Green IT is een compacte gids die meer dan genoeg handvatten biedt om daadwerkelijk actief met duurzame IT aan de slag te gaan. Met bijna 250 bladzijden heb je niet alleen begrip voor de noodzaak van duurzaam ondernemen, maar tegelijkertijd ook talloze tips om duurzaamheid direct en praktisch aan te pakken. De auteurs benadrukken (terecht) de invloed van goed leiderschap en menselijk gedrag en bewijzen tevens dat beginnen met duurzamer werken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Noodzaak
De urgentie voor duurzaam ondernemen wordt pijnlijk duidelijk in Green IT, maar nergens verliezen de auteurs de hoop dat we het het als maatschappij kunnen realiseren. Dit soort optimisme is niet alleen inspirerend, we hebben het ook keihard nodig om al die ambitieuze doelen te kunnen halen. Mooi is dat ik ook ben geïnspireerd om thuis meer na te gaan denken over ons verbruik van diverse soorten energie.
Geen excuus
Ik zou iedereen die begaan is met milieu aan willen raden om Green IT bij zijn/haar manager aan te raden (lees: op te dringen). Duurzaam ondernemen moet net zo vanzelfsprekend worden als ademhalen, je tanden poetsen, tweestapsverificatie en het gebruik van goede wachtwoordmanagers. Er is geen (goed) excuus om hier niet aan mee te doen. Het moet een randvoorwaarde zijn om je onderneming als succesvol te kunnen bestempelen. Ik ga er in ieder geval mee aan de slag. Nu jij nog!
Over Stijn de Wilde
Privacy Officer bij Fontys Hogeschool | Governance, (Human) Risk & Compliance specialist |