Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Giftig gedoe op de werkplek - ‘Helpt het onderwerp bespreekbaar te maken’

Caroline Koetsenruijter is onderzoeker, adviseur en trainer en o.m. auteur van het boek ‘Jij moet je bek houden’. Hans van der Loo is onderzoeker, facilitator en auteur van onder andere ‘Psychologische veiligheid’. Het thema dat hen beide bezighoudt is Veiligheid, een veilig werkklimaat voor alle werkenden. Samen schreven ze ‘Giftig gedoe op de werkplek’.

Christel Deckers | 1 september 2023 | 2-3 minuten leestijd

De zomermaanden zijn bij uitstek geschikt voor wat reflectie. Onze weekagenda’s zijn wat minder vol en we zijn wat minder druk met elkaar. Je hebt een stapel boeken, door het jaar heen opgespaard speciaal voor in je vakantie. 

Vragen

In deze wat rustigere periode stelde ik mezelf de vraag: Ben ik een goed werkgever, wat betekent dat dan en hoe weet ik dat? Hoe krijg ik een goed beeld van de organisatie(s) over dit onderwerp? En ontvang ik de benodigde informatie in kwalitatieve en kwantitatieve zin? Wat zou mijn bijdrage als commissaris kunnen zijn in het bespreekbaar maken en bevorderen van de sociale veiligheid op het werk? 

Kortom: Wat doe ik om giftig gedoe te voorkomen?

Eerste voorwaarde

Immers: een veilige werkplek is een eerste voorwaarde om je werk goed en met plezier te kunnen doen. Zeker in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het geen overbodige luxe het thema te agenderen. 

Een veilige werkplek is onderdeel van goed werkgeverschap en maakt als het goed is deel uit van de verplichte RIE’s (Risico-Inventarisatie en Evaluatie). Ook in het kader van de CRSD (Duurzaamheid) is het zorgen voor een veilige werkplek inmiddels verplichte kost voor organisaties.

Risicomomenten

Koetsenruijter en Van der Loo noemen in Giftig gedoe op de werkplek een zestal momenten waarop onveilige werksituaties vaak ontstaan. Ik deel er een paar: afwijkende werktijden, bijeenkomsten op plekken buiten het zicht van de organisatie, bedrijfsuitjes, en de kerstperiode met borrels en alcoholhoudende drankjes.

Risicofactoren

Naast de genoemde risicomomenten is er ook een aantal risicofactoren dat een onveilige werkplek in de hand kan werken. De auteurs noemen er vier: machtsongelijkheid, afhankelijke werkrelatie, diffuse en permissieve cultuur ‘moet kunnen’, torenhoge ambities.

Handleiding

Bij het constateren van een onveilige situatie wordt vaak ‘die ene rotte appel uit de mand gehaald. De auteurs zetten helder uiteen dat dat geen oplossing is. Een rotte appel in de mand zorgt immers voor een hele mand rotte appels.

Giftig gedoe op de werkplek is een handzame handleiding om de mand bespreekbaar te maken. Het biedt niet alleen casuïstiek, maar ook per hoofdstuk een beknopte samenvatting. Daarnaast bevat het boek gesprekspunten én kijk – en luistertips om met elkaar over in gesprek te gaan. Het mooie van deze tips is ook dat je in je eentje op kunt reflecteren, alvorens met een groepje aan de slag te gaan.

Tot slot

Het is goed om het gesprek met elkaar te voeren voordat het gif in je organisatie zit. Beter voor de organisatie, je medewerkers en jezelf! Giftig gedoe op de werkplek biedt daar aanknopingspunten voor.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden