
Lees verder
Rob C. de Wilde kwam in de jaren zeventig in zijn werk als pedagoog in aanraking met het systeemdenken.
Meer over de auteursLarge Scale Intervention (LSI) is een methode voor participatief veranderen en samenwerken. De kunst is om via de juiste combinatie van groepssamenstelling, participatie en dialoog met alle relevante stakeholders, de aanwezige kennis te ontsluiten. LSI is divers toepasbaar: van strategische besluitvorming, visieontwikkeling en samenwerking, tot structuur- en cultuurverandering, marktbewerking, beleidsontwikkeling en zelforganisatie.
Rob de Wilde en Antonie van Nistelrooij verzamelen in Praktijkboek Large Scale Intervention verschillende ervaringen van diverse praktijkbeoefenaars. Tezamen beschrijven zij hoe LSI er concreet uitziet en wat er gebeurt als je probeert een verbinding te maken tussen de harde en zachte kanten van de organisatie en tussen mensen en afdelingen.
De auteurs gaan in op vragen als: Waar dien je op te letten? Wat moet je vooral (niet) doen? Wat is de rol van de adviseur/procesbegeleider en van de opdrachtgever? Hoe ontwerp je interventies voor kleine of grote groepen? Hoe zorg je dat het energiepeil hoog blijft?
In acht praktijkcases vertellen een aantal ervaringsdeskundigen en hun opdrachtgevers hoe ze samen met leidinggevenden, medewerkers en andere stakeholders pieken en dalen in veranderprocessen hebben meegemaakt, en vooral ook wat zij ervan hebben geleerd. Deze verhalen gaan over grotere ondernemingen en instellingen in allerlei sectoren die zijn meegegaan in de recente hausse aan schaalvergroting, en die nu last beginnen te krijgen van wat hyperefficiency wordt genoemd.
Allemaal zetten ze een veranderingsproces op touw omdat ze een halt willen toeroepen aan de wildgroei aan managementlagen, aan eilandvorming of aan de bovenmatige sturing van hogerhand. Dat proces is voor elke organisatie anders, dus een standaard recept krijgt de lezer niet. Wél: een nieuwe kijk op organisatieverandering en de kracht van dialoog en participatie.
verandering verandermanagement organisatieverandering leiderschap participatie jeugdzorg whole scale change systeemdenken organisatieontwikkeling leidinggeven large scale intervention large group intervention dialoog stakeholders meervoudigheid organisatieadviseur gemeenschappelijke basis common ground matrixorganisatie structuurverandering samenwerken procesontwerp world café vertrouwen real-time conferenties ontwerpgroep reflectie max-mix multistakeholderprocessen integraal management interventies eigenaarschap procesbegeleiden management burgerparticipatie waarderend onderzoeken management development casuïstiek max-mix groepen cultuurverandering betekenisgeving strategie commitment film als interventie cultuur feedback organisatiekunde verbinden professionalisering balans resultaatgerichtheid intervisie common database wij-zijdenken veranderproces valideren momentum veranderdiagnose evaluatie faciliteren recursieve patronen strategisch leren systeemafbakening adaptieve krachten psychologie overheid gezondheidszorg
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books