In de tussenliggende bladzijden legt Dave Gray op een intelligente en doorwrochte wijze uit wat overtuigingen zijn (imperfecte modellen van de werkelijkheid). Door je meer bewust te zijn van je eigen overtuigingen kun je vervorming van de werkelijkheid beperken, mogelijkheden zien en veranderingen in gang zetten.
Dit geheel vat hij samen onder de noemer liminaal denken: de kunst om verandering te creëren door overtuigingen te doorgronden, te modelleren en opnieuw te formuleren. Het woord liminaal is afgeleid van limen wat in het Latijn drempel betekent.
De kracht van liminaal denken bestaat uit twee delen en een aantal appendices. In deel één behandelt de schrijver aan de hand van zes beginselen hoe overtuigingen ontstaan, waarom ze nodig zijn, hoe ze in de loop van de tijd worden versterkt en waarom mensen aan hun overtuigingen vasthouden, zelfs als ze onvolledig, achterhaald of ongegrond zijn.
In het tweede deel worden negen praktijken beschreven die helpen om de vervorming van de werkelijkheid tot een minimum terug te brengen, mogelijkheden op het vizier te krijgen en positieve verandering te realiseren. Zowel de beginselen als de praktijken worden aan de hand van verhalen uitgelegd wat erg prettig lezen is.
Ik ben erg gecharmeerd van dit boek en beveel het zeker aan. Niet alleen door de inhoudsopgave die meteen ook een samenvatting is (erg handig!), maar ook van de bruikbare oefeningen aan het einde van ieder hoofdstuk en de manier waarop de schrijver deze lastige materie verwoordt. De kracht van liminaal denken is briljant in zijn eenvoud en heeft alles in zich om een klassieker te worden.
Over Sonja de Bruin
Sonja de Bruin is oprichter en eigenaar van Themis Consultancy. Themis Consultancy verleent diensten op het gebied van Quality Assurance en Process Improvement aan bedrijven die zich bezighouden met software- en/of systeemontwikkeling.