leestijd
Consultants zijn onbetrouwbare graaiers, stelt Mariana Mazzucato. Daar wilde ik meer over lezen! Econome Mazzucato laat met Rosie Collington in ‘De consultancy industrie’ zien hoe de ‘consultocracy’ de macht bij de overheid én het bedrijfsleven in handen heeft, maar geen maatschappelijke waarde levert. Egoïsme en kortetermijndenken overheersen. Dat kan ons bij de bestrijding van klimaatverandering nog wel eens opbreken, want klimaatconsultants zijn een existentiële bedreiging.
interview
Economie
4 mei 2023
Jeroen Ansink
6-8 minuten leestijd
De wereld staat onder invloed van de klimaatcrisis, technologische disruptie en de nasleep van corona vijftien tumultueuze jaren te wachten, schrijft trendwatcher Marian Salzman in ‘De nieuwe megatrends’. Ze legt aan Managementboek Magazine uit wat dat betekent voor de manier waarop we werken. ‘We zijn de emo-jaren ingegaan.’
recensie
Economie
3 mei 2023
Freija van Duijne
4-6 minuten leestijd
Microchips zijn cruciaal voor ons moderne leven. Meer nog dan data zijn chips het nieuwe goud. De geschiedenis van de chips is nog maar kort. Toch heeft deze technologie een ware revolutie veroorzaakt. Chris Miller vertelt het verhaal van de uitvinding van de microchip tot aan de huidige tijd. Nu is er nog maar één productieketen waar alle Westerse landen gebruik van maken. China leunt hier ook sterk op, maar probeert met zijn eigen chipindustrie het Westen voorbij te streven.
preview
Economie
10 april 2023
Peter van der Wel
3-4 minuten leestijd
In 'De Goede Toekomst' vertelt econoom en futuroloog Peter van der Wel een ongelooflijk verhaal. Veel van de grote problemen die we in het nieuws zien - de stikstof- en mestcrisis, CO2-uitstoot, milieuvervuiling, grondstoftekorten, tekorten aan ruimte voor woningen, zonneparken en windturbines... Ze kunnen binnen 15 jaar zijn opgelost. In zijn preview vertelt hij er meer over, aan de hand van een concreet voorbeeld.
achtergrond
Economie
30 maart 2023
Bertrand Weegenaar
3-5 minuten leestijd
De laatste jaren ontstonden een aantal jonge uitgeverijen, gericht op onderzoeksjournalistiek. We bespreken er drie: Vrij Nederland, De Correspondent en Follow the Money. Deze eerste aflevering gaat over de boeken die opinietijdschrift Vrij Nederland (VN) sinds een aantal jaren in eigen beheer uitgeeft.
recensie
Economie
27 februari 2023
Bertrand Weegenaar
3-5 minuten leestijd
Wie alle nieuwsberichten rondom chips, de handelsoorlog tussen China en Amerika, de rol van een groot bedrijf in een klein Nederlands dorpje en de rol van Taiwan in de chipwereld te begrijpen raad ik aan Chip War van Chris Miller te lezen.
achtergrond
Algemeen management
8 februari 2023
Bertrand Weegenaar
8-12 minuten leestijd
De toekomst inspireert filmmakers, science fiction auteurs, kunstenaars en game-makers. Innovaties als Web 3.0., metaverse en blockchain komen oorspronkelijk uit hun koker. Inmiddels zijn ze werkelijkheid gemaakt door ingenieuze techneuten en uitvinders. En daardoor worden ze steeds relevanter voor organisaties.
recensie
Economie
1 februari 2023
Hans de Witte-van Mierle
3-4 minuten leestijd
‘Krachtige clusters’ geeft een mooi inzicht in clusters: gerichte regionale samenwerkingsverbanden. Op een aansprekende manier schrijven Henk Folkerts en Huub Torremans over achtergronden, praktijk en aandachtspunten.
boekenlijst
Algemeen management
31 januari 2023
Managementboek Redactie
In 2023 wordt voor de 21ste keer het Managementboek van het Jaar gekozen. Sinds augustus bekijkt en leest de jury de oogst van 2022. Op zoek naar de boeken met inhoud: geen sterke, maar goede verhalen. Geen fabeltjes, geen mythes. Maar een theorie die de praktijk recht doet. Goed verwoord en aantrekkelijk vormgegeven.