Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vergroot je charisma - 'Een praktisch boek'

Charisma, dat is toch iets wat je hebt of niet? De X-factor? Wat valt daar nu aan te ontwikkelen? Veel, blijkt uit het boek Vergroot je charisma & krijg meer aandacht voor je verhaal van Petra Stienen en Maximiliaan Winkelhuis.

Liesbeth Tettero | 4 oktober 2019 | 2-3 minuten leestijd

Petra Stienen en Maximiliaan Winkelhuis vertellen in Vergroot je charisma & krijg meer aandacht voor je verhaal hoe zij mensen begeleiden die hun verhaal aansprekender en overtuigender willen overbrengen. Met theorie en praktijkvoorbeelden ter lering ende vermaak, maar vooral ook met tests en tips om de theorie zelf toe te passen en je charisma te vergroten.

Stienen en Winkelhuis bieden tien knoppen waar je aan kunt draaien om meer charisma te krijgen. Inhoudelijke kennis is niet een van die knoppen: het gaat om jouzelf als boodschapper. Deel een van het boek gaat over de eerste vijf knoppen, dat zijn bekende factoren die charisma bevorderen: authenticiteit, missie en visie, wij-gevoel, taal en stem en lichaamstaal. Fijn dat een best ongrijpbaar onderwerp als authenticiteit behapbaar wordt als je het koppelt aan emoties: ken je je eigen emoties en hoe ga je ermee om? Verder geeft het schema ‘ik ben oké - jij bent oké' van psychiater Thomas Harris veel inzicht in hoe je je tot anderen verhoudt en helpt het enneagram bij het uitvogelen van je drijfveren, missie en visie. Niet per se onderwerpen die je in een boek over charisma en overtuigingskracht zou verwachten, maar tekenend voor de kracht ervan: begin bij de basis. En dat ben jijzelf.

Deel twee gaat over de overige vijf knoppen, een psychologische benadering waarin vijf innerlijke stemmen aan bod komen. Deze stemmen komen uit de koker van Winkelhuis, gebaseerd op zijn lange ervaring als coach. Deze hoofdstukken hebben een stevig theoretisch fundament, dat zo beschreven is dat je zelf geen kenner hoeft te zijn om ermee uit de voeten te kunnen. De twee pijlers van Winkelhuis' benadering zijn de Transactionele Analyse en Transformatieve Psychologie, maar dat mag je als je wilt meteen weer vergeten. Wat belangrijker is, is dat de auteurs uit deze peilers vijf perspectieven (onder andere het spelende kind en de structurerende ouder) combineren met vijf ‘innerlijke stemmen': de spelende stem, de rebelse stem, de lichamelijke, de sensuele en de invoelende stem. Welke stem hoort van nature bij jou? Welke kun je nog ontwikkelen, en hoe doe je dat? Zeker bij de sensuele stem is de vraag prangend: mag je die van jezelf gebruiken? Een beetje zakelijk flirten?

Je charisma vergroten is geen kwestie van alle tien knoppen vol opendraaien. In ieder hoofdstuk is ook aandacht voor de schaduwkanten van de onderwerpen. Zo kun je met een sterke rebelse stem pardoes in de dramadriehoek belanden: je wordt gezien als de aanklager, en is een te sterke sensuele stem ook niet handig in deze tijden van me-too. En je kunt ook te veel charisma hebben, blijkt uit onderzoek. Leiders die hoog scoorden op een charisma-schaal, werden door hun medewerkers minder effectief gevonden. Grappig maar vooral wrang is dat deze leiders zichzelf juist heel effectief vonden... Te veel charisma is kennelijk niet goed voor het zelfinzicht.

Vergroot je charisma is een praktisch boek voor iedereen die met meer gemak, plezier en overtuigingskracht wil communiceren. Of dat nu achter een spreekgestoelte is tijdens een congres met honderden deelnemers, een vergadering of een lastig gesprek met een collega.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Petra Stienen, Maximiliaan Winkelhuis
Vergroot je charisma

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden