Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Agile Scrum Handboek - 'Een goede en gemakkelijk te begrijpen gids'

Er zijn verschillende Agile-methodes in omloop. Van alle varianten is Scrum de meest gebruikte methode. Scrum werkt snel, is wendbaar en flexibel. Het is niet meer weg te denken uit de hedendaagse managementwereld.

Han van der Pool | 3 januari 2019 | 2-3 minuten leestijd

Complexe processen zoals bijvoorbeeld software-ontwikkeling worden door deze methodiek op een flexibele manier benaderd. Het is de meest gebruikte Agile-methode ter wereld en het wordt door een enorme hoeveelheid verschillende bedrijven toegepast.

Door lastige ontwikkeltrajecten in hapklare stukken op te delen en alle processen transparant te maken, maakt deze methode het mogelijk een proces van het begin tot het eind te sturen en te verbeteren. Scrum helpt met het bewaren van overzicht. Het verhoogt de transparantie en zorgt voor een constante verbeteringsslag.

Scrum werkt bij complexe projecten beter dan bijvoorbeeld de PRINCE2-methodiek. Deze zogenaamde ‘waterval methode’ kan de voortgang van projecten vertragen en werkt alleen wanneer het uiteindelijke eindproduct eenduidig van te voren vaststaat. Scrum werkt effectiever bij complexe projecten. Het zorgt sneller voor verifieerbare resultaten en een betere samenwerking met de eindgebruikers.

Het Agile Scrum Handboek is een goede en gemakkelijk te begrijpen gids. Het boek is overzichtelijk en geeft een heldere uitleg over hoe een moeilijk product, dat continue aan verandering onderhevig is, kan worden gepland. Het boek behandelt de diverse rollen bij Scrum en het belang van zelfsturing bij een Scrum team. Ik vind het handboek ook prima studiemateriaal. De auteurs geven zelfs tips hoe het examen van het certificeringsprogramma EXIN Agile van de Scrum Foundation, het beste kan worden voorbereid en welke vragen er op het examen worden gesteld.

Over Scrum is al veel gezegd en geschreven. Het meest inspirerende boek over Scrum vind ik na het lezen van dit handboek nog steeds Scrum: tweemaal zoveel doen in de helft van de tijd van Jeff Sutherland. Hij is een van de grondleggers van Scrum. Dit boek leest als een jongensboek en geeft een beeld van de ontstaansgeschiedenis én uitgebreide toepasbaarheid van Scrum.

Maar dat gezegd hebbende: Het Agile Scrum Handboek is een goede en gemakkelijk te begrijpen gids.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden