Met de grootste voorraden aan olie geeft dat te denken. Wat is er aan de hand? In Uit de olie legt Jeremy Leggett, voorvechter van het aanwenden van duurzame energiebronnen, uit dat het moment van ‘peak oil’ met rasse schreden nadert: het moment dus dat de vraag naar olie wereldwijd groter is dan het aanbod. En dan ontstaat er een oliecrisis.
Leggett toont aan dat onduidelijk is hoe groot de voorraden olie wereldwijd zijn, maar ze nemen snel af terwijl de vraag naar olie stijgt. De prijs van olie kent daardoor een enorm volatiliteit, ook veroorzaakt door de financiële crisis, gedonder in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en spanningen met Rusland. Maar dan nog, economische grootmachten China en India hebben steeds meer oliehonger. Het moment van ‘peak oil’ zal dus historisch zijn want olie laat zich niet even ontginnen. Zie daar de druk op landen om olie onder het ijs van de polen te halen, China dat eilandjes maakt in discutabele grensgebieden maar bovenop gas- en olievelden en de miljarden investeringen in de ontwikkeling van fossiele alternatieven als schaliegas in de Verenigde Staten om de olieafhankelijkheid te verminderen.
Leggett legt samen met andere voorvechters van duurzame energie de vinger op een belangrijke zere plek. Internationale beleidsmakers en politici laten hun hoofd hangen naar machtige oliebelangen organisaties. En ontkennen daarmee de mogelijkheid, bijna onafwendbaar, van een grote crisis die zich dus al in wat kleinere incidenten aftekent. Het nieuws uit Saoedi-Arabië laat zien dat ze daar al enige decennia vooruitdenken en over een strategie beschikken. Het is een spectaculaire coming out die de op olie en gas gebaseerde samenleving zal veranderen.
Hoe die verandering eruit ziet, valt te lezen bij Jeremy Rifkin in Derde industriële revolutie. Een boek dat te denken geeft maar (in tegenstelling tot Uit de olie) een positief boek is. Rifkin die actief is in vele duurzame denktanks, presenteert een route, eigenlijk bijna een programma naar een duurzame mondiale samenleving. Het is een proces dat al aan de gang is en de komende jaren zal versnellen. De overgang naar een hybride auto en plaatsen van wat zonnepanelen zijn daarbinnen slechts kleine (voor)tekenen.
Over Bertrand Weegenaar
Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business.