Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Nooit meer te druk - Werkboek 

Wil je anders, minder druk gaan leven? Dan vind je in dit werkboek van ‘anti-druk goeroe tegen wil en dank’ Tony Crabbe heel veel inspiratie. Het staat vol met  praktische en eenvoudig toe te passen (evidence-based) tips en oefeningen. 

Judith Niekel-Sjoerds | 25 november 2022 | 3-4 minuten leestijd

Het Nooit meer te druk - Werkboek is een verdere praktische uitwerking van het boek Nooit meer te druk dat Tony Crabbe eerder schreef. Je hebt het andere boek echter niet nodig om volop met dit werkboek uit de voeten te kunnen. Ik heb het in ieder geval geen seconde gemist. 

Druk verminderen

Crabbe spoort je in het boek aan op drie verschillende manieren je druk zijn te verminderen: 
1. Hij nodigt je uit met behulp van vragen goed te overdenken waar je nu eigenlijk zo druk mee bent. Het idee erachter is dat je door hier bewust goed bij stil te staan ideeën opdoet die je inspireren het anders aan te gaan pakken.
2. Je wordt regelmatig uitgenodigd om iets te gaan uitproberen, te doen. Door de oefening ook echt te doen, drukt Crabbe je met de neus op bepaalde keuzes die je maakt. En dat inzicht helpt je vervolgens minder druk te worden/zijn omdat je bewuster (andere) keuzes gaat maken. 
3. Crabbe oppert ideeën en moedigt je aan om die ook echt uit te gaan proberen. Hij stelt dat door uit te proberen je je kennis ook echt kunt gaan omzetten in verandering. 

Van druk naar niet meer druk

Het boek volgt een bepaald stramien dat je langzaam maar zeker helpt te veranderen van een ‘bezig bij’ in een persoon met genoeg tijd. In het eerste hoofdstuk, Klaar voor de start?, word je voorbereid om de verandering met je druk zijn aan te gaan. In het tweede hoofdstuk, Een nieuw begin, krijg je opties aangereikt om de grootste druk weg te nemen door bepaalde actie te ondernemen. In het volgende hoofdstuk, Hernieuwde focus, leer je negatieve doelen, dus dingen die je niet wilt, om te zetten in dingen die je wel wilt. Je gaat doelen en wensen positief herkaderen en zo meer doen vanuit je waarden. Ik leg het zelf altijd uit aan coachees door dit te vergelijken met roeiers en kanoërs: roeiers roeien met hun rug naar een doel toe dat ze niet zien, terwijl kanoërs recht op hun doel afkoersen. 

Het vierde hoofdstuk, Hernieuwde aandacht, helpt je beter te focussen zodat je scherp kunt nadenken en focussen. In hoofdstuk vijf, Nieuwe prioriteiten, ga je aan de gang met waar je druk mee wilt zijn: wat is ook echt de moeite waard om te doen met jouw kostbare tijd? En hoe bespreek je dit met anderen zodat je het ook echt kunt realiseren? Voor een minder druk maar waardevol leven is verbinding met anderen erg belangrijk. In het een na laatste hoofdstuk ga je dan ook onderzoeken wie voor jou belangrijk zijn en hoe je deze relaties kunt verdiepen, inclusief wat je doet met je vrije tijd. Ook al weten we allemaal dat (te) druk zijn niet goed is, waarom vinden we het zo lastig om dit dan te veranderen? Het laatste hoofdstuk, Nieuwe inzichten, helpt mensen die het moeilijk vinden hun druk zijn aan te pakken met ideeën en tips om uit deze patstelling te komen. 

Voor wie?

Dit boek is echt zo’n cadeau dat het goed doet in iedere volwassen Sinterklaas-schoen of onder de Kerstboom. Iedereen vindt er altijd wel een paar tips in terug die zelfs de meest notoire ‘ik heb nu eenmaal een drukke baan/leven’-mensen tot inkeer kan brengen. Ook niet heel drukke mensen zullen baat hebben bij een aantal tips uit dit boek. Maar ook mensen die aan het worstelen zijn met vragen als ‘wat/wie is nou belangrijk voor mij’ en ‘wat wil ik nu eigenlijk met de tijd die mij rest’ etc. kunnen met bepaalde oefeningen meer inzicht krijgen. 

Aanrader dus, voor drukke én niet drukke mensen wat mij betreft! 

Over Judith Niekel-Sjoerds

Judith Niekel-Sjoerds, MA MSc, is levenslooppsychologe, coach bij JNS Coaching en freelance Online Psychologe bij OpenUp. Haar missie is om mensen te helpen lichter te leven, werken, leren en slapen vanuit de positieve psychologie en ACT met behulp van incompany workshops en e-learnings. Zij heeft een column in een lokale krant over zaken waar je in vast kunt lopen en hoe je daarmee omgaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden