In Stilstaan bij persoonlijk leiderschap maakt Gabriël Anthonio opmerkelijke gebeurtenissen van alledaagse en terloopse ontmoetingen. Gewoon door goed waar te nemen en in het gewone het ongewone te zien. Hij beschrijft situaties kort maar krachtig, met een toon van verwondering en betrokkenheid. Of het nu een verhaal is over een ontmoeting in een kerk, over een gesprek met een cliënt in de tbs-kliniek waar hij lang heeft gewerkt of wat hij meemaakte in een lezing die hij gaf aan managers.
Persoonlijk leiderschap
In de titel van het boek zit de term ‘persoonlijk leiderschap. De lezer moet zelf uit de verhalen distelleren wat Anthonio met deze term bedoelt. In een interview zei Anthonio dat je persoonlijk leiderschap kunt opvatten als het vormgeven van ‘… je eigen levensproject’. Het gaat over de invloed die je hebt op je eigen leven, op de mensen in je directe omgeving, en hoe je jezelf verhoudt tot je werk en de samenleving. De vraag hierbij is volgens hem telkens weer: Wat voeg je toe?
Verklaren
In het boek verzucht Anthonio dat het soms wel lijkt of Nederland bestaat uit 17 miljoen psychologen. Hij ergert zich over het gemakkelijke verklaren van het gedrag van een ander. ‘Men verklaart voortdurend over en weer het gedrag van elkaar.’ Je kunt je volgens Anthonio afvragen of het duiden van elkaars gedrag, zoals zeggen dat iemand een autist is, een narcist is, wel juist en gepast is. Hij vraagt zich af of we elkaar niet enorm tekortdoen, want een dergelijk ‘etiket’ kan een soort zelfvervullende profetie worden.
Impliciete boodschappen
Stilstaan bij persoonlijk leiderschap bestaat uit columns die eerder zijn verschenen in het Friesch Dagblad. Ze zijn onderverdeeld in vier delen: Stilstaan bij onszelf, Stilstaan bij de ander, Anders kijken en als vierde Anders doen. Er zit geen dwingende of logische volgorde in de verhalen. Je kunt beginnen te lezen daar waar het boek openvalt. In elk van de 48 verhalen zit wel een impliciete boodschap, theorietje of moraal. Deze vragen erom dat de lezer na afloop van elk verhaaltje het boek even weglegt en zich even afvraagt wat het verhaal oproept.
Leesbaar
Kunstig breit Anthonio theorietjes en zijn eigen meningen door de verhalen heen, waardoor het voelt als terloopse gedachten. Dat zorgt ervoor dat Anthonio zijn ideeën niet opdringt. Zijn visie op Persoonlijk leiderschap is niet gebonden aan een formele positie. Het gaat over de verbinding met jezelf en met anderen. Over hoe aandachtig je als mens (en dus ook als manager) je verhoudt tot andere mensen. Anthonio is erin geslaagd om in 175 pagina’s, zonder ‘zweverig’ te worden, deze vragen te verwerken tot makkelijk leesbare verhalen.
Over Rudy Kor
Rudy Kor is zelfstandig organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Tot voor kort werkte hij (als senior partner) bij Twynstra Gudde. Hij startte zijn werkzame leven bij Philips in Eindhoven. Als adviseur helpt hij (project)managers bij het effectiever inrichten van hun projecten. Als veellezer wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid en schrijft regelmatig boekrecensies.